PVV Groningen en wethouder Duit reageren op berichtgeving Rondetafelgesprek

Geplaatst: donderdag 8 oktober 2015 om 11:05 | Views: 13751

PEKELA - De redactie van PrachtigPekela heeft van zowel de PVV Groningen als van wethouder Anneke Duit een reactie ontvangen over de berichtgeving over het Rondetafelgesprek dat woensdag is gehouden. De PVV blijkt niet rechtstreeks de gemeente Pekela te hebben geciteerd, maar heeft citaten gebruikt uit de officiële uitnodigingsbrief die verstuurd is door de stichting Preventie Radicalisering.

Rectie PVV Groningen:
'Naar aanleiding van de berichtgeving vandaag op uw website ontvangt u hierbij van ons de originele uitnodiging van de Rondtafelgesprekken in Pekela, die (onder meer) naar maatschappelijke instellingen in Pekela is gestuurd. Hierin hebben wij de citaten, waarvan de gemeente zich heeft gedistantieerd, onderstreept. Wij hebben die citaten uit de uitnodigingsbrief slechts gebruikt om mensen te motiveren deel te nemen aan het rondetafelgesprek.'

Reactie wethouder Anneke Duit:
'We vinden het heel goed dat de PVV oproept tot deelname aan de Rondetafelgesprekken. Het doel is immers om zoveel mogelijk mensen om de tafel te krijgen die met elkaar in gesprek gaan over de interculturele samenleving in Pekela. De stichting suggereert dat 'doordat veel autochtonen op dit moment worstelen met een moeilijke situatie op financieel en werkgebied de verdraagzaamheid tegenover 'buitenlanders' vermindert en wantrouwen toeneemt'. Duit denkt echter dat in elke laag van de bevolking mensen ideeën en ook zorgen hebben over de interculturele samenleving in Pekela. Ook spreekt zij juist over 'inwoners' in plaats van over 'autochtonen'. Duit: 'De uitnodigingsbrief is opgesteld door een bureau dat door de gemeente is gevraagd Interculturele Rondetafelgesprekken te organiseren. Er is in het voorjaar overleg daarover geweest, maar de brief is door het gemeentebestuur niet gelezen. Er zal met de stichting contact worden opgenomen over de inhoud van de uitnodiging, omdat deze vragen oproept'.

Lees hieronder de uitnodiging zoals de PVV Groningen die heeft ontvangen

Uitnodiging Intercultureel Rondetafelgesprek
Datum: 9 september 14.00 - 17.00 u.
Locatie: Gemeentehuis Oude Pekela

Vanaf september organiseert St. Preventie Radicalisering in overleg met Gemeente Pekela en Vluchtelingenwerk tien maandelijkse Interculturele Rondetafelgesprekken voor inwoners van Oude en Nieuwe Pekela. Voor het eerste rondetafelgesprek, dat plaats zal vinden op woensdag 9 september 14.00- 17.00 u., willen wij u van harte uitnodigen.

Doelstelling Interculturele Rondetafelgesprekken
Gemeente Pekela neemt al geruime tijd waar dat er, vooral vanuit autochtone hoek, steeds meer spanningen ontstaan richting multiculturele inwoners en vluchtelingen AZC. Hoewel dit enigszins te begrijpen valt, omdat ook veel autochtonen op dit moment worstelen met een moeilijke situatie op financieel- en werkgebied, waardoor de verdraagzaamheid tegenover 'buitenlanders' vermindert en wantrouwen toeneemt, is het noodzakelijk escalatie en verdergaande polarisatie te voorkomen. Doelstelling is dan ook de kloof te overbruggen die tussen autochtone en multiculturele inwoners van Pekela is ontstaan.

In zeer problematische wijken in Groningen hebben wij diverse jaren interculturele projecten opgezet/uitgevoerd met eenzelfde doelstelling. Het bleek dat vooral de interculturele kringgesprekken waarbij we de doelgroepen waartussen spanningen bestaan in rechtstreeks contact en gesprek met elkaar brengen, groot effect hadden. Er ontstond begrip en vaak zelfs vriendschap tussen mensen die aanvankelijk in wantrouwen en irritatie tegenover elkaar stonden. De gesprekken hadden een sneeuwbaleffect en werkten door in de hele wijk. Naar aanleiding van deze gunstige resultaten ontstond ons initiatief om kritische autochtonen en multiculturele inwoners van Pekela door middel van Interculturele Rondetafelgesprekken in rechtstreekse communicatie met elkaar te brengen.

Voor deze gesprekken gebruiken wij een speciale methodiek waarbij voor de pauze gedachten/gevoelens geuit en gekanaliseerd worden, terwijl er na de pauze uitsluitend oplossingsgericht gecommuniceerd wordt. Deelnemers Interculturele Rondetafelgesprekken Voor deze rondetafelgesprekken zullen 'kritische' autochtonen en multiculturele inwoners/vluchtelingen (woonachting in Pekela) uitgenodigd worden. Uitgezonderd het eerste Interculturele Rondetafelgesprek van 9 september: Hiervoor nodigen wij belangrijke sleutelfiguren uit, die in levendig contact staan met de samenleving in Pekela, zoals vertegenwoordigers van de plaatselijke kerken en moskee, jeugdwerkers, schoolbesturen, wijkagenten, vluchtelingensleutelfiguren, sportleiders e.a.

Tijdens dit eerste rondetafelgesprek gaan wij ons met u richten op een oplossingsgericht breed beleid voor deze problematiek en bekijken we welke personen van de doelgroepen waartussen spanningen bestaan voor de volgende Interculturele Rondetafelgesprekken met elkaar in contact zullen worden gebracht Graag willen wij u vriendelijk verzoeken ons te laten weten of u aanwezig kunt zijn (in verband met het aantal deelnemers). Als u zelf niet aanwezig kunt zijn is een geschikte plaatsvervanger van harte welkom (in dat geval wel graag even de naam doorgeven),

met vriendelijke groet,

Massoud Djabani
www.preventieradicalisering.nl djabani@preventieradicalisering.nl
ST. PREVENTIE RADICALISERING Voorlichtingen, lezingen, gastlessen - Preventie Radicalisering - Overbrugging Cultuurkloven - Traumaverwerking

Eerder verschenen:

R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!
Ruim 250 wandelaars tijdens derde editie Roegbainder wandeltocht
1 juni: Feest voor kinderen bij seizoensafsluiting VV Damacota
Gezelligheid bij maandelijkse Muziek Vitaminen in MFC de Binding
CDA Pekela nodigt u uit de balans op te maken
Pekelders tonen hun geschilderde bruggen in winkelcentrum de Helling
Roegbainders glorieuze winnaar van Strijd om Pekels Goud
Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?
11 mei: Open Nederlands Kampioenschap Kaaibakken bij Wel Wait
Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

ph60pk3lrvc6bpnil3vd4qf9j2