Jongeren Dollard College debatteren met Raadsleden in gemeentehuis

Geplaatst: donderdag 8 december 2016 om 18:20 | Views: 4263

Auteur: Martje Ritzema

PEKELA - Donderdagmiddag debatteerden jongeren van de 2e klassen Mavo, Kader en Basis van het Dollard College met drie raadsleden van de gemeente Pekela. De burgemeester als voorzitter van de Raad leidde het debat. Een zestal stellingen passeerde de raadstafel. Het debat werd georganiseerd door de bibliotheek, het Dollard College en de gemeente.

Verslag van het debat door Martje Ritzema

Het debat begint rustig met de stelling dat de gemeente jongeren korting moet geven op contributies voor sportverenigingen. De leerlingen denken dat korting in sommige gevallen wel kan helpen om jeugd achter de games en tv’s weg te krijgen. Ze menen dat het voorstel om een strippenkaart met een aantal proeflessen om zo bij verschillende sport- en culturele verenigingen iets uit te kunnen proberen wel zou kunnen helpen.

Met de stelling dat de gemeente groenten en fruit moet betalen voor leerlingen van de scholen zijn de meeste leerlingen het niet eens, of er zou al ‘hufterproof’ fruit geteeld moeten kunnen worden. Een raadslid adviseert om eens contact op te nemen met het Productschap voor Groente en Fruit over mogelijke samenwerking.

Stelling drie wakkert bij de leerlingen het vuurtje goed aan. Vuurwerk verbieden en hiervoor in de plaats vuurwerkshows geven – hier zijn de leerlingen het absoluut niet mee eens. De kick is namelijk het zelf ontsteken van vuurwerk. Vuurwerk verbieden maakt het stiekem afsteken van vuurwerk des te spannender. Een vuurwerkshow is op veel te grote afstand – niks aan! Het voorstel van de leerlingen, om bij het legaal carbid afsteken ook gecontroleerd vuurwerk af te mogen steken wordt op de echte raadsvergadering aan de orde gesteld.

Op de stelling dat de Burgemeester door de gemeente moet worden gekozen hebben de leerlingen weinig commentaar omdat ze niet precies weten hoe een echte democratie werkt. De raadsleden lichten een tipje van deze ingewikkelde sluier op. Hier ligt nog een schone taak voor de docenten.

Stelling vijf geeft aan dat in de buurt van Pekela meer bos moet komen. De leerlingen willen wel meer bomen in de gemeente maar niet een heel bos erbij. Ze vinden dat de bossen die er zijn beter onderhouden moeten worden. De raadsleden zijn over het wel/geen bos erbij duidelijk verdeeld.

Pekela moet aantrekkelijker worden gemaakt voor jongeren (bijv. hangplek). De leerlingen vinden dat er veel wordt vernield, materialen slecht worden onderhouden, speelvelden niet worden gemaaid en crossbanen vol zand liggen. Dit zorgt er o.a voor dat jeugd buitenshuis geen plek meer heeft om zich te vermaken. Het moet allemaal aantrekkelijker en meer modern gemaakt worden. De gemeente moet met haar tijd meegaan. Zo komt de jeugd vanzelf weer in beweging. De jeugd wil best meewerken en ideeën aandragen om van Pekela weer een Prima Plek te maken.

Foto's Martje Ritzema

Aan dit artikel is meegewerkt door

Martje Ritzema
fotograaf en redacteur
martje@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

We zullen fysiotherapeute Inge Lenting gaan missen!
BINGO op Hendrik Westerschool in aanloop naar Koningsspelen
Gerard Bruning onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau
B&W komt over de Badde om bruggenkunst te bewonderen
Dubbele subsidie voor bewoners van proeftuin alleen nog in 2024 beschikbaar
Uitslag verloting 2024 korfbalvereniging WSS
Eerste Jumbo tegoedbonnen uitgereikt aan winnaars Glasvezel Pekela loterij
Pekela zoekt leden voor een Adviesraad Sociaal Domein
Badmintonvereniging Oude Pekela organiseert Zomertoernooi
VAN HARTE: Elsinus Kok 'Kokkie' is 60 jaar geworden
VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geïnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen
Creatieve leerlingen Dollard College tonen burgemeester kunstmaquettes
Twee inwoners van Pekela krijgen Nederlandse nationaliteit
27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

d546fbgl0cujvo9csbntno1ha1