Buurkracht: Groningen 16 zonnedaken rijker en 15 asbestdaken armer

Geplaatst: vrijdag 17 december 2021 om 19:20 | Views: 6557

PEKELA - Stichting Buurkracht heeft dit jaar samen met zestien Groningse dakeigenaren en energiecoöperaties voorbereidingen getroffen om collectieve zonnedaken te realiseren. Aankomend jaar worden de daken voorzien van in totaal 3.500 zonnepanelen. Deze zonnedaken wekken voldoende op om ruim 300 huishoudens van elektriciteit te kunnen voorzien. Bij vijftien van deze daken wordt, met ondersteuning van de Provincie, meteen het aanwezige asbest verwijderd.

De zestien toekomstige zonnedaken zijn te vinden in zes Groningse gemeenten. De gemeente Het Hogeland spant met 7 daken de kroon. Andere daken zijn te vinden in Westerwolde, Stadskanaal, Eemsdelta, Midden Groningen en Pekela.

Van vijftien daken wordt 14.000m2 asbest verwijderd, zodat de omgeving niet alleen duurzamer maar ook gezonder en veiliger wordt. Daarnaast ontvangt elke dakeigenaar jaarlijks een financiële vergoeding, kunnen bewoners uit de betreffende gemeenten tegen gunstige rendementen meeinvesteren en realiseren energiecoöperaties met de energieopbrengtsen ook andere duurzame projecten in de omgeving.

Gezocht: daken met potentie
Naast het realiseren van de zestien daken, is Buurkracht inmiddels ook bezig met het inventariseren en beoordelen van mogelijke nieuwe zonnedaken. Eigenaren van daken met een omvang van minimaal 500 m2, al dan niet met asbest, en die ook een zonnedak overwegen, kunnen zich melden via zonnedak@buurkracht.nl en stichtingbuurkracht.nl/zonnedak. De provincie Groningen moedigt het asbestvrij maken van de grotere daken aan en bieden daarom ondersteuning bij de collectieve zonnedaktrajecten van Stichting Buurkracht.

Webinar
Stichting Buurkracht organiseert in 2022 diverse webinars voor dakeigenaren die interesse hebben in een zonnedak. De data worden binnenkort bekend gemaakt en zijn ook terug te vinden via stichtingbuurkracht.nl/zonnedak.

Over Stichting Buurkracht/ECoop
ECoop, onderdeel van Stichting Buurkracht, ondersteunt sinds de oprichting begin 2016 lokale burgerinitiatieven bij het realiseren van gezamenlijke zonnedaken. Het fungeert daarbij als spil tussen bewoners, overheden, energiecoöperaties (Stuw) en dak- en soms ook landeigenaren. Stichting Buurkracht helpt buren in heel Nederland om hun buurkracht te ontdekken en te vergroten. Door mensen bij elkaar te brengen en ze te ondersteunen met tips, trucs en tools. Meer dan 500 buurten hebben inmiddels hun buurkracht ingezet. Steeds vaker betrekken gemeenten en overheden Buurkracht bij burgerparticipatietrajecten. stichtingbuurkracht.nl/zonnedak

Eerder verschenen:

Opnieuw historische voorwerpen voor Siep&Co
Christa Gerrits zamelt 1250 euro in voor de Wensambulance
Uitslag Winkelweek Lotenactie 2021
Museum Kapiteinshuis ontvangt biografie Brunink
Arnoud van Sante biedt schilder- en tekenlessen aan bij hem thuis
Bezorg echtpaar Wolthuis een onvergetelijk 60-jarig huwelijksjubileum!
Stichting Luthers Erfgoed Pekela luidt 'noodklok' vanwege ernstige houtrot
Eetpunt de Samenleving stopt met koken voor ouderen in Nieuwe Pekela
Pekela vraagt inwoners mee te denken over de toekomst
Verlichte St. Willibrorduskerk leidt tot overlast
Pekela Geeft Gas! zoekt nieuwe mogelijkheden groengasproductie
Oliebollenactie door De Riggel Boven Pekela
Veel Pekelders getuige van de klanken van Stille Nacht tijdens de Kerstnacht
Top 10 van de Top 2000 in de gemeente Pekela
VAN HARTE: Appie en Geesje Harms zijn 50 jaar getrouwd
Kerst 2021 vanuit de Wedderwegkerk Oude Pekela
Muzikanten Excelsior spelen Stille Nacht in kleine groepjes in de Kerstnacht
Alleen GroenLinks verwerpt het bruggenbesluit gemeenteraad Pekela
Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela schenkt 2000 euro aan Voedselbank Oldambt
Korfbalvereniging WSS bakt weer al uw eindejaarslekkernij

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

5tqecgbcvsfdm5417uebkdqu27