Tiggeljong, het verhaal van Yp, de steenfabrieksarbeider

Geplaatst: vrijdag 9 februari 2018 om 08:20 | Views: 3882

PEKELA - De historische roman 'Tiggeljong, het verhaal van Yp, de steenfabrieksarbeider' vertelt een indringend verhaal over sociale armoede, werk en huisvesting in de periode 1860-1890; over de armsten, degenen die werden uitgebuit, het steenfabrieksvolk. Yp, de Hogelandsters sprekende hoofdpersoon, wil zich hieraan ontworstelen. Het boek is gebaseerd op de werkelijk vertelde verhalen van vele mensen, over hoe hun voorouders leefden en werkten in die tijd.

Streektalen
Wat dit boek echt bijzonder maakt, is dat het werd geschreven in alle plaatselijke dialecten van de streken waar Yp heeft gewoond en gewerkt. Dit gebeurde in samenwerking met de omtaolers van de Nedersaksische plaatselijke dialecten: het Hoogelandsters, Drents, Veenkoloniaals, Sallands en Gelderse dialecten.

Het verhaal van Yp
Met enkel drie jaar lagere school staat Yp al op z’n dertiende op het land om “als een grote” zijn vader te helpen met klei spitten voor de steenfabriek. Uit pure noodzaak, om het grote, arme gezin draaiende te houden en van eten en brandstof te voorzien. En dat zes dagen in de week, veertien uur per dag!

Omdat hij vooruit wil in het leven en de armoede wil ontvluchten, breekt hij met zijn verleden in Onderdendam en werkt hij zich op bij de steenfabrieken van Strating in Oude Pekela, Boogerd in Noordscheschut, Hengforden in Olst en ‘t Hoendernest in Voorst. We volgen zijn levenspad van de Groninger klei tot op de Gelderse uiterwaarden aan de IJssel, tot aan zijn uiteindelijke terugkeer naar Onderdendam.

Alles wat deze periode kenmerkt komt in zijn verhaal tot leven: de hongerwinters, de stakingen, de crises, de armenhuizen en de mechanisatie, maar ook de liefde voor de turfschippersdochter, die door omstandigheden pas laat tot bloei komt.

Auteur Jan Bos kun je het beste omschrijven als ‘jonge laatbloeier in Hogelaandster toal’. Hij werd geïnspireerd door de verhalen over het caféleven van zijn ouders, grootouders, en overgrootouders. Vaak kwamen daar herinneringen boven aan noeste, bonkige kleigravers van de tiggelwerken. Bij herhaling kwam hij de eigen mechanisatie en aanpassingen aan de veranderende markten tegen, echter maar sporadisch iets over de sociale aspecten en woonomstandigheden van de arbeiders in het kleiland. Nieuwsgierig hoe het in vroeger tijden moest zijn geweest, is hij op zoek gegaan naar de verhalen van die oude noeste werkers; verhalen van hun ouders, grootouders en overgrootouders. Door zijn speurwerk in combinatie met genealogische gegevens ontstond langzaamaan de fictieve persoon ‘Yp’, de tiggeljongen die zich op wilde werken tot brander, of misschien wel meer.

Eerder verschenen:

Wijziging inzameling huishoudelijk afval in Pekela
22 en 23 februari: Inzameling oud papier bij Wedderwegkerk
Finale opheffingsuitverkoop Dijk Plant & Trend
21 februari: Koffieochtend voor mantelzorgers
VAN HARTE: Janneke Pruim-Bruintjes is vandaag 50 jaar geworden
Gratis kennismakingsles Popschool in Oude en Nieuwe Pekela
23 februari: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17 D
Vijf podiumplaatsen voor Jan Mein op NK masters langebaan
22 februari: Kinderbingo in de Kiepe Nieuwe Pekela
22 maart: Kinderdisco in de grote zaal van de Kiepe
Voorjaarsbekalking door loonbedrijf A.D. en J.J. Moed
3 maart: Regionale jeugdavond over 'Geloven is topsport'
23 en 24 februari: Gezellige markt in jongerencentrum Ons Stee
Zaterdagavond opening 'nieuwe' kantine Pekelder Boys
30 maart: Voorjaarsmarkt in zaal achter Pekelahof
Help Theater Pannenkoek met crowdfundingactie voor gratis voorstelling
Henk Berkenbosch nieuwe hoofdtrainer korfbalvereniging WSS
23 februari: Workshop 'Rite of the Womb' voor vrouwen
Valerie Orsel kampioen op Groninger indoor kampioenschappen pony's
De Crazy Car Run zet zich in voor het UMCG Kanker Researchfonds

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

k0sk0n2rqmeg9jujrc24c74np2