Pekela geeft Gas!

Geplaatst: dinsdag 4 juni 2019 om 12:20 | Views: 4986

BOVEN PEKELA - Een poosje geleden viel er bij bewoners van Boven Pekela en Doorsnee een uitnodiging in de bus om op 13 juni aanstaande een info-avond te bezoeken in dorpshuis De Riggel. Kort daarop belde een inwoner van Pekela naar de gemeente met de vraag of dit wel zuivere koffie was. Was dit wellicht nepnieuws waar je de laatste tijd zo veel over hoort.

Wij kunnen ons dat wel voorstellen en zijn eigenlijk blij met deze alerte reactie. De laatste tijd worden we overspoeld met brieven en advertenties van ‘geslepen’ projectontwikkelaars die ons gouden bergen beloven als we zonnepanelen nemen, isoleren of een warmtepomp nemen. Tijd voor wat helderheid dus.

Op uitnodiging van de coöperatie Pekela Duurzaam is er al een aantal jaren een actieve werkgroep ‘Boven Pekela Energie Neutraal’ in Boven Pekela. Een bewonersgroep, die zich als doel stelde Boven Pekela in 10 jaar energieneutraal te maken. Nadat het dorpshuis energieneutraal gemaakt was werd het tijd voor een totaalplan dat door de Stichting Samen Energie neutraal werd ontwikkeld. De gemeente Pekela stelde toen een werkbudget ter beschikking, waarmee het plan een serieus voorstel kon worden dat bij het ministerie succesvol ingediend werd.

Het project, waarmee vier miljoen en meer investeringen gemoeid is, is nu een samenwerkingsvorm tussen de werkgroep en de gemeente en had dus een eigen naam nodig. We hebben gekozen voor ‘Pekela geeft gas!’ Omdat we inzetten op het zélf produceren van gas uit rioolslib. Dat groene gas is van dezelfde kwaliteit als aardgas, maar we kunnen er, in een gesloten systeem, niet enorme hoeveelheden van maken omdat rioolslib en groente/fruitafval slechts in de helft van het huidige gasverbruik kan voorzien.

Deel twee van het plan richt zich dan ook op gasbesparing. En dat gaan we als eerste realiseren! Daartoe moeten de bewoners wél hun gasverbruik drastisch verminderen en dat maken we mogelijk met de (financiële) ondersteuning van de aanschaf van een hybride warmtepomp en zonnepanelen. Alle inwoners van Boven Pekela (van koppelsluis tot Ommelanderklap) kunnen daar aan meedoen. We gaan Pekela aardgasvrij maken met ons eigen Pekelder gas en we beginnen daarmee in Boven Pekela en Doorsnee. Als het project succesvol is kunnen we uitbreiden tot heel Pekel zichzelf in gas voorziet.

Op http://pekelageeftgas.nl/ is al wat meer informatie zichtbaar. Onder andere de uitnodiging voor de bewonersavond op 13 juni om 19.30 in de Riggel. Op de site vindt u ook een kaart van het gebied met de huizen die in aanmerking komen.

Vragen en deelname kan via pekelageeftgas@gmail.com

Eerder verschenen:

7 juli: Tuinconcert met popduo Weima & van der Werf
Motorrijder gewond op N366 bij Nieuwe Pekela
VAN HARTE: Richard Wijsbeek is 40 jaar geworden
Blije gezichten op Dollard College Pekela: veel geslaagde leerlingen!
Tammo Tillema stopt als correspondent bij Pekelder Streekblad
Pekelder Boys promoveert naar 4e klasse
Jubileumeditie Oostwold Airshow groot gemoedelijk vliegfeest
VAN HARTE: Shadi Fajan is vandaag 41 jaar geworden
Pekelder Boys 1 wint uit met 0-3 van Wijster
VAN HARTE: Lammert en Monique Lemmen zijn 25 jaar getrouwd
22 juni: Groot concert 'Deutschland und Nederland singen' in Weener
Heeresveld concours 2019 - FOTO'S
Druk bezochte Open Dag bij Brandweer Nieuwe Pekela
Grote boom bij gemeentehuis deels afgebroken door stormachtige wind
Erepenning voor Hennie Tiktak bij afgelaste 30e Schutsemarkt
Geslaagd openingsfeest LHBTI VeenkoloniŽn-Westerwolde in De Riggel
Heeresveld concours gaat gewoon door ondanks stormachtige wind
SCHUTSEMARKT AFGELAST!!!
Pekela betrekt inwoners bij nieuw Afvalbeleidsplan
Zevende- en achtstegroepers cbs de 7-Sprong halen EHBO certificaat

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

prhv0j11pg341viudp35utb6s5