Het coronavirus en reizen naar Vietnam

Geplaatst: vrijdag 7 mei 2021 om 17:20 | Views: 6523

De overheid van Vietnam was er vroeg bij met het nemen van maatregelen tegen corona. Een van deze maatregelen is een inreisverbod voor buitenlandse reizigers. De grenzen werden begin 2020 gesloten, en in het binnenland stelde de regering snel een lockdown in, waarbij scholen, restaurants en clubs werden gesloten. Mensen werd bevolen zoveel mogelijk thuis te werken. De manier waarop Vietnam het virus heeft aangepakt heeft hen internationaal lof toegezwaaid. Lees hier onder welke voorwaarden het wel mogelijk is om naar Vietnam te reizen.

Momenteel worden enkel personen met de Vietnamese nationaliteit toegelaten tot het land. Daarnaast kunnen er uitzonderingen worden gemaakt voor reizigers die medische of andere gespecialiseerde hulp willen bieden en is er een uitzondering voor “experts, business managers en highly skilled workers”. Zij moeten het visum via hun Vietnamese samenwerkingspartner aanvragen in plaats van via de ambassade of het consulaat. Daarnaast moeten zij een medische verklaring hebben die aantoont dat ze geen coronasymptomen hebben en een negatief PCR-testresultaat kunnen tonen. Bij aankomst in Vietnam geldt er een verplichte quarantaine van 6 dagen in een daarvoor aangewezen locatie. De kosten hiervoor worden op de reiziger verhaald. Als de twee testen die hier worden afgenomen beide negatief zijn, mag de rest van de quarantaine (8 dagen) thuis worden uitgezeten. Alleen diplomaten, zakenreizigers en de “experts, business managers en highly skilled workers” (en hun familieleden) hoeven niet in quarantaine als zij minder dan 14 dagen in Vietnam verblijven. Echter mogen zij hun accommodatie enkel verlaten om hun werkzaamheden uit te voeren.

Juiste documentatie
Naast de medische verklaring, een negatief PCR-testresultaat en een bewijs van een ziektekostenverzekering die buitenlandse zorgkosten dekt (of een garantstelling van de werkgever), is een visum voor Vietnam ook vereist. Momenteel is het niet mogelijk om een Visum On Arrival (VOA) voor Vietnam aan te vragen. Dit was jarenlang het meest aangevraagde visum, maar sinds de Vietnamese overheid in 2018 het elektronisch visum in het leven heeft geroepen raadt de ambassade af nog langer gebruik te maken van het visum on arrival.

Visum on arrival
Met het visum on arrival voor Vietnam mag u bij veel grensovergangen het land niet binnenkomen. Daarnaast moet u voor dit visum vóór vertrek een Approval Letter aanvragen en betalen. Deze Approval Letter is geen visum, maar alleen een goedkeuringsbrief waarmee u bij aankomst op de luchthaven alsnog het eigenlijke visum kunt kopen. Naast de kosten van de goedkeuringsbrief moet u na aankomst in Vietnam ook nog eens de kosten voor een stempel in uw paspoort betalen. Voor het laten aanbrengen van deze stempel moet u vaak lang in de wachtrij staan op de luchthaven. Omdat u zowel voor vertrek als bij aankomst moet betalen, zijn de kosten van het visum on arrival vaak hoger dan u verwacht.

E-visum Vietnam
In tegenstelling tot het VOA is het aanvragen van een e-visum Vietnam nog steeds mogelijk. Deze worden echter pas in behandeling genomen door de Vietnamese immigratiedienst als het inreisverbod weer opgeheven wordt. Het is nog niet bekend of er daarna aanvullende voorwaarden voor dit e-visum Vietnam zullen gelden. Het e-visum voor Vietnam is 30 dagen geldig en is geschikt voor zowel vakanties als zakenreizen. U vraagt het e-visum snel en eenvoudig aan via een online aanvraagformulier en ontvangt uw visum per e-mail. Het voordeel van het e-visum is dat u er zeker van bent dat u een geldig visum heeft voordat u vertrekt en dus niet in onzekerheid blijft over het feit of u het land mag binnenkomen tot u aankomt. Met een e-visum hoeft u na aankomst op de luchthaven niet in de rij te staan en bespaart u de kosten voor de stempel in uw paspoort.

Visumsticker in uw paspoort
Als u niet voldoet aan de vereisten voor het e-visum, bijvoorbeeld omdat u van plan bent langer dan 30 dagen in Vietnam te blijven, dan moet u een fysiek visum aanvragen bij de Vietnamese ambassade in Den Haag of in Brussel. Deze wordt na goedkeuring in het paspoort aangebracht. De kosten voor dit visum zijn aanzienlijk hoger dan voor een online aan te vragen e-visum en de verwerking van de aanvraag duurt langer.

Eerder verschenen:

R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!
Ruim 250 wandelaars tijdens derde editie Roegbainder wandeltocht
1 juni: Feest voor kinderen bij seizoensafsluiting VV Damacota
Gezelligheid bij maandelijkse Muziek Vitaminen in MFC de Binding
CDA Pekela nodigt u uit de balans op te maken
Pekelders tonen hun geschilderde bruggen in winkelcentrum de Helling
Roegbainders glorieuze winnaar van Strijd om Pekels Goud
Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?
11 mei: Open Nederlands Kampioenschap Kaaibakken bij Wel Wait
Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

jf2eqmrsvm829hji96el4k8ms3