Leerlingen obs Hendrik Wester sluiten schrijfproject De Schoolschrijver af

Archieffoto

Geplaatst: dinsdag 14 mei 2019 om 13:25 | Views: 5790

OUDE PEKELA - Een half jaar lang schreven de leerlingen van OBS Hendrik Wester in Oude Pekela samen met schoolschrijver Gonneke Huizing de vingers van hun handen. Ze ontwikkelden hun schrijfvaardigheid, ontdekten hun eigen schrijftalent en verzonnen de mooiste verhalen. Maar nu zijn ze toe aan de laatste bladzijde: op woensdag 22 mei wordt het project De Schoolschrijver afgesloten en neemt de school afscheid van haar schoolschrijver.

Programma
Om elf uur zal burgermeester Jaap Kuin van de gemeente Pekela het project officieel afsluiten en afscheid nemen van Gonneke Huizing. Daarna dragen verschillende leerlingen een verhaal of gedicht voor en spelen ze een voorgelezen verhaal na. In de klassen is een tentoonstelling van al het geschreven werk van de leerlingen te bewonderen.

De Schoolschrijver
Basisschoolleerlingen ‘taalsterk’ maken: dat is het doel van zowel Stichting De Schoolschrijver als Biblionet Groningen. Met het project De Schoolschrijver werken beide organisaties samen aan het verbeteren van de taalvaardigheid en het vergroten van het schrijf- en leesplezier van basisschoolleerlingen. Vooral op scholen met een hoog percentage leerlingen dat moeite heeft met taal is het project een belangrijke aanvulling op de reguliere lessen. Anneke Tiddens van Biblionet Groningen ziet dat De Schoolschrijver niet alleen het schrijven, maar ook het lezen bevordert: “Van De Schoolschrijver krijgen leerlingen meer leeshonger.”

De Schoolschrijver in Groningen
Jaarlijks krijgen vijftig basisscholen door heel Nederland bezoek van een schoolschrijver. In de provincie Groningen mochten de leerlingen van vijf verschillende basisscholen dit jaar een schoolschrijver verwelkomen. Naast Gonneke Huizing, die aan CBS Hendrik Wester in Oude Pekela verbonden was, werkten Pieter Koolwijk, Annejoke Smids, Fabien van der Ham en Corien Oranje op scholen in respectievelijk Roodeschool, Appingedam, Aduard en Alteveer. Vanuit Biblionet Groningen wordt het project gecoördineerd door medewerkers van de lokale bibliotheken. In Oude Pekela nam leesconsulente Maaike Hermse die rol op zich.

Succes
Onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam naar de resultaten van De Schoolschrijver wijst uit dat het project leidt tot meer leesmotivatie en een betere schrijfvaardigheid. Scholen beoordelen het programma gemiddeld met een 8,5 en ook de betrokken schoolschrijvers zijn enthousiast. “Het is altijd weer bijzonder om te zien hoe snel kinderen leren om de fantasieknop aan te zetten. Aan het begin van het Schoolschrijverstraject zijn ze onzeker en durven ze niet zo goed, maar bij De Schoolschrijver is er alleen maar goed en geen fout. En dat besef maakt de fantasie echt los. Geweldig!,” aldus schoolschrijver Gonneke Huizing.

Eerder verschenen:

Pekelders tonen hun geschilderde bruggen in winkelcentrum de Helling
Roegbainders glorieuze winnaar van Strijd om Pekels Goud
Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?
11 mei: Open Nederlands Kampioenschap Kaaibakken bij Wel Wait
Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
20 april: Officiële opening showroom Old Ambt Meubelen in Oude Pekela
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
20 april: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!
21 april: Grunneger dainst in Hervormde kerk Nieuwe Pekela
12 en 13 juli Rock-On Outdoor Festival in het Boekhovenpark Nieuwe Pekela
Expositie 'Bruggen in beeld' in winkelcentrum de Helling
Organisatie klaar voor 3e Roegbainder wandeltocht
Auto brandt volledig uit aan Thorbeckelaan Oude Pekela
Nieuwe pand van Siefkes Vastgoed met een feestelijke knal officieel geopend
Vier teams strijden tegen elkaar tijdens 1e editie van slag om Pekels Goud

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

3trpsikuhsd839mvklk5n71ev2