Lustrumconcert 85 jaar Albatros m.m.v. Louth Male Voice Choir

Geplaatst: dinsdag 3 oktober 2017 om 18:15 | Views: 7144

Auteur: Henk Drenth

PEKELA / WILDERVANK - Voor een volgevulde Grote Kerk in Wildervank heeft het Groninger Christelijk Mannenkoor Albatros zaterdagavond haar 85 jarig lustrumconcert gegeven. Medewerking gaf het Louth Male Voice Choir uit het Engelse Louth, waar Albatros een bijzondere geschiedenis mee deelt. De beide mannenkoren hebben afwisselend hun repertoire ten gehore gebracht. In de grote finale vermengden de beide koren zich, en werd op zeer indrukwekkende wijze met een stemvolume van ruim 70 mannen de kerk met liederen gevuld van populair en christelijk werk. De koren stonden onder de bezielende leiding van de dirigenten Anton Stulp en Graham Burrell.

Het Louth Male Voice Choir (opgericht in 1938) mocht de spits afbijten met onder andere ‘Nice and easy’ van Perry Como. In hun tweede optreden na de pauze liet het koor met het ludieke ‘Those magnificent men in their flying machines’ de humoristische noten horen. Met het nummer ‘Rain’ hadden ze een zeer verrassend act ingebouwd. Met de vingers van de koorleden werden vallende regendruppels geïmiteerd, en met de handen tikkend op de knieën een fikse stortbui. Met de voeten volop het podium klonk opeens een luide donderslag. Met pretoogjes zagen de koorleden de verassing bij het publiek. Die de vele handen ook stevig tegen elkaar klapten.

Het eerste optreden van Albatros was met de Russische liederen met onder andere ‘Kalinka’ en de ‘Kozakkenpatrouille’. Na de pauze klonk onder andere ‘You raise me up’ en ‘The lost chord’.

De toenmalige Albatros voorzitter had op een camping in Luxemburg David Briant en zijn gezin uit het Engelse Lauth ontmoet. Tijdens de gesprekken bleek dat de beide mannen een gezamenlijke hobby hadden, en beiden ook voorzitter van een koor. Het resulteerde 38 jaar geleden in het eerste gezamenlijk concert in Engeland.

In Wildervank hadden de beide koren elkaar op het Lustrumconcert voor de veertiende keer ontmoet. De kerk in Wildervank was uitgekozen vanwege de ruimte, de goede akoestiek en het bijzondere Walcker-orgel uit 1913. Tijdens het gezamenlijk optreden werden de koren door het orgel, en de piano, begeleid.

Het mannenkoor is uit een fabriekskoor voortgekomen. Zingend tijdens het werk in de sigarenfabriek Albatros in Nieuwe Pekela was men op een gegeven moment op het idee gekomen om een mannenkoor op te richten. De eigenaar Reint Harm Koning vond het prachtig van ‘zijn jongens’, en heeft dat enorm gestimuleerd. Hij vroeg ook regelmatig, “bis’t doe aal lid van het mannenkoor?” De sfeer was gemoedelijk, zelfs familiair. Echte afstand tussen de directie en het personeel was er niet of nauwelijks.

September 1932 is het oprichtingsjaar van het gelijknamige koor. Met de nazaten van de familie Koning zijn er nog altijd contacten, en waren bij het 85 jarig lustrumconcert aanwezig.

Harm Meijer, het oudste koorlid, is in augustus 1932 geboren en heeft nog bij de sigarenfabriek als sigarenmaker gewerkt. Hij is bijna 60 jaar lid en zingt nog steeds. Verder heeft het koor drie 60 jarige jubilarissen tussen haar gelederen. Ze hebben hun sporen inmiddels ruimschoots verdiend. En zingen houd jong. En zingen verbroederd. Jan van der Woude van de pr verteld: “De oudste is inmiddels 63 jaar lid. Ze blijven lid van Albatros omdat het zo gezellig is. Het repeteren is vanwege het hoge niveau heel serieus, maar het is ook een heel sociaal gebeuren”. Zijn collega Jan de Wit vult aan: “Het ledental groeit ieder jaar nog door, ook met jongere leden. Ze komen om het repertoire, maar ook door de bekendheid van Albatros. En om de uitdaging om samen te komen tot grote prestaties. Het koor mag inmiddels tot de internationale top worden gerekend. We hebben een eigen zangpedagoog. Ook voor de mensen die er al langer bij zijn. En degenen die willen krijgen Russische les”.

Albatros treedt 12 tot 15 per jaar op met ook veel optredens in het buitenland. Op 22 december staat een internationaal kerstconcert in het R.K. Kerk te Musselkanaal op het programma m.m.v. van het befaamde Neva Ensemble uit Sint Peterburg.

Tijdens een van de vele optredens in het buitenland heeft de Russische zanger Ivan Rebroff samen met Albatros gezongen, en op Tv geweest. In 2002 en in 2008 verzorgde Albatros 4 en 5 concerten in Moskou en Sint Petersburg.

Foto's Henk Drenth

Eerder verschenen:

Dubbele subsidie voor bewoners van proeftuin alleen nog in 2024 beschikbaar
Uitslag verloting 2024 korfbalvereniging WSS
Eerste Jumbo tegoedbonnen uitgereikt aan winnaars Glasvezel Pekela loterij
Pekela zoekt leden voor een Adviesraad Sociaal Domein
Badmintonvereniging Oude Pekela organiseert Zomertoernooi
VAN HARTE: Elsinus Kok 'Kokkie' is 60 jaar geworden
VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geïnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen
Creatieve leerlingen Dollard College tonen burgemeester kunstmaquettes
Twee inwoners van Pekela krijgen Nederlandse nationaliteit
27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!
Ruim 250 wandelaars tijdens derde editie Roegbainder wandeltocht
1 juni: Feest voor kinderen bij seizoensafsluiting VV Damacota

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

66dq5t8ot3ogclo805uiqh81t6