GroenLinks blij dat PvdA de discussie openbaar aangaat

Geplaatst: zondag 13 maart 2022 om 13:10 | Views: 7466

PEKELA - In het artikel dat de PvdA heeft ingestuurd staan veel vragen aan GroenLinks, deze verdienen een duidelijk antwoord. Het waren echter voor GroenLinks ook de vele vragen voorafgaand aan het bruggenbesluit waarom wij dringend verzocht hebben om eerst beter onderzoek te doen en het besluit uit te stellen.

Hieronder willen wij deze vragen, en de reactie op het artikel van de PvdA graag puntsgewijs beantwoorden en uitleggen. Voor een bredere onderbouwing verwijzen wij graag naar onze standpunten op de website van GroenLinks

 De eerste vraag die de Pekelders voorgelegd moet worden is of ze koste wat kost het diep bevaarbaar willen houden. Moeten we zoveel geld uitgeven voor grote boten die alleen maar doorvaren en geen euro achterlaten voor de middenstand? Of willen we alleen kleine bootjes voor het plezier van met name de jonge Pekelders zelf?

 Hoeveel Pekelders klagen over het gestremde diep? Blokkeer eens 15 tot 20 bruggen voor een periode van 3 maanden en meet wat er met de verkeersbewegingen gebeurt en hoe de Pekelders dit ervaren.

 Waar is het verkeersplan en het veiligheidsplan die bij een dergelijk ingrijpend besluit hoort? Wordt de verkeersdruk op de smalle weg aan landskant niet te groot en komen er meer stukken met éénrichtingsverkeer? Hoe zit het met aanrijroutes van brandweer en ambulances? Hoe wordt gelet op de veiligheid van jonge schoolgaande kinderen en ouderen die veelvuldig gebruik maken van de kleine fietsbruggen?

 Volgens het raadsbesluit ligt het merendeel van de bruggen vast. Die 8 bruggen zijn duidelijk benoemd in het besluit. Er blijven dan nog 5 bruggen over. Over die bruggen komt, zoals de heer Roorda in zijn artikel benoemt, nog een burgerraadpleging. Door het Wob-verzoek die Reint Koning als bezorgde Pekelder heeft ingediend weten we dat er 9 bruggen binnen 5 jaar aan de beurt zijn. Welke dat zijn is niet te achterhalen dankzij een dikke zwarte stift. Met een simpel rekensommetje is duidelijk dat er voor de burgerraadpleging maar enkele bruggen betreft. Duidelijk is in elk geval dat de Pekelders over 21+8=29 van de 34 bruggen helemaal niets hebben te zeggen!

 Wat zijn de kosten van bruggen verplaatsen en verkeersituaties wijzigen en wat gebeurt er met de vervallen bruggenfunderingen? Bovenstaande foto bewijst dat er geen geld is om dit netjes op te ruimen. Het ligt er al jaren zo bij. Komt het hele diep er straks zo uit te zien?

 Waar is de doorrekening van dit hele plan? Er is geen rekenkamer beschikbaar in Pekela zoals het NOS-journaal kortgeleden ook heeft geconstateerd. Verplicht volgens de wet, om financiële fiasco’s en verspilling te voorkomen. In het bruggen/kunstwerkenrapport dat door dhr. Koning is opgevraagd wordt daar nota bene nog naar verwezen in het in de bijlage wettelijke kaders.

 GroenLinks heeft een interactieve kaart gemaakt van alle bruggen over het hoofddiep. Per brug hebben wij een inschatting gemaakt welke zeker blijven, essentieel zijn, etc. Als het besluit volledig wordt uitgevoerd zullen álle fiets- en wandelbruggen verdwijnen.

Nog vele andere vragen zijn onbeantwoord, er zijn nog veel argumenten aan te dragen. Te veel om hier allemaal te benoemen. Daarvoor verwijzen wij u graag naar onze website.

Nu blijven nog de terechte vragen van dhr. Roorda aan GroenLinks over.
Die willen wij graag beantwoorden.

Waarom GroenLinks het over de verkiezingen heen wilde tillen?
Boven de al genoemde argumenten zijn wij stellig van mening dat voor een dergelijk ingrijpend en kostbaar besluit eerst de Pekelders goed geïnformeerd en bevraagd moet worden. Wij hebben voorgesteld om eerst een enquête te houden voor of bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dit werd te duur gevonden. Hoe kan het dat kort na het bruggenbesluit de Pekelders worden uitgenodigd om een enquête in te vullen hoe zij naar de toekomst van Pekela kijken?

Kloppen de beweringen van de PvdA over een weloverwogen besluit en een gedegen afweging?
Er is één rapport waarop dit besluit is gebaseerd. Dit rapport heeft een dagtekening van 10 september 2021. De gemeenteraad is daarover op 2 november 2021 geïnformeerd en de daaropvolgende inforaad is vervallen. Tussentijds heeft het college een raadsvoorstel opgesteld en dit voorstel is op 15 december aan de raad voorgelegd en, behalve door GroenLinks vastgesteld. Dit betekent dat de raadsleden in krap anderhalve maand het besluit hebben genomen over een miljoenen kostend project waarbij 2/3 van de bruggen in de nabije toekomst verdwijnen.

Niet alleen de korte tijd maar ook het moment baart GroenLinks zorgen. Op een hoogtepunt van corona-besmettingen, in de drukste tijd van het jaar is dit besluit genomen. Raadsleden hebben vaak gewoon een baan en doen het raadswerk daarnaast in hun vrije tijd. Zonder rekenkamer is het ook nog eens de vraag of dit besluit juridisch wel houdbaar is.

Er is geen gebruik gemaakt van de expertise uit het bruggen-samenwerkingsverband van provincies Groningen en Drenthe. Ook is er geen second opinion gevraagd. Er is geen samenwerking of overleg gezocht met andere dorpen. Pekela staat vast niet als enige voor dit soort problemen.

Kunnen wij een andere draai aan het probleem geven?

Volmondig nee.
Het probleem is daar en ook GroenLinks praat er niet omheen dat de bruggen slecht zijn en dat Pekela pijn lijdt. Dit is niet met mooie beloftes op te lossen. Zie ook het interview van de Volkskrant met o.a. Elly Knevelman, lijsttrekker van GroenLinks Pekela. Er zullen mogelijk bruggen weggehaald moeten worden, maar geen 21 als het aan GroenLinks ligt. De leefbaarheid staat al te veel onder druk in ons mooie Pekela.

GroenLinks wil wel een andere draai aan de oplossing geven.
Betrek de Pekelders aan de voorkant bij de oplossing. De provincie, het waterschap en diverse andere partijen willen dat het diep bevaarbaar blijft. Eis van hen en de landelijke overheid een grote bijdrage. De oorzaak van het achterstallig onderhoud ligt immers bij de jarenlange bezuinigingen van de regeringspartijen. Zie ook het genoemde artikel van de Volkskrant waar dit nauwgezet wordt uitgelegd.
Wat heeft het college gedaan om fondsen, overheid en Europese subsidies binnen te halen? Daar willen wij eerst duidelijkheid over.

Wil GroenLinks hun eigen voorwaarden kunnen opleggen aan de potentiële coalitievormers?

Nee, van ‘willen opleggen’ is absoluut geen sprake. Zo werkt het vormen van een coalitie niet. Een coalitie is een samenwerkingsverbond tussen partijen met verschillende standpunten. Die partijen maken afspraken hoe zij gezamenlijk, maar met al hun verschillen, de samenleving en toekomst van Pekela het beste kunnen dienen waarbij rekening wordt gehouden met de wensen van al die andere Pekelders die anders hebben gestemd. Verschillen maak je duidelijk in verkiezingstijd. Dat is de democratische plicht van iedere partij zodat het voor de kiezer duidelijk is waar je voor staat. Dat is wat wij nu doen.

GroenLinks wil samen met alle democratisch bestuurde partijen in Pekela meedenken over een ambitieuze coalitie. We willen verantwoordelijkheid nemen voor een degelijk huishoudboekje met een deugdelijke rekenkamer. Wij gaat echter niet in een hoekje zitten en het allemaal maar slikken. We willen op zoek naar creatieve oplossingen en toekomstbestendige leefbaarheid voor onze kinderen. Wij zijn bereid om op elke deur te bonzen en de uiterste inspanning te leveren om de instanties en overheden die ‘boven ons zijn gesteld’ ter verantwoording te roepen voordat wij weer de sloophamer in de hand moeten nemen. Dit moet gewoon stoppen!

Voor de duidelijkheid, wij twijfelen niet over de goede intenties van alle partijen die voor het besluit hebben gestemd. Het huishoudboekje moet terecht op orde zijn maar wij vinden dat daar meer tijd en onderzoek voor nodig is.

Het enige wat wij van de andere partijen vragen is of zij bereid zijn om dit samen met ons te doen en het bruggenbesluit te herzien. Alle Pekelders verwachten en verdienen dit. Sterker nog, daar hebben zij recht op!
Samen met SVP
Met de arbeiders van de PvdA
Sociaal met de SP
Met een áppel op het CDA
Democratisch met de VVD
En uiteraard voor de kiezers van de heren Van Dooren

Het team van GroenLinks wil alle Pekelders vertegenwoordigen.
Ongeacht op wie of welke partij u stemt. Laat uw stem horen!

Eerder verschenen:

Camping ZomersBuiten haakt aan bij landelijke start kampeerseizoen op zaterdag 6 april
KPN Glasvezel via Glasvezel Pekela
Vita Salis Fysiotherapie neemt afscheid van Inge Lenting
30 maart: Finales Klaverblad Jeudtoernooi bij LTC Oude Pekela
Nieuwe elektrische dienstwagen voor BOA's gemeente Pekela
Schade stroompiek naar tevredenheid afgehandeld
Julianakapel nodigt u uit voor Paasdiensten
30 maart: Paasactiviteiten voor kinderen bij Kinderboerderij Pekela
30 maart: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Kinderen mogen meedenken over nieuwe speeltuin bij het Heeresmeer
30 maart: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
VAN HARTE: Karina Kuiper is 36 jaar geworden
Nu ook voor de 12+ ----> freerunning, sport & spel bij SV Dynamica
10 maanden oude Lola vermist vanaf Onstwedderweg Nieuwe Pekela
Kinderen van cbs de 7-Sprong vieren Palmpasen
PCOB Pekela ontving mw. mr. notaris Bergman over het levenstestament
Acantus start met de bouw 36 appartementen in centrum Oude Pekela
29 maart: Kamerkoor Bel Canto zingt 'Die Passion' in Nieuwe Pekela
Groningers lenen laagste bedrag van Nederland
Kinderen Groen van Prinsterer bezorgen bewoners Clockstede een beetje Paasgeluk

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

vbrr48gvl4u5tj2027f0ch5930