Tocht om de Noord door Alteveer en Pekela

Geplaatst: zondag 22 september 2019 om 19:00 | Views: 5905

Auteur: Tammo Tillema

PEKELA - Komend weekend wordt weer het Groninger wandelevenement Tocht om de Noord georganiseerd. De routes leiden dit jaar - het gaat om de 14 e keer - door Oost Groningen. In totaal zijn er bijna 6000 deelnemers. Er wordt op zaterdag 28 - en zondag 29 september gewandeld. Er zijn twee afstanden. 40 en 25 kilometer. Alle deelnemers moeten zich beide dagen ’s morgensvroeg melden in start- en finishplaats Veendam.

Op zaterdag gaan de 40 kilometerlopers (ruim 900) met bussen naar Westerbroek. De 25 kilometer worden naar Sappemeer gebracht. Via Hoogezand en een serie andere Oost Groninger dorpen wordt gemarcheerd in de richting van Veendam. Na de finish wordt in de Parkstad op het Museumplein rond 17.00 uur massaal het Groninger volkslied gezongen. Het nummer bestaat dit jaar namelijk een eeuw.

Op zondagmorgen worden de lange afstandslopers met de stoomtrein van de Star van Veendam naar Stadskanaal gereden. De lopers van de korte route kunnen vanaf 08.00 uur starten bij het Dollard College in Oude Pekela. De wandelaars die beginnen in Stadskanaal lopen door de streek Ter Maars en langs camping de Sikkeberg naar Alteveer. Hier kunnen ze in dorpshuis de Drijscheer even pauzeren.

Vervolgens gaan deze tippelaars via de Beumees- en Veenhofsweg richting de Poortmanswijk. Daar komen ze de gemeente Pekela binnen. Hier zal muziekvereniging Excelsior de wandelaars met muziek begroeten. Aan het einde van dit kanaaltje wordt via de landszijde gekoerst in de richting van de Onstwedderweg en de Verlaatjeswijk. Onderweg kan de geopende Lutherse kerk worden bekeken. Vanaf de Verlaatjeswijk wordt steenfabriek Strating bezocht, waar een korte route is uitgezet. Via de Gelmswijk en het Dollard College lopen alle deelnemers naar het einde Van de H. Westerstraat te Oude Pekela naar de gebouwen van de stichting Siepco.

Halverwege kan de R.K. Willibrorduskerk worden bekeken. Mannenkoor Albatros geeft hier om 9.45 en 10.15 uur twee miniconcerten. Voorbij Siepco is de plaatselijke Apollolaan aan de beurt, gevolgd door de Sportlaan. Hier is korfbalclub WSS aanwezig met versnaperingen en muziek. Via de Raadhuislaan en Raadhuisweg wordt de route vervolgd via Kibbelgaarn, Zuidwending, Noorderkwartier en Ommelanderwijk om weer te eindigen in Veendam.

Bewoners langs de route worden gevraagd te vlaggen en eventueel gezellige standjes, met bijvoorbeeld stukjes fruit en andere lekkernijen in te richten. De eerste lange afstandslopers worden komende zondag rond 09.45 in Pekela verwacht. Naar verwachting heeft iedereen rond 14.00 uur de Pekela’s weer verlaten. Een duidelijk herkenbare motorrijder fungeert beide dagen als bezemwagen. Dat betekent dat na het passeren van deze persoon geen deelnemers aan TodN meer voorbij komen.

Eerder verschenen:

Gerard Bruning onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau
B&W komt over de Badde om bruggenkunst te bewonderen
Dubbele subsidie voor bewoners van proeftuin alleen nog in 2024 beschikbaar
Uitslag verloting 2024 korfbalvereniging WSS
Eerste Jumbo tegoedbonnen uitgereikt aan winnaars Glasvezel Pekela loterij
Pekela zoekt leden voor een Adviesraad Sociaal Domein
Badmintonvereniging Oude Pekela organiseert Zomertoernooi
VAN HARTE: Elsinus Kok 'Kokkie' is 60 jaar geworden
VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geïnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen
Creatieve leerlingen Dollard College tonen burgemeester kunstmaquettes
Twee inwoners van Pekela krijgen Nederlandse nationaliteit
27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

vfk2q3und49g8r7nmj9vhsllu2