Willem Molema presenteert Jubileumboek Veendam 1894

Geplaatst: dinsdag 3 september 2019 om 18:45 | Views: 1956

PEKELA - ‘125 jaar spelverdeler aan de Langeleegte’. Dat is de titel van het jubileumboek van de voetbalvereniging Veendam 1894. De titel van het door Willem Molema geschreven boek werd maandagavond 2 september in het Veenkoloniaal museum in Veendam onthuld door bestuurslid René Smit en oud-bestuurslid Tonny Niewold. De voetbalclub bestaat komende woensdag officieel 125 jaar.

Het eerste exemplaar van het boek, dat 308 pagina’s dik is en 225 foto’s telt, werd niet aan een persoon aangeboden, maar aan drie: de oud-voorzitters Eisse Holstein (1976-1980), Anne Oldenburg (1992-2002) en Peter Feiken (2010-2017). Molema koos voor dit trio, omdat in zijn ogen deze drie oud-voorzitters sterk betrokken zijn geweest bij de voetbalverenging Veendam 1894. Als locatie voor de presentatie koos Molema bewust voor het Veenkoloniaal museum. In het kader van het honderdjarig bestaan in 1994 werd het ook door hem geschreven eeuwboek eveneens in het Veendammer museum gepresenteerd.

Het boek gaat niet alleen over de geschiedenis van de club, maar telt ook veel menselijke verhalen over bekende leden, onder wie wijlen secretaris Jans Kruit, de onlangs geridderde Albert Wever, clubscheidsrechter Albert Schaap, de zaterdagvoetballegende Harry Hulsing, oud-secretaris Jakob Meins, wijlen grensrechter Heinse Kamminga, de voetbalfamilie Rosies en tal van andere vrijwilligers met een geel-zwart hart. Uniek is het boek vanwege het ontstaan van het betaald voetbal binnen Veendam 1894, de splitsing na 20 jaar en de periode na het faillissement van SC Veendam. De grootste aandacht in het boek is voor de (amateur)vereniging. Dat gebeurt in veertien hoofdstukken, waarvan de meeste tien jaar beslaan. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met twee pagina’s advertenties uit die tijd.

Molema begint al in 1884 met zijn verhaal waarin hij aangeeft hoe de situatie in Veendam toen was en hoe belangrijk het onderwijs voor de club is geweest en in feite nog steeds is. Maar ook de aanzet tot de oprichting van de club doet de auteur uit de doeken. Dat begint op een weiland van de Joodse familie Bendik. Het begin is daarom opwekkend, maar het einde van het boek met het dramatische verhaal over het einde van deze Joodse familie is droevig.

Voor het boek bestaat veel belangstelling, ook vanuit het buitenland. Het boek gaat onder meer naar Spanje, Engeland en Duitsland. In Veendam is het boek voorlopig alleen te koop (34,95 euro) bij Primera en de Bruna.

Wie meer informatie over het boek wil, kan contact opnemen met de auteur:
willem.molema@home.nl of 06-22.71.93.88.

Eerder verschenen:

8 april: Paasfeest voor kinderen in het Hugo de Grootpark
21 maart: Voorjaarsmarkt bij de Pekelahof in Oude Pekela
29 februari: Kledingbeurs voor Minima aan Holland Marsh 17 D
Molen de Onrust in rouwstand na overlijden Gerda Koster
2 maart: Training door Dementie Vriendelijk 'hoe betrek je de buurt'
Aanmelding takkenroute (9 t/m 13 maart) gestart
Vrijdag 28 februari geen wijketen van Dushi Kook
Wonen op een mooie locatie in het centrum van Oude Pekela?
Peter Hannemann beëdigd als raadslid voor de SP in gemeenteraad
28 en 29 februari: Oud papier wordt ingezameld bij de Wedderwegkerk
1 maart: Koppel darttoernooi in dartcafé d'Oal Stee
20 juni: Country Music Beats Batten festival in de Kiepe
Concert Eikens en Warta valt in de smaak!
14 en 21 maart: Toneelgroep Rondom 't Vloat speelt in de Kiepe
Vrijwilligerscentrale Pekela zoekt vrijwilligers voor Clockstede en begraafplaats
Judoschool Wouter Meijer doet ervaring op bij Zempo
Sportschool Loods 9 aan Holland Marsh Nieuwe Pekela geopend
Afslag Nieuwe Pekela zuid krijgt vorm [FOTOREPORTAGE]
Gratis kabouter judo bij 50-jarige Judovereniging Zempo
judoka's Judo Topsport Oost Groningen door naar NK

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

09989ejh84ihjltjnjieknssr2