Treffende toespraak Burgemeester Schollema in het gemeentehuis

Geplaatst: donderdag 8 januari 2015 om 19:20 | Views: 4929

Auteur: Redactie

PEKELA - Het gemeentebestuur van Pekela is verontwaardigd en geschokt over de terroristische aanslag in Parijs op 7 januari 2015 op het satirische magazine Charlie Hebdo. Het college voelt een grote betrokkenheid bij de slachtoffers, Parijzenaren, pers en politie. Om 18.00 uur was daarom een bijeenkomst georganiseerd. Hoewel het persbericht deed vermoeden dat de bijeenkomst buiten voor het gemeentehuis zou plaatsvinden, is besloten de toespraak in het gemeentehuis te houden. Lees hier de toespraak van burgemeester Schollema.

Registratie van de bijeenkomst en toespraak (video en foto's) door Freddy en Jeannet Stötefalk - Ruim 100 Pekelders bij steunbetuiging in gemeentehuis.

Toespraak 8 januari 2015 door burgemeester Meindert Schollema

Welkom allemaal op deze bijeenkomst. De aanleiding van dit samenzijn is een betreurenswaardige. Wij als gemeentebestuur zijn, net als de rest van de wereld, verontwaardigd en geschokt over de terroristische aanslag die op 7 januari 2015 in Parijs heeft plaatsgevonden bij het satirische weekblad Charlie Hebdo. Hierbij kwamen 12 personen om, waaronder twee agenten. Ons medeleven gaat dan ook uit naar de familie en nabestaanden van de slachtoffers die door deze laffe daad om het leven zijn gebracht. Wij als college voelen bovendien een grote betrokkenheid bij de Parijzenaren, de pers en politie.

De aanslag in Parijs is een aanslag op artikel 1 van onze Grondwet, daar waarin ons gelijkheidsbeginsel staat omschreven. Artikel 1 luidt: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.” Het artikel houdt in dat iedereen recht heeft op respect. Voor wie ze zijn, wat ze doen en wat ze vinden. De laffe daden die op 7 januari jongstleden zijn uitgevoerd, zijn daden van barbaren. Dit zijn geen moslims. Het zijn barbaren die de beginselen van onze Grondwet niet respecteren. Vaak vinden we het recht op vrijheid van meningsuitingvanzelfsprekend, maar na deze aanslag blijkt opnieuw, dat is het dus niet.

De aanslag in Parijs mag niet gebruikt worden als voedingsbron voor angst en haat over mensen of groepen mensen. Het wordt beangstigend wanneer fanatiekelingen hun gelijk willen halen. Wanneer het fanatisme van de ene groep het fanatisme bij een andere groep oproept. Dit geldt voor iedereen. Op deze manier worden bevolkingsgroepen tegen elkaar uitgespeeld. Er wordt een wereld gecreëerd waar onveiligheid en angst regeert, waarin we ons niet langer geborgen en zeker voelen binnen onze eigen samenleving.

Ons college is ervan overtuigd dat de radicalisering steeds meer toeneemt en dat de aanslag in Parijs hiervan een duidelijk bewijs is. Mensen, of groepen mensen, worden steeds vaker op grond van andersmans fanatisme van het eigen gelijk, over één kam geschoren. De wereld staat momenteel in brand. Fundamenteel is er iets goed mis. Fundamenteel zouden wij elkaar moeten respecteren om wie wij zijn, wat we doen en waarin we geloven. Respect voor elkaar als het gaat om godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook.

Ik stel voor om twee minuten stilte in acht te nemen voor de slachtoffers.

Twee minuten stilte

Het gemeentebestuur vindt het belangrijk dat u allen bent gekomen en dat we via deze weg van ons hebben kunnen laten horen. ‘Don’t be afraid’ is een veelbesproken zin die voorbijkomt in de media. Laten we niet bang zijn voor de donkere kant, maar laten we vanuit het goede van de mens handelen. Laten we elkaar te allen tijden respecteren.

Bedankt voor uw komst en wel thuis.

Eerder verschenen:

We zullen fysiotherapeute Inge Lenting gaan missen!
BINGO op Hendrik Westerschool in aanloop naar Koningsspelen
Gerard Bruning onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau
B&W komt over de Badde om bruggenkunst te bewonderen
Dubbele subsidie voor bewoners van proeftuin alleen nog in 2024 beschikbaar
Uitslag verloting 2024 korfbalvereniging WSS
Eerste Jumbo tegoedbonnen uitgereikt aan winnaars Glasvezel Pekela loterij
Pekela zoekt leden voor een Adviesraad Sociaal Domein
Badmintonvereniging Oude Pekela organiseert Zomertoernooi
VAN HARTE: Elsinus Kok 'Kokkie' is 60 jaar geworden
VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geïnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen
Creatieve leerlingen Dollard College tonen burgemeester kunstmaquettes
Twee inwoners van Pekela krijgen Nederlandse nationaliteit
27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

s5jmbepiaktdlochebv2t17sf2