INGEZONDEN: Pekela boort minima 52 euro door neus

Geplaatst: maandag 24 januari 2011 om 18:00 | Views: 200419

door Johan Groenewold
Er is een grote groep inwoners van Pekela die afhankelijk is van een uitkering. Over het algemeen komen die mensen in aanmerking voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. In het verleden was het zo dat de gemeente Pekela de aanvragen voor kwijtschelding zelf afhandelde. Opeens werd voor dat werk een speciaal bureau ingehuurd. Iemand die kwijtschelding wil, zal dat moeten aanvragen bij Hefpunt. Hefpunt werkte tot dit jaar redelijk vlug de aanvragen af. In 2010 duurde het echter tot november voordat de mensen een beslissing in huis hadden.

De termijnen voor betaling van de gemeentelijke belastingen zijn dan verstreken. De kans is groot dat er al aanmaningen en zelfs dwangbevelen zijn ontvangen. Dwangbevelen worden door weer een andere instantie, Cannock Chase, uitgeschreven. De kosten van de aanmaning en het dwangbevel bedragen 52 euro. En ook al heeft men al lang bij de gemeente aan de bel getrokken, deze kosten worden vrolijk in rekening gebracht. Met ander woorden, door de chaos die ingehuurde externe bureaus in Pekela veroorzaken, moeten mensen die vaak geen cent te missen hebben 52 euro aan de gemeente betalen.

In dat redelijk? Nee natuurlijk!

De VCP heeft deze kwestie van de zomer al aanhangig gemaakt bij de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. We hebben erop gewezen dat het probleem snel kan worden opgelost door aanvragen voor kwijtschelding standaard ook als een aanvraag om uitstel van betaling te beschouwen. De meeste gemeente doen dat op die manier. Maar we kregen slechts de belofte dat men zijn best zou doen de problemen tot een minimum te beperken.

Wat die belofte waard is, bleek in november. Een onbekend aantal mensen kreeg gewoon een rekening van 52 euro in de bus. Er is dus niets opgelost.

Wat valt daartegen te doen?

Allereerst heeft de VCP in één zaak gebruik gemaakt van de mogelijkheid beroep in te dienen. Daarop volgde een brief van de gemeente waaruit bleek dat het college van burgemeester en wethouders een streep door de rekening van 52 euro had gezet. Er werd overigens geen uitspraak op het beroep gedaan. Dat had strikt juridisch gezien wel gemoeten. Maar een gegrond verklaard beroep komt in de statistieken en dat wil men op het gemeentehuis liever niet.

De tweede stap was het indienen van een beroepschrift voor iemand die de termijn om beroep in te stellen had laten verlopen. Ook nu weer volgde een brief met de mededeling dat er niet betaald hoefde te worden.

De derde stap is te zorgen dat de mensen die de 52 euro al wel hebben betaald dat geld terug krijgen.

Indien u vorig jaar dus 52 euro aan de gemeente heeft betaald, kunt u alsnog een beroepschrift indienen en verzoeken het geld terug te storten. Wanneer u daar moeite mee hebt, kunt u contact op nemen met de VCP. We stellen dan het beroepschrift voor u op. De VCP is te bereiken op maandag en woensdag van 10.00 tot 15.00 en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 op Marktplein 13 te Winschoten, telefoon 0597-672961. U kunt ook Johan Groenewold bellen voor een afspraak, telefoon 06-15597379.

Stemmen tellen....

Eerder verschenen:

25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
20 april: Officiële opening showroom Old Ambt Meubelen in Oude Pekela
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
20 april: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!
21 april: Grunneger dainst in Hervormde kerk Nieuwe Pekela
12 en 13 juli Rock-On Outdoor Festival in het Boekhovenpark Nieuwe Pekela
Expositie 'Bruggen in beeld' in winkelcentrum de Helling
Organisatie klaar voor 3e Roegbainder wandeltocht
Auto brandt volledig uit aan Thorbeckelaan Oude Pekela
Nieuwe pand van Siefkes Vastgoed met een feestelijke knal officieel geopend
Vier teams strijden tegen elkaar tijdens 1e editie van slag om Pekels Goud
VAN HARTE: Aletta Bont is 33 geworden
Pekela staat er goed op bij gebruikers van Wmo
Seizoensafsluiting Damacota met SV Heerenveen én nog veel meer!
Weerbaarheid- en zelfverdedigingslessen voor dames bij Zempo
Gratis verhalencafé met Herman Sandman en Bert Hadders in Siep&Co
Overlast van crossmotoren bij het Heeresmeer
Defecte straatlantaarns blijven probleem in Pekela
Wie zal de provinciale voorleeskampioen van Groningen worden?

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk.

u8hg5rdr2oe2vug0li26si59p0