Tocht om de Noord door Alteveer en Pekela

Geplaatst: zondag 22 september 2019 om 19:00 | Views: 3784

Auteur: Tammo Tillema

PEKELA - Komend weekend wordt weer het Groninger wandelevenement Tocht om de Noord georganiseerd. De routes leiden dit jaar - het gaat om de 14 e keer - door Oost Groningen. In totaal zijn er bijna 6000 deelnemers. Er wordt op zaterdag 28 - en zondag 29 september gewandeld. Er zijn twee afstanden. 40 en 25 kilometer. Alle deelnemers moeten zich beide dagen ’s morgensvroeg melden in start- en finishplaats Veendam.

Op zaterdag gaan de 40 kilometerlopers (ruim 900) met bussen naar Westerbroek. De 25 kilometer worden naar Sappemeer gebracht. Via Hoogezand en een serie andere Oost Groninger dorpen wordt gemarcheerd in de richting van Veendam. Na de finish wordt in de Parkstad op het Museumplein rond 17.00 uur massaal het Groninger volkslied gezongen. Het nummer bestaat dit jaar namelijk een eeuw.

Op zondagmorgen worden de lange afstandslopers met de stoomtrein van de Star van Veendam naar Stadskanaal gereden. De lopers van de korte route kunnen vanaf 08.00 uur starten bij het Dollard College in Oude Pekela. De wandelaars die beginnen in Stadskanaal lopen door de streek Ter Maars en langs camping de Sikkeberg naar Alteveer. Hier kunnen ze in dorpshuis de Drijscheer even pauzeren.

Vervolgens gaan deze tippelaars via de Beumees- en Veenhofsweg richting de Poortmanswijk. Daar komen ze de gemeente Pekela binnen. Hier zal muziekvereniging Excelsior de wandelaars met muziek begroeten. Aan het einde van dit kanaaltje wordt via de landszijde gekoerst in de richting van de Onstwedderweg en de Verlaatjeswijk. Onderweg kan de geopende Lutherse kerk worden bekeken. Vanaf de Verlaatjeswijk wordt steenfabriek Strating bezocht, waar een korte route is uitgezet. Via de Gelmswijk en het Dollard College lopen alle deelnemers naar het einde Van de H. Westerstraat te Oude Pekela naar de gebouwen van de stichting Siepco.

Halverwege kan de R.K. Willibrorduskerk worden bekeken. Mannenkoor Albatros geeft hier om 9.45 en 10.15 uur twee miniconcerten. Voorbij Siepco is de plaatselijke Apollolaan aan de beurt, gevolgd door de Sportlaan. Hier is korfbalclub WSS aanwezig met versnaperingen en muziek. Via de Raadhuislaan en Raadhuisweg wordt de route vervolgd via Kibbelgaarn, Zuidwending, Noorderkwartier en Ommelanderwijk om weer te eindigen in Veendam.

Bewoners langs de route worden gevraagd te vlaggen en eventueel gezellige standjes, met bijvoorbeeld stukjes fruit en andere lekkernijen in te richten. De eerste lange afstandslopers worden komende zondag rond 09.45 in Pekela verwacht. Naar verwachting heeft iedereen rond 14.00 uur de Pekela’s weer verlaten. Een duidelijk herkenbare motorrijder fungeert beide dagen als bezemwagen. Dat betekent dat na het passeren van deze persoon geen deelnemers aan TodN meer voorbij komen.

Eerder verschenen:

Winschoter zanger Martin Zemering geeft buitenconcert bij de Clockstede
Kindcentrum de Apenrots onderzoekt mogelijkheid peuterspeelzaal Boven Pekela
100 jaar Noordster op (aan)gepaste manier gevierd
Varkenshouders in Pekela leveren worsten aan de Voedselbank
N366 Pekela Alteveer vijf weken dicht vanaf 2 juni
Wie helpt Volop'69 bij het vinden van een volleybaltrainer/coach
Twee gewonden bij ongeluk op N366 bij afslag Nieuwe Pekela Zuid
VAN HARTE: Koba Schutter is 50 jaar geworden
De eerste Oost-Groningse bibliotheken zijn weer open
Hooipersen in grote/ronde of kleine balen bij loonbedrijf Moed
30 mei: Online live bingo van MFC de Binding
VAN HARTE: Ferdinand Roelfsema is 40 jaar
Gemeenteraad Pekela zet fysieke vergadering om naar digitale vergadering
Trots presenteren we u de vernieuwde Riggel!
Trijntje Schuring hangt vlag uit op dag van de verpleging
Gedumpte koelkast en vriezer aan Ontsluitingsweg Nieuwe Compagnie
Bibliotheek Oude Pekela gaat donderdag 14 mei weer open
Kinderactiviteiten Pekela maakt moeders blij met attentie voor Moederdag
Noordster viert 100 jarig bestaan met online Quiz
Petraas gooit de deur wagenwijd open

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

gh6fp7enn6plg9th7k154c20b3