28 september: Ubbo Emmius Stationslaan Stadskanaal houdt grote reünie

Het Ubbo Emmius aan de Stationslaan in Stadskanaal (foto Ubbo Emmius Scholengemeenschap)

Geplaatst: donderdag 20 juni 2019 om 09:25 | Views: 3484

PEKELA / STADSKANAAL - Op 3 september 1919 opende een christelijke hbs voor het eerst haar deuren in villa Van Deest in Drouwenermond. Hier ligt het fundament van het Ubbo Emmius Lyceum aan de Stationslaan in Stadskanaal, tegenwoordig de Ubbo Emmius Scholengemeenschap. Ter gelegenheid van het eeuwfeest is er op zaterdag 28 september een grote reünie voor alle (oud-) leerlingen en medewerkers. De organisatie hoopt die dag 1500 tot 2000 reünisten te mogen ontvangen.

Het wordt een feest der herkenning, op 28 september aan de Stationslaan. In het monumentale pand waar het lyceum zich in 1926 vestigde, zijn de brede natuurstenen trappen met gietijzeren hekwerk en de zware houten voordeur herkenbare elementen voor iedereen die er ooit leerde of werkte.

Een eeuw Ubbo Stationslaan wordt dit hele jaar gevierd met onder meer feesten voor leerlingen en medewerkers, een onderwijssymposium in Theater Geert Teis en een speciale stichting De Eeuw van mijn Ubbo die de historie van christelijke hbs, lyceum en scholengemeenschap digitaal in kaart brengt onder bezielende aanvoering van historica en oud-leerling Germa Greving.

Reünie
Zo’n anderhalf jaar geleden begonnen de voorbereidingen op de schoolreünie. Een speciale reüniecommissie stortte zich enthousiast op de organisatie. Docent en oud-leerling Roelof Plieger, teamleider Stationslaan Evelien Bos, oud-docente Marietje de Boer, oud-leerling en docent Jur Luis, oud-leerling en medewerkster stafbureau Ria Goossen, docente Hennie Bosma, oud-leerling Harry Kiewiet en locatiedirecteur Jeroen Baerveldt prikten zaterdag 28 september als dé datum.

Er is die dag een programma met activiteiten en vooral veel ruimte om even lekker bij te kletsen met de vele oude bekenden onder het genot van een hapje en een drankje, verzorgd door diverse lokale horeca-ondernemers. Overdag zijn er lessen van (oud-) docenten Gerrit Berkhoff, Jan Frankema, Roelof Plieger en Jur Luis. Verder is er een pubquiz en is de tentoonstelling De Eeuw van mijn Ubbo te zien. Ook zijn er optredens van voormalige schoolbands. “Als er nog toenmalige schoolbandjes zijn die het leuk lijkt om die dag weer eens op te treden, dan mogen ze zich melden”, zegt Evelien Bos. ‘s Avonds is er in de sportzaal plus een grote feesttent op het achterliggende sportterrein - geheel in Ubbotraditie - een gezellige dansavond.

Reünisten kunnen zich aanmelden voor het middagprogramma of het complete dagprogramma. Wie de hele dag komt, kan ook aanschuiven bij het streetfoodbuffet. Ook bijzonder: de reünisten kunnen net als vroeger weer met de Gadobus naar school. Vanaf het speciaal voor de gelegenheid ingerichte parkeerterrein rijden enkele old-school autobussen als pendels naar het Ubbo.

Voor de reünie hebben zich inmiddels honderden oud-leerlingen aangemeld. Er zijn al aanmeldingen binnen uit onder meer Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië. “Een heel leuke reactie kregen we van een oud-leerling die nu in Hong Kong woont. Hij kan er die dag niet bij zijn, maar vroeg of we door middel van een livestream live-beeldverslag konden doen.”

Volgens Baerveldt zijn de reacties op de reünie overweldigend enthousiast: “Het past ook een beetje bij de schoolcultuur. Veel leerlingen zien wij hier later terug. Dan komen ze eens kijken op hun oude school of werken ergens aan mee. We doen eigenlijk nooit tevergeefs een beroep op mensen.” Ook oud-leerling Roelof Plieger keerde er terug als docent, inmiddels meer dan dertig jaar geleden: “Ik voel mij thuis op deze school waar mensen voor elkaar klaarstaan en waar de zaken van oudsher goed georganiseerd zijn. Daarom werk ik ook vol enthousiasme mee aan de organisatie van deze reünie. We gaan er met elkaar een fantastisch feest van maken.”

Meer informatie over de reünie van Ubbo Emmius Stationslaan Stadskanaal is te vinden op ubbostationslaan100.nl. Via deze site kan iedereen zich aanmelden, zowel voor deelname aan de reünie als voor de maandelijkse reünie-nieuwsbrief met nieuws, updates en andere leuke berichten omtrent de reünie en het eeuwfeest. Ook op de Facebookgroep van oud-leerlingen en -medewerkers ‘Ubbo Emmius Lyceum Oud-Leerlingen’ wordt veelvuldig aandacht besteed aan de reünie, die plaatsvindt op zaterdag 28 september van 12.00 tot 22.00 uur.

Opening van het schoolgebouw aan de Stationslaan in Stadskanaal in 1926 (foto Ubbo Emmius Scholengemeenschap)

Eerder verschenen:

OPSPORING: Heeft iemand poes Pip gezien?
Veteranendag 2019 bij Siep & Co in Oude Pekela
28 juli: Benefietdag voor Kledingbank Maxima
27 juli: IVR/WENN houdt voorlichtingsactie in Hoogezand
Valerie Orsel Groninger kampioen met pony Lester
27 juli: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17 D
23 mei 2020: Grandioos eindfeest Noordster met Q-music
22 t/m 28 juli: Weektoerooi TC Nieuwe Pekela Open
Bewoners ongerust over eikenprocessierups in bomen aan Vijverlaan
Nieuwe Pekela krijgt een nieuwe straat: Praam
VAN HARTE: Maurice van Vulpen is 19 jaar geworden
Gewonde kat gevonden in bossen bij voetbalveld Nieuwe Pekela
Huurders in Pekela benoemen veel knelpunten in enquête
VAN HARTE: Coba Nieboer ziet Sarah!
Zomerlezen: Bibliotheek leest voor aan ouderen
Leerlingenraad cbs de 7-Sprong organiseert opruimdag
Jan van der Laan met pensioen
Zempo FITNESS: beperkte openingstijden van 29 juli t/m 16 augustus
Een echte leren tas is niet duur, wel duur-zaam
2 oktober: Uniek concert met Toby Beard in de Kiepe

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

f68a510jfspn9pqko78gresu75