Partij voor de Dieren: verhoog biodiversiteit voor aanpak eikenprocessierups

Geplaatst: vrijdag 6 september 2019 om 13:10 | Views: 5527

Auteur: Partij voor de Dieren

PEKELA / PROVINCIE - De statenfractie van de Partij voor de Dieren roept het College op om te kiezen voor een andere aanpak van de eikenprocessierups. In Drenthe resulteerde gericht verhogen van de biodiversiteit tot een zeer grote afname van de rupsenaantallen. Als portefeuillehouder natuur kan het provinciebestuur een belangrijke bijdrage leveren aan de terugkeer van de natuurlijke vijanden van de rups.

Volgens statenlid Ankie Voerman moet er veel daadkrachtiger gewerkt worden aan herstel van het ecologisch evenwicht: “Het wegzuigen en vernietigen van de nesten is slechts symptoombestrijding en leidt jaarlijks tot zeer hoge kosten. Het verhogen van de biodiversiteit is een structurele oplossing en daardoor uiteindelijk goedkoper. Maak onze natuur weer aantrekkelijk voor bijvoorbeeld de sluipwesp, gaasvlieg, rupsenetende vogelsoorten en kevers, en grootoorvleermuizen. ” Het succes van de eikenprocessierups is een gevolg van klimaatverandering, veel te intensief landgebruik en de snelle afname van allerlei plant- en diersoorten. “Provincie, gemeenten, maar ook boeren en burgers hebben nu nog de mogelijkheid om aan herstel te werken, samen op de bres voor een groenere provincie. Niet alleen om de jeukrupsen terug te dringen, ook voor een gezonde, veerkrachtige natuur.”

De provincie kan in de door haar beheerde natuurgebieden en langs de provinciale wegen concrete maatregelen nemen, zoals minder rigoreus maaien, bloemenmengsels inzaaien en kasten voor vogels en vleermuizen ophangen. Ook de monocultuur van eiken kan doorbroken worden, door bij nieuwe aanplant te kiezen voor andere boomsoorten. Voerman: “De provincie zou ook gemeenten van eoclogisch advies moeten voorzien en stimuleren om een groter bedrag vrij te maken voor bloeiende bermen en groenstroken.”

Betreft: Statenvragen van de Partij voor de Dieren Statenfractie Groningen aan het college van GS ex artikel 67 RvO betreffende pilot eikenprocessierups en verhogen biodiversiteit

In Wapserveen (Dr.) is groot succes geboekt met de biologische bestrijding van de eikenprocessierups door het gericht verhogen van de biodiversiteit. Ook in Groningen is de rups steeds succesvoller. Verschillende gemeenten geven aan in financiële problemen te komen door de hoge bestrijdingskosten.

Wij stellen u graag de volgende vragen.
1. Bent u bekend met de proef van de Boermarke bij Wapserveen 1 , 2 ?
2. Kunt u aangeven welke rol de provincie speelt in de bestrijding van de eikenprocessierups? Hoeveel kosten heeft de provincie de afgelopen jaren gemaakt om bijv. nesten te verwijderen langs provinciale wegen? Is hierbij ook gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen?
3. Heeft de provincie vooral gedaan aan symptoombestrijding of zijn er ook bronmaatregelen getroffen zoals het aanplanten van een grotere diversiteit aan bomen, het inzaaien van bloemenmengsels e.d.?
4. Er zijn nog maar zeer weinig gemeenten die het verhogen van biodiversiteit in hun aanpak van de rups meenemen. Welke rol ziet u voor de provincie weggelegd om gemeenten te stimuleren in het verhogen van de biodiversiteit, en hoe gaat u dit vormgeven?
5. Bent u het met ons eens dat de groei van de rupsenpopulaties vooral een gevolg is van de biodiversiteits- en klimaatcrises? Bent u bereid om in uw provinciale beleid alle zeilen bij te zetten om de verstorende invloed van de economische ‘ontwikkeling’ van Groningen op klimaat en biodversiteit een halt toe te roepen?
6. Onderkent u de invloed van de intensieve landbouw op de verstoring van het ecologisch evenwicht (o.a. door bestrijdingsmiddelen, stikstofbelasting en monoculturen), zodat natuurlijke vijanden zoals de sluipwesp en diverse vogelsoorten in aantal afnemen en de rupsenaantallen explosief stijgen? Zo nee, wat is volgens u de reden van de toename? Zo ja, op welke wijze gaat u aansturen op een herniewd evenwicht? Bent u van mening dat uw inzet op het terrein van natuurbeheer en de natuurinclusieve en biologische landbouw voldoende effect zou kunnen sorteren en kunt u dit toelichten?
7. Heeft u contact gehad met het Kenniscentrum Eikenprocessierups / De Boermarke om gericht advies te vragen over stappen die u in uw eigen natuur- en bermenbeheer zou kunnen zetten om de rupsenpopulaties onder controle te houden? Zo ja, wat was hiervan de uitkomst? Zo nee, bent u alsnog bereid dit te doen?
8. Welke concrete maatregelen bent u in afwachting van het volgende rupsenseizoen voornemens te treffen in de eikenrijke bermen van de provinciale wegen, en in de door de provincie beheerde natuurgebieden?
9. Bent u bereid om ook in Groningen nieuwe projecten op te zetten om de biodiversiteit te verhogen, en om dergelijke projecten structureel financieel te ondersteunen?
10. Is het mogelijk dat de provincie schadeclaims gaat ontvangen als er bijvoorbeeld op fietspaden langs provinciale wegen grote overlast en persoonlijk letsel ontstaat?

Met vriendelijke groet,
Ankie Voerman
Partij voor de Dieren

Eerder verschenen:

Pekelders tonen hun geschilderde bruggen in winkelcentrum de Helling
Roegbainders glorieuze winnaar van Strijd om Pekels Goud
Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?
11 mei: Open Nederlands Kampioenschap Kaaibakken bij Wel Wait
Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
20 april: Officiële opening showroom Old Ambt Meubelen in Oude Pekela
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
20 april: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!
21 april: Grunneger dainst in Hervormde kerk Nieuwe Pekela
12 en 13 juli Rock-On Outdoor Festival in het Boekhovenpark Nieuwe Pekela
Expositie 'Bruggen in beeld' in winkelcentrum de Helling
Organisatie klaar voor 3e Roegbainder wandeltocht
Auto brandt volledig uit aan Thorbeckelaan Oude Pekela
Nieuwe pand van Siefkes Vastgoed met een feestelijke knal officieel geopend
Vier teams strijden tegen elkaar tijdens 1e editie van slag om Pekels Goud

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

khkgmun1rtpg471b7he1fqssa3