Grote publieke belangstelling bij lustrumconcert Mannenkoor Albatros

Geplaatst: zondag 1 oktober 2017 om 20:50 | Views: 6333

Auteur: Gerard Brunink

PEKELA / WILDERVANK - Het Groninger Christelijk Mannenkoor Albatros vierde afgelopen weekend haar 85- jarig bestaan met een lustrumconcert in de Grote Kerk in Wildervank. Samen met het bevriende Louth Male Voice Choir uit Engeland zorgde het koor voor een ruim twee uur durend concert, dat werd bijgewoond door een kleine 500 belangstellenden en genodigden. Onder hen burgemeester Jaap Kuin en wethouder Jaap van Mannekes, die het gemeentebestuur van Pekela vertegenwoordigden.

Beide koren zorgden voor een aantrekkelijk en gevarieerd programma dat meerdere hoogtepunten kende en op aangename wijze door Jan de Wit werd gepresenteerd. Albatros geniet vooral bekendheid door het uitgebreide Russische repertoire en het grote aantal uitstekende solisten uit de eigen gelederen. Die troeven werden ook tijdens het jubileumconcert uitgespeeld. De Engelsen lieten zich echter ook niet onbetuigd. Hun Sinatra-medley” oogstte veel bijval van het publiek. Het slotnummer “Rain” van hun laatste eigen aandeel in het programma werd een musicalachtig optreden met verrassende elementen, waarin regen, donder en geweld op hilarische wijze door de koorleden op het podium werden nagebootst. De finale van het concert bestond uit een gezamenlijk optreden van beide koren. Achtereenvolgens werden de Banana boat song, God and God alone, King all Glorious en Battle Hymn of the Republic ten gehore gebracht. Stuk voor stuk nummers die, gezongen door zo’n 90 zangers met een enorm volume, bij de toehoorders iets teweeg brengen. Tal van aanwezigen spraken na afloop dan ook van “kippenvelmomenten”. De uitstekende akoestiek van de kerk en de ambiance waarin kon worden gemusiceerd droegen ook nog eens bij aan een prachtige afsluiting van dit bijzondere evenement, dat door de toeschouwers met een langdurige staande ovatie werd beloond.

HULDIGING
Diverse van koorleden van Albatros dragen een speldje op hun revers die blijk geven van een langdurig lidmaatschap. Daaruit blijkt de trouw aan de club, die jaarlijks meerdere jubilarissen kent. Dat er echter in één jaar maar liefst 3 zangers worden gehuldigd vanwege hun 60-jarig lidmaatschap is ook in de geschiedenis van het Pekelder koor echter een unicum. Johannes Schoonhoven, Menno Smit en Corrie Tooren waren de personen die in het kader van hun 60-jarig jubileum door voorzitter Percy Kulk op gepaste wijze én publiekelijk in het zonnetje werden gezet. Hoewel er geen sprake was van een jubileum of lustrum van dirigent Anton Stulp werd tijdens het concert wel melding gemaakt van het feit, dat de Emmenaar al ruim 44 (!) jaar als muzikaal leider aan Albatros verbonden is, hetgeen eveneens als heel bijzonder mag worden gekwalificeerd.

HISTORIE
Albatros werd 85 jaar geleden, op 17 september 1932 als sigarenmakers koor in Nieuwe Pekela opgericht. Eind zeventiger jaren ontstonden de eerste contacten met het Louth Male Voice Choir. Op een camping in Luxemburg troffen wijlen Klaas Wieske en David Bryant (nog steeds als zanger bij het LMVC ) elkaar en legden de basis voor een vriendschap die inmiddels zo’n veertig jaar duurt en die leidde tot tal van uitwisselingen, persoonlijke contacten en gezamenlijke concerten. Of de vriendschapsbanden ook in de toekomst op dezelfde wijze kunnen worden voortgezet is nog maar de vraag en dat heeft niets met de brexit te maken. De hechte band zoals die nog steeds door een aantal koorleden wordt ervaren, zal slijten naarmate de tijd vordert en de oude garde plaats gaat maken voor nieuwe gezichten. In die zin zou er zaterdag jl. in de Grote Kerk in Wildervank wel eens sprake kunnen zijn geweest van een, voor beide koren, “historische gebeurtenis”.

Eerder verschenen:

We zullen fysiotherapeute Inge Lenting gaan missen!
BINGO op Hendrik Westerschool in aanloop naar Koningsspelen
Gerard Bruning onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau
B&W komt over de Badde om bruggenkunst te bewonderen
Dubbele subsidie voor bewoners van proeftuin alleen nog in 2024 beschikbaar
Uitslag verloting 2024 korfbalvereniging WSS
Eerste Jumbo tegoedbonnen uitgereikt aan winnaars Glasvezel Pekela loterij
Pekela zoekt leden voor een Adviesraad Sociaal Domein
Badmintonvereniging Oude Pekela organiseert Zomertoernooi
VAN HARTE: Elsinus Kok 'Kokkie' is 60 jaar geworden
VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geïnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen
Creatieve leerlingen Dollard College tonen burgemeester kunstmaquettes
Twee inwoners van Pekela krijgen Nederlandse nationaliteit
27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

iktcohb0h1493tlvj38ilno8c1