In de Schijnwerper: Biljartclub De Kiepe

Geplaatst: vrijdag 15 september 2017 om 23:30 | Views: 11195

Auteur: Martje Ritzema

NIEUWE PEKELA - Het is maandagmiddag, zonnig weer, en ik heb een afspraak met Biljartclub De Kiepe. Wanneer ik de schuifdeuren doorloop hoor ik al het tegen elkaar tikken van de biljartballen uit de kelder van De Kiepe. Mannenstemmen leveren vriendschappelijk commentaar op elkaars spel. De voorzitter van de club, Henk Pel, begroet mij hartelijk. Ik ben binnen bij zo te zien een gezellige mannenclub en voel mij meteen thuis.

VIDEO Martje Ritzema

Ik laat mij van alle kanten voorlichten over deze sport, want als leek valt er nog heel wat te leren (en dan heb ik zelf nog geen keu in mijn handen gehad haha). Drie gekleurde ballen worden door middel van een keu op een afgesproken manier over het doek gestoten. Aan de top van de keu bevindt zich de pomerance die voor vrijwel elke stoot bewerkt wordt met krijt. Dit voorkomt ketsen van de ballen en zorgt tevens voor een lange levensduur van de pomerance. Pff stoere woorden: Dan denk je dat je heel wat van de wereld af weet op je 64e, hmm dat blijkt dus niet zo te zijn! Maar ik blijf leergierig.

Op mijn opmerking dat biljarten toch eigenlijk een kroegsport is komt meteen commentaar van alle kant. Welnee! Het was vroeger wel zo dat bijna in alle cafés een biljarttafel stond en daardoor zou men kunnen dénken dat het een kroegsport zou zijn, maar dat is het dus niet! Toen er biljartclubs werden opgericht gingen deze ook nog wel eens gebruik maken van de biljarten in de cafés, maar meestal gingen biljartclubs naar andere locaties.

Biljartclub De Kiepe bestaat vanaf september 1985 en heeft momenteel 18 leden waarvan de gemiddelde leeftijd redelijk hoog ligt. De leden komen voornamelijk uit Nieuwe Pekela, maar uit de regio komt ook een aantal leden. Elke week spelen de leden op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag onderling competitie. Op dinsdag- en donderdagmiddag kan iedereen binnenlopen voor een potje biljart. Jaarlijks worden de biljarttafels voorzien van nieuwe lakens en krijgt de club nieuwe biljartballen. Er wordt op twee biljarttafels gespeeld, waarvan eentje nog stamt uit 1928. Dit biljart komt uit het afgebrande Hotel Alvering. Een juweeltje!

Wat mij vooral opvalt bij deze club is dat het er zo gemoedelijk aan toe gaat. Geen gefluister tijdens het spel zoals je dat vaak op TV ziet. De sfeer is prima, maar een aantal nieuwe leden, en dan in het bijzonder jongeren vanaf ongeveer 55 jaar (uitzonderingen daargelaten), zijn zeer welkom. De vergrijzing gaat snel!

Duur is deze sport absoluut niet, want voor € 48,00 per jaar ben je al lid. Ben je nou nieuwsgierig of deze sport ook iets voor jou is, loop dan gewoon eens binnen bij De Kiepe. Elke middag van maandag t/m vrijdag wordt er gespeeld, dus kansen genoeg. Je kunt de eerste maand gratis meedoen, krijgt instructie van een van de leden, een keu is altijd aanwezig – dus wat let je!! En dames, jullie worden bij dezen ook van harte uitgenodigd mee te komen spelen!

Informatie is in te winnen bij voorzitter Henk Pel henkpel@home.nl. Tijdens biljartmiddagen kun je ook naar hem vragen of naar penningmeester Klaas Siepel of secretaris Willem van Beek.

Wil jij met jouw club/vereniging ook ‘In de Schijnwerper’ mail dan naar martje@prachtigpekela.nl

Foto's Martje Ritzema

Aan dit artikel is meegewerkt door

Martje Ritzema
fotograaf en redacteur
martje@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

1 april: Jaarlijkse huis-aan-huis eieractie van Scouting Pekela
Silvan Bulthuis kampioen op Bremen Masters
12 april: 'Muziek Vitamines' in MFC de Binding Oude Pekela
Gratis busdienst voor Pekelder klanten kledingbank Maxima
Eerste Lentefair in verpleeghuis de Clockstede Nieuwe Pekela groot succes
Voormalige brandweerkazerne in Nieuwe Pekela gaat in vlammen op
Bouwcontract voor aanleg glasvezelnetwerk in heel Pekela is getekend
Paashaasjes en eieren verven bij Kinderboerderij Oude Pekela
Prins Caravans Wintercompetitie LTC Oude Pekela afgesloten met barbecue
31 maart: Voorjaarsconcert Christelijke Muziekvereniging Excelsior
31 maart: Toneelvereniging Internos speelt 'Stil... Zeg ik!' in de Riggel
VERLOREN: Huissleutel aan sleutelhanger in Nieuwe Pekela
Zilver in Letland voor judoka Kylian Bulthuis
Erik Siefkes begint aan metamorfose van winkelpand A100 Nieuwe Pekela
Pekelder Sven Beertema behaalt titel bij kampioenschap in Duitsland
Toneelvereniging PALVU speelt 'Een beeld van ín man' in De Binding
Roegbainder wandeltocht populair; al meer dan 120 inschrijvingen
Financial lease interessant voor lokale ondernemers rond Pekela
Stichting Luthers Erfgoed Pekela verkoopt weer hanging baskets!
VAN HARTE: Maria is 58 jaar geworden!

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

ch9mbdliir120me3b72l6vc405