Pekela Duurzaam blij met akkoord Zonnepark Pekela

Geplaatst: donderdag 26 september 2019 om 07:40 | Views: 5137

Auteur: Coen Oosterveld

PEKELA - Een meerderheid van de gemeenteraad is in de raadsvergadering van 24 september akkoord gegaan met de aanleg van het zonnepark Pekela. Daarvoor is voor het totale park een Verklaring van geen Bedenkingen afgegeven. Pekela Duurzaam is blij met deze ontwikkeling, omdat daarmee de Pekelder bevolking mee kan profiteren van het zonnepark.

De coöperatie Pekela Duurzaam is samen met Bronnen VanOns mede financier van het deel Schoorlemmer/Pekela Duurzaam dat 23 ha omvat. Pekela Duurzaam neemt daarvan 30% voor haar rekening. Schoorlemmer 60 % en de Windunie 10%. Dat betekent dat bij realisatie van het park de inwoners van Pekela voor het deel van Pekela Duurzaam mee kunnen bepalen hoe de opbrengsten besteed worden.

In het andere deel van het park dat ontwikkeld wordt door Dun Agro/Solar Proactive, krijgt Pekela Duurzaam nog eens de mogelijkheid om 6000 zonnepanelen te plaatsen voor een postcoderoosproject, waarbij deelnemers de energiebelasting op elektriciteit terug kunnen krijgen en daarmee een lagere energierekening.

Een in te stellen gebiedsfonds voorziet in duurzame en maatschappelijke projecten. Dit fonds bedraagt nu € 51.000,- per jaar over een periode van 30 jaar. In totaal zo’n 1.5 miljoen euro. De gemeenteraad heeft aangegeven dat dit gebiedsfonds verder opgehoogd zou moeten worden.

Werkgroepen
Op twee informatieavonden, georganiseerd door de gezamenlijke initiatiefnemers’ is het startsein gegeven voor deelname van de inwoners van Pekela in de realisatie van het zonnepark. Nu de gemeenteraad akkoord is met het zonnepark worden de bewoners van Pekela uitdrukkelijk uitgenodigd om deel te nemen in werkgroepen die de initiatiefnemers van het zonnepark adviseren de verdere invulling van het park:

1. Uitwerking van het ontwerp en inrichting van het zonnepark. Hierbij gaat het o.a. om de recreatieve mogelijkheden en landschappelijke inpassing met o.a. aandacht voor biodiversiteit.
2. Uitwerking van participatievormen en financiële voordelen voor de inwoners van Pekela, Besteding en inzet van middelen en een lagere energierekening. Participatiemogelijkheden die laagdrempelig moeten zijn.
3. Informatie en communicatie over de resultaten van de informatieavonden en het vervolg proces. Daarbij een regelmatige terugkoppeling naar de bevolking.

Op deze manier blijft de omgeving gedurende het hele proces betrokken bij de ontwikkeling van het zonnepark en blijft het motto: Een zonnepark van en voor de Pekelders.
Belangstelling? Mail naar: info@pekeladuurzaam.nl

Eerder verschenen:

Nieuwe elektrische dienstwagen voor BOA's gemeente Pekela
Schade stroompiek naar tevredenheid afgehandeld
Julianakapel nodigt u uit voor Paasdiensten
30 maart: Paasactiviteiten voor kinderen bij Kinderboerderij Pekela
30 maart: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Kinderen mogen meedenken over nieuwe speeltuin bij het Heeresmeer
30 maart: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
VAN HARTE: Karina Kuiper is 36 jaar geworden
Nu ook voor de 12+ ----> freerunning, sport & spel bij SV Dynamica
10 maanden oude Lola vermist vanaf Onstwedderweg Nieuwe Pekela
Kinderen van cbs de 7-Sprong vieren Palmpasen
PCOB Pekela ontving mw. mr. notaris Bergman over het levenstestament
Acantus start met de bouw 36 appartementen in centrum Oude Pekela
29 maart: Kamerkoor Bel Canto zingt 'Die Passion' in Nieuwe Pekela
Groningers lenen laagste bedrag van Nederland
Kinderen Groen van Prinsterer bezorgen bewoners Clockstede een beetje Paasgeluk
Gemeente Pekela heeft scheidingsspreekuur
Roegbaindertocht bij veel wandelaars populair
GEVONDEN: Sleutelbos in Titanstraat Oude Pekela
Hanging basket-actie voor renovatie klok Lutherse Kerk

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

kvre5i3k6ok8aanhkl8plgudf3