BLOG: Gratis medewerkers

Foto: Marijke Timmer

Geplaatst: zaterdag 27 juni 2015 om 12:55 | Views: 5748

Auteur: Marijke Timmer

OUDE PEKELA - Wauw, heb ik echt een e-mail ontvangen? Gezonde spanning en enthousiasme bekruipt je. Je hart pompt opeens twee keer zo snel. Zal je dan toch eindelijk een keer uitgenodigd worden? Nee, natuurlijk niet. Je brief was uitstekend, maar in de tweede sorteerronde lig je er toch uit in verband met ervaring. Ze hebben drie mensen uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, maar helaas ben jij nummer vier. ‘Je hoort van ons als de eerste gesprekken niet het beoogde resultaat met zich mee brengen..'

En als je eindelijk een uitnodiging krijgt, dan spring je een gat in de lucht. Je krijgt een echte kans. Zal het je nu eindelijk gegund zijn? Nee. Waarom niet? Je hebt bedrijven die alsnog zeggen dat je weinig ervaring hebt in vergelijking met de rest (weten ze toch ook voor ze je uitnodigen). Of de gewaagde brief waardoor je bent uitgenodigd, wordt bij de afwijzing tegen je gebruikt. Het kan ook dat ze liever personen aannemen die een onbetaalde stage na de studie hebben gedaan of via een werkervaringsplek werk hebben verricht. Zucht..! 
Je bent een volledig afgestudeerde professional. Je stages heb je met ruime voldoendes afgerond. Je bent op zoek naar betaald werk. Kun je geen werk vinden in de branche die je ambieert? Dan zoek je eerst een andere baan. Er komen opeens ‘werkervaringsplekken‘. Je bent positief en enthousiast. Je gaat op onderzoek uit.

Je moet 28 (of zelfs 32) uur per week werken bij het bedrijf. Je krijgt niets betaald. Zelfs geen reiskostenvergoeding. Dus je bent eigenlijk nog minder dan een vrijwilliger. Mensen met een uitkering behouden deze. Mensen met een baan krijgen geen uitkering als ze ontslag nemen. Je moet dus minimaal 28 uur per week werken, zonder ook maar iets vergoed te krijgen. Zonder baan kun je niet naar de werkervaringsplek. Je hebt namelijk geen auto of geld voor het openbaar vervoer als je geen baan hebt. Ik weet niet hoe die andere mensen het doen, maar je moet toch geld verdienen om je verzekeringen, eten en onderkomen te betalen. Eén ding is zeker. De bedrijven hebben het goed voor elkaar. Een gratis medewerker. En de personen die werk verkiezen boven een uitkering worden gestraft. 

Als je de contactpersoon vraagt hoe dit precies zit, krijg je het volgende antwoord: Je geeft aan dat je je niet kan veroorloven om 28 uur per week onbetaald te werken. In dat geval lijkt een x-werkervaringsplaats niet geschikt voor jou.

We geven niet op! Op een dag zal een organisatie de werkervaring, die dus niet verworven is door een onbetaalde stage of een werkervaringsplek, op waarde weten in te schatten. 

Marijke Timmer

Marijke komt uit Oude Pekela en zoekt zelf een leuke en uitdagende baan in de communicatie. Marijke: 'Ik ben op zoek naar een leuke, interessante en uitdagende baan, waarbij ik mijn kwaliteiten kan laten zien en kan uitdiepen. Ik ben ambitieus en ik vind het daarom belangrijk dat ik kan groeien in de functie.'

Voor meer blogs, foto's en video's van Marijke, kijk op haar website 'Uitspattingen van een creatieveling'. 

Eerder verschenen:

We zullen fysiotherapeute Inge Lenting gaan missen!
BINGO op Hendrik Westerschool in aanloop naar Koningsspelen
Gerard Bruning onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau
B&W komt over de Badde om bruggenkunst te bewonderen
Dubbele subsidie voor bewoners van proeftuin alleen nog in 2024 beschikbaar
Uitslag verloting 2024 korfbalvereniging WSS
Eerste Jumbo tegoedbonnen uitgereikt aan winnaars Glasvezel Pekela loterij
Pekela zoekt leden voor een Adviesraad Sociaal Domein
Badmintonvereniging Oude Pekela organiseert Zomertoernooi
VAN HARTE: Elsinus Kok 'Kokkie' is 60 jaar geworden
VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geïnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen
Creatieve leerlingen Dollard College tonen burgemeester kunstmaquettes
Twee inwoners van Pekela krijgen Nederlandse nationaliteit
27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

6ah5lorvel6lku66mm6qo5cnq6