In de Schijnwerper: Volksdansgroepen Oude Pekela

Geplaatst: dinsdag 13 februari 2018 om 10:25 | Views: 5284

Auteur: Martje Ritzema

OUDE PEKELA - Volksdansen, een ouderwetse aangelegenheid, zo lijkt mij, maar niets is minder waar. In De Binding te Oude Pekela zijn er wekelijks ongeveer 40 mensen die zich met deze hobby bezighouden. Elke maandagmiddag en om de week op de dinsdag- en woensdagavond komen de voetjes van de vloer. In de Schijnwerper gaat op bezoek bij alle drie de groepen, of eigenlijk bij alle vier groepen, want er blijkt ook nog een zitdansgroep te zijn die aansluitend aan het volksdansen op maandagmiddag oefent. Tiny Kuipers weet hier, als goede insider, alles van.

Video Harry Wolterman en Freddy Stotefalk

De maandagdansgroep blijkt al ruim 40 jaar te bestaan! Ongelooflijk, en ik maar denken dat dit een uitstervende hobby was. Lustig zwieren de dames er op los, want dat dit in Oude Pekela alleen een damesaangelegenheid is blijkt al gauw – geen heer te bekennen. Toch worden er veel volksdansen gedanst waar een heer voor nodig is. Geen nood, dan wordt een dame maar tot heer gebombardeerd. Zo kan uiteindelijk elke dans gedanst worden, met of zonder echte heren. Wel jammer overigens, want dat zou zoveel meer dansplezier geven!

Wat is er nou zoal nodig om te leren volksdansen, vraag ik Tiny. Het enige wat je moet kunnen is tellen tot vier – niet zo moeilijk dus. Enneh, je moet links en rechts ook uit elkaar kunnen houden – hmm, dat is een groter probleem. Tiny vertelt dat zij heel lang op haar schoenen een R en een L had geschreven omdat het anders te vaak mis ging. Probleem opgelost toch!

En wat is er nou zo leuk aan volksdansen dat hier zoveel mensen aan deel nemen? Geen rare vraag toch… Het antwoord is zo simpel dat ik het zelf had kunnen verzinnen. Het is zo heerlijk om op muziek iets te kunnen doen. Bij kleine kinderen zie je het al, zet je een muziekje op en ze beginnen meteen mee te deinen en te draaien. Dat is bij ouderen niet anders. Het plezier is belangrijk, maar ook de gezelligheid, het er even uit zijn, samen bewegen – ja dat doet een mens goed en is nog goed voor de gezondheid ook. Meerdere vliegen in één klap, wat wil je nog meer!!

Ik ben het helemaal met Tiny eens. Op de middag en avonden dat Harry, Fred en ik hier als ‘In de Schijnwerper’ zijn, merken wij dat hier mensen bezig zijn die ontzettend genieten van waar ze mee bezig zijn – volksdansen! Aan competitie doen ze niet, maar wel gaan ze jaarlijks naar de Volksdansdag in De Spil. Dat is zo’n geweldig mooi evenement! Ze zijn nu al bezig om twee dansen in te studeren die ze in De Spil gaan demonstreren. ‘Din mout t goud wezen ja’, je willen nait veur schut stoan.’ Helemaal mee eens Tiny!

Tiny verveelt ons geen moment met haar verhalen over het volksdansen. Zelf is ze al 35 jaar bezig met deze hobby en heeft, zo vertelt ze, de dinsdaggroep destijds opgericht. Ze had nooit gedacht dat dit initiatief zulke grote en lange gevolgen zou hebben. Haar ogen stralen als ze hier over vertelt. Enthousiastelingen heb je bij elke club en vereniging nodig, dat zie je hier ook maar weer!

Onder de bezielende leiding van Albertje Kruizinga hopen de volksdansgroepen nog jaren door te gaan. Het enthousiasme is er, maar één oproep wil Tiny via PP toch graag doen: “Wie zollen zo geern mannen bie de club hebben, dus mannen – kom bie ain van onze volksdansgroepen! Van harte welkom!!”

Ben je nieuwsgierig geworden, ga dan gerust een keertje kijken/meedoen bij één van de groepen. Er wordt gedanst op maandagmiddag van 14-15 uur waarna de zitdansgroep volgt van 15.15-16 uur. Op de dinsdag- en woensdagavond is er om de week dansen van 19.30-21 uur. Informatie is in te winnen bij Tiny Kuipers telefoon 0597-614482.

Wil jij met jouw club/vereniging ook ‘In de Schijnwerper’ mail dan naar martje@prachtigpekela.nl

Fotoreportage

   Volksdansen In de Schijnwerper

Aan dit artikel is meegewerkt door

Martje Ritzema
fotograaf en redacteur
martje@prachtigpekela.nl
Harry Wolterman
Fotograaf en redacteur

harry@prachtigpekela.nl
Freddy Stotefalk
Fotograaf en videograaf
freddy@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

Wijziging inzameling huishoudelijk afval in Pekela
22 en 23 februari: Inzameling oud papier bij Wedderwegkerk
Finale opheffingsuitverkoop Dijk Plant & Trend
21 februari: Koffieochtend voor mantelzorgers
VAN HARTE: Janneke Pruim-Bruintjes is vandaag 50 jaar geworden
Gratis kennismakingsles Popschool in Oude en Nieuwe Pekela
23 februari: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17 D
Vijf podiumplaatsen voor Jan Mein op NK masters langebaan
22 februari: Kinderbingo in de Kiepe Nieuwe Pekela
22 maart: Kinderdisco in de grote zaal van de Kiepe
Voorjaarsbekalking door loonbedrijf A.D. en J.J. Moed
3 maart: Regionale jeugdavond over 'Geloven is topsport'
23 en 24 februari: Gezellige markt in jongerencentrum Ons Stee
Zaterdagavond opening 'nieuwe' kantine Pekelder Boys
30 maart: Voorjaarsmarkt in zaal achter Pekelahof
Help Theater Pannenkoek met crowdfundingactie voor gratis voorstelling
Henk Berkenbosch nieuwe hoofdtrainer korfbalvereniging WSS
23 februari: Workshop 'Rite of the Womb' voor vrouwen
Valerie Orsel kampioen op Groninger indoor kampioenschappen pony's
De Crazy Car Run zet zich in voor het UMCG Kanker Researchfonds

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

eg1d706f7copbr6uv54ld5na20