Buurkracht: Groningen 16 zonnedaken rijker en 15 asbestdaken armer

Geplaatst: vrijdag 17 december 2021 om 19:20 | Views: 8092

PEKELA - Stichting Buurkracht heeft dit jaar samen met zestien Groningse dakeigenaren en energiecoöperaties voorbereidingen getroffen om collectieve zonnedaken te realiseren. Aankomend jaar worden de daken voorzien van in totaal 3.500 zonnepanelen. Deze zonnedaken wekken voldoende op om ruim 300 huishoudens van elektriciteit te kunnen voorzien. Bij vijftien van deze daken wordt, met ondersteuning van de Provincie, meteen het aanwezige asbest verwijderd.

De zestien toekomstige zonnedaken zijn te vinden in zes Groningse gemeenten. De gemeente Het Hogeland spant met 7 daken de kroon. Andere daken zijn te vinden in Westerwolde, Stadskanaal, Eemsdelta, Midden Groningen en Pekela.

Van vijftien daken wordt 14.000m2 asbest verwijderd, zodat de omgeving niet alleen duurzamer maar ook gezonder en veiliger wordt. Daarnaast ontvangt elke dakeigenaar jaarlijks een financiële vergoeding, kunnen bewoners uit de betreffende gemeenten tegen gunstige rendementen meeinvesteren en realiseren energiecoöperaties met de energieopbrengtsen ook andere duurzame projecten in de omgeving.

Gezocht: daken met potentie
Naast het realiseren van de zestien daken, is Buurkracht inmiddels ook bezig met het inventariseren en beoordelen van mogelijke nieuwe zonnedaken. Eigenaren van daken met een omvang van minimaal 500 m2, al dan niet met asbest, en die ook een zonnedak overwegen, kunnen zich melden via zonnedak@buurkracht.nl en stichtingbuurkracht.nl/zonnedak. De provincie Groningen moedigt het asbestvrij maken van de grotere daken aan en bieden daarom ondersteuning bij de collectieve zonnedaktrajecten van Stichting Buurkracht.

Webinar
Stichting Buurkracht organiseert in 2022 diverse webinars voor dakeigenaren die interesse hebben in een zonnedak. De data worden binnenkort bekend gemaakt en zijn ook terug te vinden via stichtingbuurkracht.nl/zonnedak.

Over Stichting Buurkracht/ECoop
ECoop, onderdeel van Stichting Buurkracht, ondersteunt sinds de oprichting begin 2016 lokale burgerinitiatieven bij het realiseren van gezamenlijke zonnedaken. Het fungeert daarbij als spil tussen bewoners, overheden, energiecoöperaties (Stuw) en dak- en soms ook landeigenaren. Stichting Buurkracht helpt buren in heel Nederland om hun buurkracht te ontdekken en te vergroten. Door mensen bij elkaar te brengen en ze te ondersteunen met tips, trucs en tools. Meer dan 500 buurten hebben inmiddels hun buurkracht ingezet. Steeds vaker betrekken gemeenten en overheden Buurkracht bij burgerparticipatietrajecten. stichtingbuurkracht.nl/zonnedak

Eerder verschenen:

Broers Bulthuis zilver op NK mixteams in Rotterdam
3 juli: Jachthavenmarkt in Oude Pekela
Korfbalvereniging WSS uit Pekela wederom actief bij de Dutch TT
Wie weet waar onze zwart-witte poes Mosy is (omgeving Torenlaan)
Eikenprocessierups aangetroffen in veel bomen in gemeente Pekela
Kleurrijke beachdienst aan Heeresmeer met 'de Kleine Parels'
Brand verwoest garage en auto aan Rubenslaan Nieuwe Pekela
GEZOCHT: Informatie en vooral foto's van NSB-burgemeester Theunis Heeg
Nieuwe fietsroute tussen Veendam en Nieuwe Pekela geopend
Laadpalen voor elektrische auto’s in Pekela stijgt met 33%
Kunstenaar Arnoud van Sante maakt zwerfkunst in Zweden
SP, Samen voor Pekela en PvdA houden vast aan bruggenbesluit
Protestoptocht Bruggen Belang Pekela van start in Boven Pekela
Sven Beertema pakt titels op World Open Martial Arts Championships
Inloopavonden 'Pekela geeft gas!' in juni en juli in de Riggel
De bijrijder Pekela: Geen brug te ver
Toneelvereniging PALVU speelt in de Binding 'De vloek van Toetang en zijn Amon'
Judoka Rick Heidema plaatst zich voor het NK -18
Intocht 74e Avond4Daagse Winschoten [FILM]
21 juni: Protestoptocht Bruggen Belang Pekela (BBP) door Pekela

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

723h78s97q148vrd8anaf6d7o4