Geen bibliotheekboetes meer bij bibliotheken in provincie Groningen

Geplaatst: dinsdag 15 november 2016 om 08:35 | Views: 4238

Auteur: Tine Noorda - Marketing & Communicatie Biblionet Groningen

PEKELA / PROVINCIE - Bibliotheekleden in de provincie Groningen krijgen vanaf 1 december nooit meer een boete als ze hun geleende boeken, tijdschriften, films of games te laat inleveren. De organisaties achter de bibliotheken, Biblionet Groningen en Groninger Forum, introduceren vanaf die dag het nieuwe, boetevrije abonnement. Hiermee is de provincie Groningen de eerste provincie in Nederland zonder bibliotheekboetes.

Leuker en makkelijker
Voorheen waren er veel verschillende bibliotheekabonnementen met elk hun eigen voorwaarden. Vanaf 1 december zijn er nog maar twee abonnementen. Het gratis abonnement voor kinderen en jongeren tot 18 jaar blijft bestaan. Daarnaast is er één abonnement voor alle volwassenen. Dirk Nijdam, directeur Groninger Forum, zegt daarover: “Het nieuwe abonnement is klantvriendelijker en overzichtelijker, iedereen heeft gelijke toegang tot de volledige dienstverlening van de bibliotheek. We willen ermee bereiken dat lid zijn voor iedereen makkelijker en leuker wordt.”

Nieuw: boetevrij
Het nieuwe abonnement is boetevrij, omdat boetes vaak leiden tot ergernis en discussie in de bibliotheek. Jacqueline Roelofs, manager bibliotheken Biblionet Groningen: “We zijn een gastvrije, klantvriendelijke organisatie en daar passen boetes niet bij. Bovendien wegen de kosten die Biblionet Groningen maakt voor het verwerken van boetes nauwelijks op tegen de inkomsten ervan”. Het afschaffen van de boetes is niet de enige verandering bij de bibliotheken in Groningen. “We zijn vaker en langer open en onze leden mogen de boeken, tijdschriften, films en games langer thuis houden. Ze hebben bovendien gratis toegang tot duizenden e-books”, aldus Roelofs.

Ingangsdatum 1 december
Per 1 december 2016 gaat het nieuwe abonnement in. Vanaf dat moment profiteren alle leden van de voordelen van het nieuwe abonnement. Alle bibliotheekleden zijn in de tweede week van november geïnformeerd over de aanstaande veranderingen.

Eerste reacties
Alle bibliotheekleden in de provincie Groningen hebben begin november bericht gekregen over de wijziging. Hoewel hun huidige abonnement nog doorloopt tot de einddatum ervan, gelden de nieuwe voordelen vanaf 1 december. Roelofs: “We hebben al veel leuke reacties gekregen op het nieuwe abonnement. Mensen vinden het fijn, geen gedoe met boetes meer. Tegelijk zie je ook dat er mensen zijn die zich er zorgen over maken. Komen de boeken nog wel terug, vragen ze dan. Maar van andere bibliotheken in Nederland die al boetevrij werken, weten we dat dit helemaal goedkomt”.

Biblionet Groningen en het Groninger Forum zijn de organisaties achter de bibliotheken in de provincie Groningen. Het Groninger Forum bedient de vestigingen in de stad, Biblionet Groningen is verantwoordelijk voor de vestigingen in de rest van de provincie Groningen.

Eerder verschenen:

Dubbele subsidie voor bewoners van proeftuin alleen nog in 2024 beschikbaar
Uitslag verloting 2024 korfbalvereniging WSS
Eerste Jumbo tegoedbonnen uitgereikt aan winnaars Glasvezel Pekela loterij
Pekela zoekt leden voor een Adviesraad Sociaal Domein
Badmintonvereniging Oude Pekela organiseert Zomertoernooi
VAN HARTE: Elsinus Kok 'Kokkie' is 60 jaar geworden
VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geïnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen
Creatieve leerlingen Dollard College tonen burgemeester kunstmaquettes
Twee inwoners van Pekela krijgen Nederlandse nationaliteit
27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!
Ruim 250 wandelaars tijdens derde editie Roegbainder wandeltocht
1 juni: Feest voor kinderen bij seizoensafsluiting VV Damacota

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

kib30cu67ug66ar05su0ma5on7