Banenfestival Veendam krijgt mogelijk ook vervolg in Pekela

Archieffoto

Geplaatst: vrijdag 2 februari 2018 om 13:10 | Views: 6008

Auteur: Henk Drenth

PEKELA / VEENDAM - Wethouder Bert Wierenga heeft met het openen van het Banenfestival woensdag mogelijk ook een aftrap gegeven om deze banenpresentatie nieuwe stijl twee keer per jaar te gaan houden. De laagdrempeligheid en het persoonlijk bij elkaar brengen van 25 aanbieders met werkgevers en uitzendbureaus uit de regio op het Banenfestival heeft gewerkt. In het BWI gebouw aan de Jan Salwaweg was het erg druk op deze banenpresentatie met workshops en informatie over werken, leren en opleidingen. Het was heel divers. Het Banenfestival was voor alle werkzoekenden in Veendam georganiseerd door de gemeente Veendam in samenwerking met werkgevers, uitzendbureaus en opleiders uit de regio.

Op het festival kwamen werkzoekenden persoonlijk in contact met werkgevers en uitzendbureaus. Een CV dokter gaf hun CV’s een update, en er kon een professionele foto voor de CV worden gemaakt. Ook was het mogelijkheid om virtueel te voelen en te ervaren hoe het is om te lassen. Daarnaast was er volop de gelegenheid om te netwerken. “De manier waarop het nieuws over de banenbeurs onder de bezoekers is verspreid was ook succesvol”, vertelde Bert Wierenga.” Je ziet dat heel veel mensen het ergens hadden opgepikt”.

Het idee van het Banenfestival was uit de koker gekomen van Hans Keuning, accountmanager Werk bij de Kompanjie. Hans hoopt het Banenfestival 2 keer per jaar te kunnen organiseren. En met deze aftrap meer beweging in het BWI gebouw te kunnen creëren. Hans: “Vroeger was hier het Werkplein en zat het UWV hier binnen. En was er automatisch meer beweging. Na het vertrek van het UWV naar Groningen is het hier stil geworden”.

“Werkzoekenden generen zich al om op zoek te moeten naar werk, vooral in een leeg BWI gebouw. Hoe is dan de beleving. Dit is wel de plek waar fysiek de uitkering moet worden aangevraagd. Het moet een beetje naar werk gaan ademen als de werkzoekende binnenkomt. In de betekenis van na een intake of een uitkering aanvragen de intake ook zegt, daar loopt een accountmanager rond van Werk, tik die ook meteen even op de schouder. Een of twee keer in de week hebben we hier iemand van een of meerdere uitzendbureaus zitten. Loop er even langs. Je bent hier nu toch, je hebt je CV toch paraat. Natuurlijk moeten we mensen fiscaliseren met geld, maar anderzijds moeten we mensen misschien wel met banen fiscaliseren. Daar hebben ze natuurlijk zelf een bepaalde opdracht in, maar wij kunnen hen daar wel bij helpen”.

Op zoek zijn naar werk moet ook niet erg zijn. Als het aantrekkelijker is gemaakt als een soort banenbeurs is de drempel veel lager. Hans: “Op de beurs loop je als je wilt anoniem rond, maar je kunt wel zelf eruit pikken wat je zelf wilt. Onderwijl kom je ook nog mensen tegen die je kent. Je maakt er een praatje mee en van het een komt het ander. Dat is het aardige van zo’n beurs. Dat zouden we veel meer moeten hebben”.

“Elke dag organiseren we niet zo’n banenfestival. Maar wel zou het elke dag zo moeten dat er hier iemand van een uitzendbureau een of twee dagen in de week zit in Veendam. Daar krijgen we ook onze klanten uit”.

Bert Wierenga: “Met de presentatiebeurs is het ook veel aanschouwelijker en je krijgt meer persoonlijke contacten dan thuis achter het computerscherm. Achter het scherm thuis is eenzaam, je zit er maar alleen. Je stuurt je CV op en de ontvanger achter het bureau twijfelt of het de juiste kandidaat is. Als je zelf persoonlijk aanwezig bent heeft die iemand dezelfde CV, maar er meteen ook iemand bij. Ik denk dat het heel erg belangrijk is”.

Hans Keuning: “Ik weet het wel zeker. Ik ben veel in gesprek met uitzendbureaus en die weten niet meer hoe ze aan mensen moeten komen. Ze zien wel dat het mensen zijn in vakgebieden als techniek en in de bouw, het mensen zijn die wat met hun handen willen doen en dat ook kunnen. Maar ze krijgen ze niet te zien”.

“Het geld ook voor een categorie mensen voor wie het digitale tijdperk nog niet volledig in is getreden. Het zijn jongens die wat anders willen. Maar er is een drempel om achter de computer naar een vacaturebank of een uitzendbureau.nl te gaan om daar hun CV op te zetten. Als die persoon al überhaupt een CV heeft. Nu kun je gewoon met wie jezelf bent een hand geven. En vertellen ervaring te hebben in het straten maken, heb je misschien wat voor mij? Je bent veel directer binnen. En het wordt laagdrempelig georganiseerd”.

Hans: “We hebben het klein gehouden en regionaal. Het is iets dat wij als gemeente organiseren. En het moet ook met onze ondernemers. Voor werkzoekenden uit een bredere gebied dan alleen voor Veendam. Bert: “Wij hebben in Veendam ongeveer 14000 arbeidsplaatsen. We hebben ook een arbeidspopulatie van ongeveer 14000. Idealiter zou je hier geen werkloosheid hoeven hebben. Toch hebben wij een kleine 900 mensen in de bijstand. En we hebben nog behoorlijk wat mensen met een WW uitkering. Wij kunnen niet vanuit onze eigen populatie al onze werkgevers volledig bedienen”. “Het van belang dat de ondernemers hun bedrijf kunnen voeren zoals ze dat bedacht hadden. Daarom is het ook heel belangrijk dat je ook vanuit een wijdere omgeving mensen krijgt. Er is niks mis mee dat iemand uit Finsterwolde in Veendam gaat werken en iemand vanuit Wildervank in Winschoten. We hebben het gedaan voor de ondernemers omdat we die graag binnen de gemeente willen houden. Hans: “Het mes snijdt bijna aan drie kanten. We hopen dat onze werkzoekenden een mooie baan krijgen. Maar we hopen ook dat onze ondernemers mensen krijgen die bij hun aan het werk kunnen, zodat zij kunnen blijven produceren”.

Hans kijkt ook naar buurgemeente Pekela: “Ik hoop dat dit een reeks wordt, maar dan wel aaneengeschakeld met continu werk op de werkvloer. En dan gaan we het in combinatie doen, want ik ben niet alleen accountmanager voor de gemeente Veendam, maar ook voor de gemeente Pekela. Ik wil heel snel ook in Pekela een gevolg hieraan geven. Pekela grenst aan het Oldamdt en aan Stadskanaal. Misschien kunnen deze banenpresentaties dan ook grensoverschrijdend plaats gaan vinden. Het moet speciaal zijn, en als ondernemers positieve dingen erover horen ze dan zeggen, daar moeten we heen. Ik denk dat dit iets is voor nu. Dat zie je ook aan de gretigheid waarmee de ondernemers de uitnodiging aannamen”.

Eerder verschenen:

We zullen fysiotherapeute Inge Lenting gaan missen!
BINGO op Hendrik Westerschool in aanloop naar Koningsspelen
Gerard Bruning onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau
B&W komt over de Badde om bruggenkunst te bewonderen
Dubbele subsidie voor bewoners van proeftuin alleen nog in 2024 beschikbaar
Uitslag verloting 2024 korfbalvereniging WSS
Eerste Jumbo tegoedbonnen uitgereikt aan winnaars Glasvezel Pekela loterij
Pekela zoekt leden voor een Adviesraad Sociaal Domein
Badmintonvereniging Oude Pekela organiseert Zomertoernooi
VAN HARTE: Elsinus Kok 'Kokkie' is 60 jaar geworden
VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geïnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen
Creatieve leerlingen Dollard College tonen burgemeester kunstmaquettes
Twee inwoners van Pekela krijgen Nederlandse nationaliteit
27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

ipn7od8bk5unljh56d63ffjhr1