Willem Molema presenteert Jubileumboek Veendam 1894

Geplaatst: dinsdag 3 september 2019 om 18:45 | Views: 4795

PEKELA - ‘125 jaar spelverdeler aan de Langeleegte’. Dat is de titel van het jubileumboek van de voetbalvereniging Veendam 1894. De titel van het door Willem Molema geschreven boek werd maandagavond 2 september in het Veenkoloniaal museum in Veendam onthuld door bestuurslid René Smit en oud-bestuurslid Tonny Niewold. De voetbalclub bestaat komende woensdag officieel 125 jaar.

Het eerste exemplaar van het boek, dat 308 pagina’s dik is en 225 foto’s telt, werd niet aan een persoon aangeboden, maar aan drie: de oud-voorzitters Eisse Holstein (1976-1980), Anne Oldenburg (1992-2002) en Peter Feiken (2010-2017). Molema koos voor dit trio, omdat in zijn ogen deze drie oud-voorzitters sterk betrokken zijn geweest bij de voetbalverenging Veendam 1894. Als locatie voor de presentatie koos Molema bewust voor het Veenkoloniaal museum. In het kader van het honderdjarig bestaan in 1994 werd het ook door hem geschreven eeuwboek eveneens in het Veendammer museum gepresenteerd.

Het boek gaat niet alleen over de geschiedenis van de club, maar telt ook veel menselijke verhalen over bekende leden, onder wie wijlen secretaris Jans Kruit, de onlangs geridderde Albert Wever, clubscheidsrechter Albert Schaap, de zaterdagvoetballegende Harry Hulsing, oud-secretaris Jakob Meins, wijlen grensrechter Heinse Kamminga, de voetbalfamilie Rosies en tal van andere vrijwilligers met een geel-zwart hart. Uniek is het boek vanwege het ontstaan van het betaald voetbal binnen Veendam 1894, de splitsing na 20 jaar en de periode na het faillissement van SC Veendam. De grootste aandacht in het boek is voor de (amateur)vereniging. Dat gebeurt in veertien hoofdstukken, waarvan de meeste tien jaar beslaan. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met twee pagina’s advertenties uit die tijd.

Molema begint al in 1884 met zijn verhaal waarin hij aangeeft hoe de situatie in Veendam toen was en hoe belangrijk het onderwijs voor de club is geweest en in feite nog steeds is. Maar ook de aanzet tot de oprichting van de club doet de auteur uit de doeken. Dat begint op een weiland van de Joodse familie Bendik. Het begin is daarom opwekkend, maar het einde van het boek met het dramatische verhaal over het einde van deze Joodse familie is droevig.

Voor het boek bestaat veel belangstelling, ook vanuit het buitenland. Het boek gaat onder meer naar Spanje, Engeland en Duitsland. In Veendam is het boek voorlopig alleen te koop (34,95 euro) bij Primera en de Bruna.

Wie meer informatie over het boek wil, kan contact opnemen met de auteur:
willem.molema@home.nl of 06-22.71.93.88.

Eerder verschenen:

VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geďnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen
Creatieve leerlingen Dollard College tonen burgemeester kunstmaquettes
Twee inwoners van Pekela krijgen Nederlandse nationaliteit
27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!
Ruim 250 wandelaars tijdens derde editie Roegbainder wandeltocht
1 juni: Feest voor kinderen bij seizoensafsluiting VV Damacota
Gezelligheid bij maandelijkse Muziek Vitaminen in MFC de Binding
CDA Pekela nodigt u uit de balans op te maken
Pekelders tonen hun geschilderde bruggen in winkelcentrum de Helling
Roegbainders glorieuze winnaar van Strijd om Pekels Goud
Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

m97q3tbki5bdnm67sv1tb02tq4