Binnen Bij: Rijschool Heijes

Geplaatst: dinsdag 19 december 2017 om 21:45 | Views: 20671

Auteur: Martje Ritzema

NIEUWE PEKELA - Ruim 55 jaar mag Sietse Heijes zich inmiddels rijinstructeur noemen, want als 21-jarige knaap neemt hij op 5 november 1962 de rijschool van Nico Dijkman over. Bij deze rijschool heeft hij al enige ervaring opgedaan, vooral wat betreft het overbrengen van de theorie. “Ik had op mien 18e mien riebewies hoald en in dij joaren kon je rie-instructeur worden as je zulf joen riebewies hadden”, zo vertelt Sietse. Daar hoef je nu niet meer om te komen (gelukkig).

Video Freddy Stotefalk

Ruim 55 jaar mag Sietse Heijes zich inmiddels rijinstructeur noemen, want als 21-jarige knaap neemt hij op 5 november 1962 de rijschool van Nico Dijkman over. Bij deze rijschool heeft hij al enige ervaring opgedaan, vooral wat betreft het overbrengen van de theorie. “Ik had op mien 18e mien riebewies hoald en in dij joaren kon je rie-instructeur worden as je zulf joen riebewies hadden”, zo vertelt Sietse. Daar hoef je nu niet meer om te komen (gelukkig). De start van zijn rijschool begint voor Sietse helaas met een fikse tegenslag – de winter zet in en houdt hem zes weken werkeloos thuis. “Dou heb ik voak veur t roam stoan om te kieken of t aal deu werd”. Tegenwoordig zijn de winters niet zo streng meer en wanneer er eens sneeuw gevallen is, dan is de strooiwagen er al snel bij om de grotere wegen begaanbaar te maken. Daar maakt Sietse met zijn leerlingen dankbaar gebruik van, want dan gaan ze op een oefenterrein in Winschoten, waar niet gestrooid wordt remproeven doen. Zeer nuttig!

Ook de bermproef vindt Sietse een essentieel onderdeel van het opdoen van rijvaardigheid. Met een gang van 80 km rijdt de leerling dan de berm in en het enige wat er dan moet gebeuren is het gas loslaten en rustig in de berm blijven uitvaren. Dan kan je niets gebeuren. Rij je rustig genoeg dan kun je op een gegeven moment de weg gewoon weer oprijden. Zo simpel, maar een zeer nuttig onderdeel van de rijles.

Sietse had eigenlijk de wens om bij de Rijkspolitie te gaan, en dan bij afdeling Verkeer, maar omdat hij al afgekeurd was voor militaire dienst kwam hij niet meer in aanmerking voor een opleiding tot Rijkspolitie. Veel Pekelders zullen maar wat blij zijn dat Sietse destijds rijinstructeur is geworden en geen politie, want als hij net zo’n goede politie was geworden als hij rijinstructeur nog steeds is, nou dan waren er waarschijnlijk heel wat meer bekeuringen uitgedeeld….

Rijschool Heijes – zeer bekend in Pekela en omstreken. Wie herinnert zich niet de volgende woorden van Sietse: “We gaan nu linksaf: kijk eerst in de binnenspiegel, linker buitenspiegel en links over je schouder, daarna richting aangeven. Gas loslaten, daarna afremmen en terugschakelen naar twee.”

Sietse is nu bezig met de laatste fase van zijn loopbaan als rijinstructeur, want op 1 juni 2019 moet hij verlenging aanvragen, “moar dat dou ik nait, want din mout ik nog weer aan de studie, nee din is t mooi west.” Dat geldt niet alleen voor hem maar voor elke rij-instructeur, die moet om de 5 jaar op herhaling en examen doen om de bevoegdheid om rijles te geven, te behouden.

Op mijn vraag waarom hij tot z’n 78e doorgaat antwoordt hij: “t is zo’n mooi beroep hè, je worden der nait riek van in geld, mor wel op n andere menaaier. Je goan mit minsen om, je kinnen ze n bult leren – je moaken minsen bliede as ze t riebewies hoalen.” Dat goed lesgeven Sietse ligt blijkt wel uit de gemiddelde slagingspercentages. In Winschoten was dat 46-50% en bij Rijschool Heijes 61-65%. Ook heeft Sietse veel asielzoekers rijlessen gegeven, dus “boetenlands proaten mos ik ook, haha.” Geen wonder dat er nog steeds vraag is naar lessen bij Sietse.

Ook komen zo nu en dan ouderen voor een aantal opfrislessen bij hem aankloppen. En vanzelfsprekend zijn de jongeren van 16 ½ jaar nog steeds welkom. En natuurlijk zijn kleinkinderen: “Dat is toch zo mooi dat ik dat nog doun kin hè, doar geniet ik zo van.” Het is te zien dat Sietse, en ook Marga zijn vrouw, genieten. Wat een geweldig stel, dat jarenlang al samenwerkt om deze rijschool een succes te laten zijn. Sietse, die niet houdt van administratie en Marga die dit moeiteloos van hem overneemt – en dat nu al ruim 55 jaar.

Dan denk je dat een aantal rijlessen geven per week wel genoeg zou zijn, maar nee hoor, Sietse doet er op zijn vakgebied nog meer bij. Hij zit in het bestuur van VVN afd. Pekela en van daaruit in de Verkeerscommissie van de Gemeente Pekela. Hiervoor gaan Sietse en Marga 2 x per jaar door Pekela, voor de verkeersveiligheid, om ontbrekende of verkeerd staande borden door te geven. Ook de situaties van wegen en kruispunten, die evt. verbeterd kunnen worden, worden dan meegenomen naar de vergadering van de Verkeerscommissie. En het houdt nog niet op, want Sietse heeft ook zitting in de Klankbordgroep ‘N366 Veilig’. Een druk baasje “altied al west ook, moar ik kom wel hail rustig over en dat vinden minsen prettig”. Dat kan ik niet anders dan beamen, want zo heb ik dat ook ervaren tijdens mijn motorrijlessen bij Sietse.

Een belangrijk ding wil Sietse graag aan iedereen meegeven: “In 2016 vielen er 629 doden in t verkeer. “Hol joe aan joen snelhaid, loat joe naargens deur oflaiden, want dat binnen de oorzoaken van de mainste ongelukken in t verkeer.” Bovendien vindt Sietse dat iedere rijbewijsbezitter op z’n minst eens per tien jaar een nieuw theorieboek zou moeten doornemen. Er verandert elk jaar zoveel aan regelgeving in het verkeer. “Das nou echt neudig veur vailighaid van ons allemoal in t verkeer.”

Wilt u met uw zaak ook eens in het zonnetje worden gezet op PrachtigPekela en adverteert u al op deze site neem dan gerust eens contact op met ‘Binnen bij’: martje@prachtigpekela.nl

Fotoreportage

   Binnen Bij: Rijschool Heijes

Aan dit artikel is meegewerkt door

Martje Ritzema
fotograaf en redacteur
martje@prachtigpekela.nl
Harry Wolterman
Fotograaf en redacteur

harry@prachtigpekela.nl
Freddy Stotefalk
Fotograaf en videograaf
freddy@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

Tocht om de Noord door Alteveer en Pekela
Pekela's got talent groot succes voor jong en oud
Noordster pakt punt in eerste competitiewedstrijd
Schaaphok Techniek: voor onderhoud en reparatie van uw tuinmachines
28 september: Burendag met BBQ en Abba in de Riggel
Prachtig weer met gemotiveerde mensen op Pekela’s Cleanup Day
Kom 28 september om 17.00 uur het Grunnens Laid meezingen!
25 september: Bingo in de kantine van vv PJC Nieuwe Pekela
Wat zijn bonussen zonder storting?
Stukkie trailen? Dit is er pas eentje!
VAN HARTE: De ouders van Wilma Kwant zijn 60 jaar getrouwd
Nog enkele plekken vrij voor deelname aan Spooktocht in Pekelderbos
ILT: Groningen Airport Eelde binnen de normen voor geluid en milieu
Judo Op School in Nieuwe Pekela
18 september: Scholenkorfbaltoernooi bij WSS
Lokale LHBTI werkgroep krijgt veel aanloop op Jaarmarkt Oude Pekela
Kylian met team van TEAM NL 5-de op EK judo in Finland
Leger des Heils zoekt collectanten in Pekela
Cheque van 350 euro voor Hulphond Nederland tijdens Veteranendag
6 oktober: Concert Salonorkest Las Niñas in Nieuw Beerta

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

edohj3k78gsmvbb14c4shpk0b7