Pekela geeft Gas!

Geplaatst: dinsdag 4 juni 2019 om 12:20 | Views: 9990

BOVEN PEKELA - Een poosje geleden viel er bij bewoners van Boven Pekela en Doorsnee een uitnodiging in de bus om op 13 juni aanstaande een info-avond te bezoeken in dorpshuis De Riggel. Kort daarop belde een inwoner van Pekela naar de gemeente met de vraag of dit wel zuivere koffie was. Was dit wellicht nepnieuws waar je de laatste tijd zo veel over hoort.

Wij kunnen ons dat wel voorstellen en zijn eigenlijk blij met deze alerte reactie. De laatste tijd worden we overspoeld met brieven en advertenties van ‘geslepen’ projectontwikkelaars die ons gouden bergen beloven als we zonnepanelen nemen, isoleren of een warmtepomp nemen. Tijd voor wat helderheid dus.

Op uitnodiging van de coöperatie Pekela Duurzaam is er al een aantal jaren een actieve werkgroep ‘Boven Pekela Energie Neutraal’ in Boven Pekela. Een bewonersgroep, die zich als doel stelde Boven Pekela in 10 jaar energieneutraal te maken. Nadat het dorpshuis energieneutraal gemaakt was werd het tijd voor een totaalplan dat door de Stichting Samen Energie neutraal werd ontwikkeld. De gemeente Pekela stelde toen een werkbudget ter beschikking, waarmee het plan een serieus voorstel kon worden dat bij het ministerie succesvol ingediend werd.

Het project, waarmee vier miljoen en meer investeringen gemoeid is, is nu een samenwerkingsvorm tussen de werkgroep en de gemeente en had dus een eigen naam nodig. We hebben gekozen voor ‘Pekela geeft gas!’ Omdat we inzetten op het zélf produceren van gas uit rioolslib. Dat groene gas is van dezelfde kwaliteit als aardgas, maar we kunnen er, in een gesloten systeem, niet enorme hoeveelheden van maken omdat rioolslib en groente/fruitafval slechts in de helft van het huidige gasverbruik kan voorzien.

Deel twee van het plan richt zich dan ook op gasbesparing. En dat gaan we als eerste realiseren! Daartoe moeten de bewoners wél hun gasverbruik drastisch verminderen en dat maken we mogelijk met de (financiële) ondersteuning van de aanschaf van een hybride warmtepomp en zonnepanelen. Alle inwoners van Boven Pekela (van koppelsluis tot Ommelanderklap) kunnen daar aan meedoen. We gaan Pekela aardgasvrij maken met ons eigen Pekelder gas en we beginnen daarmee in Boven Pekela en Doorsnee. Als het project succesvol is kunnen we uitbreiden tot heel Pekel zichzelf in gas voorziet.

Op http://pekelageeftgas.nl/ is al wat meer informatie zichtbaar. Onder andere de uitnodiging voor de bewonersavond op 13 juni om 19.30 in de Riggel. Op de site vindt u ook een kaart van het gebied met de huizen die in aanmerking komen.

Vragen en deelname kan via pekelageeftgas@gmail.com

Eerder verschenen:

Pekelders tonen hun geschilderde bruggen in winkelcentrum de Helling
Roegbainders glorieuze winnaar van Strijd om Pekels Goud
Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?
11 mei: Open Nederlands Kampioenschap Kaaibakken bij Wel Wait
Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
20 april: Officiële opening showroom Old Ambt Meubelen in Oude Pekela
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
20 april: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!
21 april: Grunneger dainst in Hervormde kerk Nieuwe Pekela
12 en 13 juli Rock-On Outdoor Festival in het Boekhovenpark Nieuwe Pekela
Expositie 'Bruggen in beeld' in winkelcentrum de Helling
Organisatie klaar voor 3e Roegbainder wandeltocht
Auto brandt volledig uit aan Thorbeckelaan Oude Pekela
Nieuwe pand van Siefkes Vastgoed met een feestelijke knal officieel geopend
Vier teams strijden tegen elkaar tijdens 1e editie van slag om Pekels Goud

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

0qkm623754k2uue80nk3g04110