Pekela geeft Gas!

Geplaatst: dinsdag 4 juni 2019 om 12:20 | Views: 5711

BOVEN PEKELA - Een poosje geleden viel er bij bewoners van Boven Pekela en Doorsnee een uitnodiging in de bus om op 13 juni aanstaande een info-avond te bezoeken in dorpshuis De Riggel. Kort daarop belde een inwoner van Pekela naar de gemeente met de vraag of dit wel zuivere koffie was. Was dit wellicht nepnieuws waar je de laatste tijd zo veel over hoort.

Wij kunnen ons dat wel voorstellen en zijn eigenlijk blij met deze alerte reactie. De laatste tijd worden we overspoeld met brieven en advertenties van ‘geslepen’ projectontwikkelaars die ons gouden bergen beloven als we zonnepanelen nemen, isoleren of een warmtepomp nemen. Tijd voor wat helderheid dus.

Op uitnodiging van de coöperatie Pekela Duurzaam is er al een aantal jaren een actieve werkgroep ‘Boven Pekela Energie Neutraal’ in Boven Pekela. Een bewonersgroep, die zich als doel stelde Boven Pekela in 10 jaar energieneutraal te maken. Nadat het dorpshuis energieneutraal gemaakt was werd het tijd voor een totaalplan dat door de Stichting Samen Energie neutraal werd ontwikkeld. De gemeente Pekela stelde toen een werkbudget ter beschikking, waarmee het plan een serieus voorstel kon worden dat bij het ministerie succesvol ingediend werd.

Het project, waarmee vier miljoen en meer investeringen gemoeid is, is nu een samenwerkingsvorm tussen de werkgroep en de gemeente en had dus een eigen naam nodig. We hebben gekozen voor ‘Pekela geeft gas!’ Omdat we inzetten op het zélf produceren van gas uit rioolslib. Dat groene gas is van dezelfde kwaliteit als aardgas, maar we kunnen er, in een gesloten systeem, niet enorme hoeveelheden van maken omdat rioolslib en groente/fruitafval slechts in de helft van het huidige gasverbruik kan voorzien.

Deel twee van het plan richt zich dan ook op gasbesparing. En dat gaan we als eerste realiseren! Daartoe moeten de bewoners wél hun gasverbruik drastisch verminderen en dat maken we mogelijk met de (financiële) ondersteuning van de aanschaf van een hybride warmtepomp en zonnepanelen. Alle inwoners van Boven Pekela (van koppelsluis tot Ommelanderklap) kunnen daar aan meedoen. We gaan Pekela aardgasvrij maken met ons eigen Pekelder gas en we beginnen daarmee in Boven Pekela en Doorsnee. Als het project succesvol is kunnen we uitbreiden tot heel Pekel zichzelf in gas voorziet.

Op http://pekelageeftgas.nl/ is al wat meer informatie zichtbaar. Onder andere de uitnodiging voor de bewonersavond op 13 juni om 19.30 in de Riggel. Op de site vindt u ook een kaart van het gebied met de huizen die in aanmerking komen.

Vragen en deelname kan via pekelageeftgas@gmail.com

Eerder verschenen:

Figuranten gezocht voor spooktocht in Oude Pekela op 26 oktober
Opbouw Spelweek Boven Pekela van start
VAN HARTE: Michael Bleuming is 40 jaar geworden
Boosheid om wegvangen en doden tien ganzen bij Heeresmeer
9 t/m 15 september: Week van de Alfabetisering
Zuiderveen Festival op zaterdag 24 augustus
Ride Out voor Pekelder brandgedupeerde triker Willem Kooiman
Brandweer verwijderd loshangende takken in Nieuwe Pekela
Jouw bedrijf online vindbaar laten maken in Pekela
26 oktober: Spooktocht Oude Pekela
Het is leer wat de klok slaat
VAN HARTE: Silvester Mook is vandaag 30 jaar geworden
VAN HARTE: Jan is vandaag 39 jaar geworden
Feest bij Brengstation Pekela: Be Eling gaat met vroegpensioen
Help Willem Kooiman weer op de trike!
Verdubbeling N366 bij Nieuwe Pekela vordert [FOTO'S]
Programma zomeractiviteiten voor kinderen in Oude Pekela
Vakantie voor Bloemetje van de Week
Brandweer Oude Pekela opgeroepen voor zeer grote brand in Blijham
Loonbedrijf Moed: Voor het persen van grote pakken of ronde balen stro!

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

3dm6bektb4sumr1esvkur7rl40