Duizendste boek ‘De eeuwige geest van de Langeleegte’ verkocht

Geplaatst: vrijdag 29 maart 2019 om 13:45 | Views: 9467

OUDE PEKELA / VEENDAM - In Veendam is donderdag het duizendste boek van ‘De eeuwige geest van de Langeleegte’ (deel 1 en 2) uitgereikt. De koper van dit exemplaar was de bijna 67-jarige Tonny Rooze uit Veendam. Hij kreeg het boek cadeau met daarnaast een bos bloemen. Beide delen gaan over de geschiedenis van het voetbal (betaald en amateur) aan de Langeleegte. Deel 2 is daarnaast uitgebreid met de geschiedenis van het eerste sportpark (1908-1968) en met die van het voormalige kristalbad de Langeleegte, de achterkant van het stadion (1916- 1986).

De bijeenkomst werd op een historische plaats gehouden, namelijk in Croissanterie Jolie, daar waar tot 1968 een deel van de opstallen (tribune/kantine) van het voormalige sportpark stond. Het sportpark veranderde in 1972 in een groot parkeerterrein achter het winkelcentrum. De eigenaren van de croissanterie, zelf met vakantie, kregen van auteur Willem Molema via een van de medewerkers een ingelijste foto van deze historische plek.

De koper van het duizendste boek was aangenaam verrast. Hij was al in het bezit van deel 1 en besloot afgelopen zaterdag deel 2 te kopen. ‘’We waren aan het winkelen en toen dacht ik: nou moet het maar wezen.’’ Toen hij in Veendam de Primera binnenstapte en het boek op de toonbank legde, kreeg hij tot zijn grote verbazing het nieuws te horen dat hij het duizendste boek had gekocht. Rooze, geboren en getogen in Veendam, maakte bijna zestig jaar geleden deel uit van het succesvolle eerste pupillenelftal van de voetbalvereniging Veendam. Met bekende oud-voetballers als wijlen Hans Jager en Tammo Snijders, en met onder anderen doelman Menno Bijl, Jurrie Moorlag en Henk Tuin. Na de B-junioren zocht Rooze zijn heil in andere sporten, zoals gymnastiek, tafeltennis en tennis. ‘’Maar achteraf heb ik er enorm veel spijt van dat ik toen als voetballer ben gestopt.’’ Wel nam hij later nog deel aan recreatievoetbal op de zondagmorgen.

Het verkoopsucces van de beide boeken is vooral te danken aan deel 1, tot verbazing van de auteur. Molema: ‘’Ik had er juist op gerekend dat deel 2 beter verkocht zou worden. Daarin staat namelijk ook de unieke geschiedenis van het voormalige sportpark, het verdwenen kristalbad en van het veld en het café waar Veendam in de amateurtijd, tussen 1931 en 1944, de successen vierde.’’ Op dat veld, dat destijds bij de huidige Grote Vaartlaan lag, legde Veendam de basis voor het enige Noordelijke amateurkampioenschap in 1932. Daar werden vervolgens ook de thuiswedstrijden om het Nederlands kampioenschap gespeeld tegen Feyenoord, PSV, Ajax en Enschede. Het café is nu een rouwcentrum. Tijdens de bijeenkomst werden ook de boeken 999 en 1001 uitgereikt. Om teleurstelling bij kopers te voorkomen, was vooraf bepaald dat oud-speler Michael de Leeuw, nu FC Emmen, het 999-ste exemplaar zou krijgen en oud- speler Jan Blijham nummer 1001. Blijham heeft meer exemplaren van beide delen gekocht. Als cadeau voor zijn familie. In deel 2 staat een prachtige foto van De Leeuw met zijn gezin aan de boorden van het Michiganmeer toen hij daar nog voetbalde. Behalve bloemen voor Rooze, waren die er ook voor de twee boekhandelaren van de Bruna en de Primera in Veendam, Jan Hiemstra (Primera) en Dorine de Groot (Bruna). Zij droegen het meest bij aan het verkoopsucces. In het kader van deze mijlpaal, hebben de winkeliers besloten tijdelijk een actie te houden met ruim veertig procent korting op elk boek, zowel deel 1 als deel 2. Ze bieden die nu aan voor de prijs van slechts 21,95 euro per stuk.

Uitgever Gerrit Brand (Nobelman) en Gerrie Zoetebier, weduwe van oud-eerste elftalspeler Simon Zoetebier, waren ook aanwezig. De laatste kreeg een bijzonder herinneringscadeau: een ingelijste foto van haar en haar in 2016 overleden man als winnaars van een tennistoernooi. Zoetebier speelde tussen 1963 en 1967 ruim 140 wedstrijden in het eerste elftal van de voormalige semiprofclub. De foto kwam onlangs bij het opruimen van het archief van een oud-speler boven water.

‘De eeuwige geest van de Langeleegte’ wordt een trilogie. Deel 3 komt aan het eind van dit jaar uit. Molema is nu bezig om het jubileumboek van Veendam 1894 te schrijven. De voetbalvereniging bestaat 4 september 125 jaar. Het eerste elftal begon in 1954 aan het betaald voetbalavontuur. In mei 1974 kwam er de splitsing; het betaald voetbal ging verder als stichting Sportclub Veendam, de amateurs als (moedervereniging) Veendam 1894.

Eerder verschenen:

We zullen fysiotherapeute Inge Lenting gaan missen!
BINGO op Hendrik Westerschool in aanloop naar Koningsspelen
Gerard Bruning onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau
B&W komt over de Badde om bruggenkunst te bewonderen
Dubbele subsidie voor bewoners van proeftuin alleen nog in 2024 beschikbaar
Uitslag verloting 2024 korfbalvereniging WSS
Eerste Jumbo tegoedbonnen uitgereikt aan winnaars Glasvezel Pekela loterij
Pekela zoekt leden voor een Adviesraad Sociaal Domein
Badmintonvereniging Oude Pekela organiseert Zomertoernooi
VAN HARTE: Elsinus Kok 'Kokkie' is 60 jaar geworden
VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geďnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen
Creatieve leerlingen Dollard College tonen burgemeester kunstmaquettes
Twee inwoners van Pekela krijgen Nederlandse nationaliteit
27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

aa4kngage7hvgme24963hjmbl3