Willem Molema presenteert Jubileumboek Veendam 1894

Geplaatst: dinsdag 3 september 2019 om 18:45 | Views: 1335

PEKELA - ‘125 jaar spelverdeler aan de Langeleegte’. Dat is de titel van het jubileumboek van de voetbalvereniging Veendam 1894. De titel van het door Willem Molema geschreven boek werd maandagavond 2 september in het Veenkoloniaal museum in Veendam onthuld door bestuurslid René Smit en oud-bestuurslid Tonny Niewold. De voetbalclub bestaat komende woensdag officieel 125 jaar.

Het eerste exemplaar van het boek, dat 308 pagina’s dik is en 225 foto’s telt, werd niet aan een persoon aangeboden, maar aan drie: de oud-voorzitters Eisse Holstein (1976-1980), Anne Oldenburg (1992-2002) en Peter Feiken (2010-2017). Molema koos voor dit trio, omdat in zijn ogen deze drie oud-voorzitters sterk betrokken zijn geweest bij de voetbalverenging Veendam 1894. Als locatie voor de presentatie koos Molema bewust voor het Veenkoloniaal museum. In het kader van het honderdjarig bestaan in 1994 werd het ook door hem geschreven eeuwboek eveneens in het Veendammer museum gepresenteerd.

Het boek gaat niet alleen over de geschiedenis van de club, maar telt ook veel menselijke verhalen over bekende leden, onder wie wijlen secretaris Jans Kruit, de onlangs geridderde Albert Wever, clubscheidsrechter Albert Schaap, de zaterdagvoetballegende Harry Hulsing, oud-secretaris Jakob Meins, wijlen grensrechter Heinse Kamminga, de voetbalfamilie Rosies en tal van andere vrijwilligers met een geel-zwart hart. Uniek is het boek vanwege het ontstaan van het betaald voetbal binnen Veendam 1894, de splitsing na 20 jaar en de periode na het faillissement van SC Veendam. De grootste aandacht in het boek is voor de (amateur)vereniging. Dat gebeurt in veertien hoofdstukken, waarvan de meeste tien jaar beslaan. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met twee pagina’s advertenties uit die tijd.

Molema begint al in 1884 met zijn verhaal waarin hij aangeeft hoe de situatie in Veendam toen was en hoe belangrijk het onderwijs voor de club is geweest en in feite nog steeds is. Maar ook de aanzet tot de oprichting van de club doet de auteur uit de doeken. Dat begint op een weiland van de Joodse familie Bendik. Het begin is daarom opwekkend, maar het einde van het boek met het dramatische verhaal over het einde van deze Joodse familie is droevig.

Voor het boek bestaat veel belangstelling, ook vanuit het buitenland. Het boek gaat onder meer naar Spanje, Engeland en Duitsland. In Veendam is het boek voorlopig alleen te koop (34,95 euro) bij Primera en de Bruna.

Wie meer informatie over het boek wil, kan contact opnemen met de auteur:
willem.molema@home.nl of 06-22.71.93.88.

Eerder verschenen:

Tocht om de Noord door Alteveer en Pekela
Pekela's got talent groot succes voor jong en oud
Noordster pakt punt in eerste competitiewedstrijd
Schaaphok Techniek: voor onderhoud en reparatie van uw tuinmachines
28 september: Burendag met BBQ en Abba in de Riggel
Prachtig weer met gemotiveerde mensen op Pekela’s Cleanup Day
Kom 28 september om 17.00 uur het Grunnens Laid meezingen!
25 september: Bingo in de kantine van vv PJC Nieuwe Pekela
Wat zijn bonussen zonder storting?
Stukkie trailen? Dit is er pas eentje!
VAN HARTE: De ouders van Wilma Kwant zijn 60 jaar getrouwd
Nog enkele plekken vrij voor deelname aan Spooktocht in Pekelderbos
ILT: Groningen Airport Eelde binnen de normen voor geluid en milieu
Judo Op School in Nieuwe Pekela
18 september: Scholenkorfbaltoernooi bij WSS
Lokale LHBTI werkgroep krijgt veel aanloop op Jaarmarkt Oude Pekela
Kylian met team van TEAM NL 5-de op EK judo in Finland
Leger des Heils zoekt collectanten in Pekela
Cheque van 350 euro voor Hulphond Nederland tijdens Veteranendag
6 oktober: Concert Salonorkest Las Niñas in Nieuw Beerta

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

o6an4rkv04904li22li264egp0