Willem Molema presenteert boek 'De eeuwige geest van de Langeleegte'

Geplaatst: zondag 18 februari 2018 om 19:25 | Views: 16772

PEKELA / VEENDAM - 'Mede namens uitgeverij Nobelman te Groningen is het mij een genoegen u hierbij te mogen uitnodigen voor de presentatie van mijn boek ‘De eeuwige geest van de Langeleegte’. De bijeenkomst wordt gehouden in de Borgerswoldhoeve, Flora 2 te Veendam.' Met deze woorden werd Abel van der Veen uitgenodigd voor de boekpresentatie van Willem Molema uit Oude Pekela op 18 februari 2018.

Video Freddy Stotefalk

Het is de sterfdag van Henk Nienhuis, de voormalige speler, trainer en directeur van Veendam. Hij overleed vorig jaar op 18 februari op 75-jarige leeftijd. Naar hem zal volgend jaar het vernieuwde stadion worden vernoemd, zo is deze week door de gemeente Veendam besloten. Namens de familie Nienhuis heeft Cor van der Steen, oud-manager van Veendam, het eerste exemplaar in ontvangst genomen in het bijzijn van oud-voetballers.

Na het formele gedeelte waar door diverse sprekers wat oude herinneringen en anekdotes werden opgehaald ging het om plm. 12.00 uur door naar het informeel samenzijn met mogelijkheid tot aanschaf van het boek. Hiervoor bleek zeer veel belangstelling; al dan niet gesigneerd door de auteur.

De auteur
Willem Molema is geboren op 3 maart 1952 in Veendam. Sinds 2001 woont hij in Oude Pekela. Hij begon zijn maatschappelijke loopbaan bij het aardappelmeelconcern Avebe, maar volgde al snel zijn hart en kwam in 1973 op de sportredactie van de toenmalige Winschoter Courant terecht. Ruim drie jaar later zei hij de sportjournalistiek vaarwel en werd verslaggever bij het voormalige Nieuwsblad van het Noorden (nu Dagblad van het Noorden), een functie die hij tot 2010 heeft bekleed. Daarnaast was hij 37 jaar voetbalscheidsrechter en vele jaren voorzitter van de scheidsrechtersvereniging Veendam e.o. (nu Oldambt en Veenkoloniën). In 1994 schreef hij het eeuwboek van de voetbalvereniging Veendam ’1894.

Het boek
De Langeleegte was jaren een begrip in Nederland. Het was de naam van het stadion van SC Veendam dat bijna 59 jaar betaald voetbal speelde, maar in 2013 failliet ging. Veendam en de Langeleegte, daar wilden andere clubs niet graag spelen. Het zou er altijd koud en winderig zijn en de weg er naar toe was lang. Sinds de ruzie tussen de schrijver Multatuli en Veendammer notabelen kwam het niet meer goed met het imago van Veendam, later nog eens versterkt door een discutabel onderzoek. Maar de waarheid is heel anders, ontnuchterend voor velen. In dit boek wordt het geheim van die bijzondere naam de Langeleegte onthuld en de dubbele betekenis ervan uit de doeken gedaan.

De Langeleegte krijgt in dit boek een gezicht met verhalen over het ontstaan van de club, over beroemde spelers als Frans de Munck, Paul Amara, Johan Derksen, Jeroen Zoet, Ruben Schaken, Marnix Kolder, Jan Blijham en tal van anderen. Bijzondere supporters, sponsors, mannen van staal en medewerkers komen voorbij. De ‘Eeuwige geest van de Langeleegte’ gaat ook over clubiconen als Henk Nienhuis en Jan Korte, over de drama’s van overleden spelers, over de harde leerschool van trainer Leo Beenhakker en over erotiek en romantiek. Kortom, in dit boek leeft de geest van een van de beroemdste voetbalstadions eeuwig voort. Het boek ligt vanaf 21 februari ook in de regionale boekenwinkels.

Fotoreportage

   Boekpresentatie 'De eeuwige geest van de Langeleegte' door Willem Molema - Foto's Abel van der Veen

Aan dit artikel is meegewerkt door

Abel van der Veen
Fotograaf en redacteur

abel@prachtigpekela.nl
Freddy Stotefalk
Fotograaf en videograaf
freddy@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

Dubbele subsidie voor bewoners van proeftuin alleen nog in 2024 beschikbaar
Uitslag verloting 2024 korfbalvereniging WSS
Eerste Jumbo tegoedbonnen uitgereikt aan winnaars Glasvezel Pekela loterij
Pekela zoekt leden voor een Adviesraad Sociaal Domein
Badmintonvereniging Oude Pekela organiseert Zomertoernooi
VAN HARTE: Elsinus Kok 'Kokkie' is 60 jaar geworden
VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geïnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen
Creatieve leerlingen Dollard College tonen burgemeester kunstmaquettes
Twee inwoners van Pekela krijgen Nederlandse nationaliteit
27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!
Ruim 250 wandelaars tijdens derde editie Roegbainder wandeltocht
1 juni: Feest voor kinderen bij seizoensafsluiting VV Damacota

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

d1ids1g50203efddl8t5qjl2v1