Pekela geeft Gas!

Geplaatst: dinsdag 4 juni 2019 om 12:20 | Views: 7485

BOVEN PEKELA - Een poosje geleden viel er bij bewoners van Boven Pekela en Doorsnee een uitnodiging in de bus om op 13 juni aanstaande een info-avond te bezoeken in dorpshuis De Riggel. Kort daarop belde een inwoner van Pekela naar de gemeente met de vraag of dit wel zuivere koffie was. Was dit wellicht nepnieuws waar je de laatste tijd zo veel over hoort.

Wij kunnen ons dat wel voorstellen en zijn eigenlijk blij met deze alerte reactie. De laatste tijd worden we overspoeld met brieven en advertenties van ‘geslepen’ projectontwikkelaars die ons gouden bergen beloven als we zonnepanelen nemen, isoleren of een warmtepomp nemen. Tijd voor wat helderheid dus.

Op uitnodiging van de coöperatie Pekela Duurzaam is er al een aantal jaren een actieve werkgroep ‘Boven Pekela Energie Neutraal’ in Boven Pekela. Een bewonersgroep, die zich als doel stelde Boven Pekela in 10 jaar energieneutraal te maken. Nadat het dorpshuis energieneutraal gemaakt was werd het tijd voor een totaalplan dat door de Stichting Samen Energie neutraal werd ontwikkeld. De gemeente Pekela stelde toen een werkbudget ter beschikking, waarmee het plan een serieus voorstel kon worden dat bij het ministerie succesvol ingediend werd.

Het project, waarmee vier miljoen en meer investeringen gemoeid is, is nu een samenwerkingsvorm tussen de werkgroep en de gemeente en had dus een eigen naam nodig. We hebben gekozen voor ‘Pekela geeft gas!’ Omdat we inzetten op het zélf produceren van gas uit rioolslib. Dat groene gas is van dezelfde kwaliteit als aardgas, maar we kunnen er, in een gesloten systeem, niet enorme hoeveelheden van maken omdat rioolslib en groente/fruitafval slechts in de helft van het huidige gasverbruik kan voorzien.

Deel twee van het plan richt zich dan ook op gasbesparing. En dat gaan we als eerste realiseren! Daartoe moeten de bewoners wél hun gasverbruik drastisch verminderen en dat maken we mogelijk met de (financiële) ondersteuning van de aanschaf van een hybride warmtepomp en zonnepanelen. Alle inwoners van Boven Pekela (van koppelsluis tot Ommelanderklap) kunnen daar aan meedoen. We gaan Pekela aardgasvrij maken met ons eigen Pekelder gas en we beginnen daarmee in Boven Pekela en Doorsnee. Als het project succesvol is kunnen we uitbreiden tot heel Pekel zichzelf in gas voorziet.

Op http://pekelageeftgas.nl/ is al wat meer informatie zichtbaar. Onder andere de uitnodiging voor de bewonersavond op 13 juni om 19.30 in de Riggel. Op de site vindt u ook een kaart van het gebied met de huizen die in aanmerking komen.

Vragen en deelname kan via pekelageeftgas@gmail.com

Eerder verschenen:

VAN HARTE: Albert is vandaag 70 jaar geworden
Dierenshop Bourtange elke donderdag op de weekmarkt Oude Pekela
Release van Straatarm nummer van muziekband Sjilt
27 mei: Inzameling Oud Papier door Buurtvereniging Rondom 't Veloat
Garage zwaar beschadigd door brand in Alteveer
Ex-Pekelder Bram Hulzebos schrijft boek over zijn avonturen in Rusland
Winschoter zanger Martin Zemering geeft buitenconcert bij de Clockstede
Kindcentrum de Apenrots onderzoekt mogelijkheid peuterspeelzaal Boven Pekela
100 jaar Noordster op (aan)gepaste manier gevierd
Varkenshouders in Pekela leveren worsten aan de Voedselbank
N366 Pekela Alteveer vijf weken dicht vanaf 2 juni
Wie helpt Volop'69 bij het vinden van een volleybaltrainer/coach
Twee gewonden bij ongeluk op N366 bij afslag Nieuwe Pekela Zuid
VAN HARTE: Koba Schutter is 50 jaar geworden
De eerste Oost-Groningse bibliotheken zijn weer open
Hooipersen in grote/ronde of kleine balen bij loonbedrijf Moed
30 mei: Online live bingo van MFC de Binding
VAN HARTE: Ferdinand Roelfsema is 40 jaar
Gemeenteraad Pekela zet fysieke vergadering om naar digitale vergadering
Trots presenteren we u de vernieuwde Riggel!

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

obugl0fr62f3dasfc5s2ohd747