28 september: Ubbo Emmius Stationslaan Stadskanaal houdt grote reünie

Het Ubbo Emmius aan de Stationslaan in Stadskanaal (foto Ubbo Emmius Scholengemeenschap)

Geplaatst: donderdag 20 juni 2019 om 09:25 | Views: 11537

PEKELA / STADSKANAAL - Op 3 september 1919 opende een christelijke hbs voor het eerst haar deuren in villa Van Deest in Drouwenermond. Hier ligt het fundament van het Ubbo Emmius Lyceum aan de Stationslaan in Stadskanaal, tegenwoordig de Ubbo Emmius Scholengemeenschap. Ter gelegenheid van het eeuwfeest is er op zaterdag 28 september een grote reünie voor alle (oud-) leerlingen en medewerkers. De organisatie hoopt die dag 1500 tot 2000 reünisten te mogen ontvangen.

Het wordt een feest der herkenning, op 28 september aan de Stationslaan. In het monumentale pand waar het lyceum zich in 1926 vestigde, zijn de brede natuurstenen trappen met gietijzeren hekwerk en de zware houten voordeur herkenbare elementen voor iedereen die er ooit leerde of werkte.

Een eeuw Ubbo Stationslaan wordt dit hele jaar gevierd met onder meer feesten voor leerlingen en medewerkers, een onderwijssymposium in Theater Geert Teis en een speciale stichting De Eeuw van mijn Ubbo die de historie van christelijke hbs, lyceum en scholengemeenschap digitaal in kaart brengt onder bezielende aanvoering van historica en oud-leerling Germa Greving.

Reünie
Zo’n anderhalf jaar geleden begonnen de voorbereidingen op de schoolreünie. Een speciale reüniecommissie stortte zich enthousiast op de organisatie. Docent en oud-leerling Roelof Plieger, teamleider Stationslaan Evelien Bos, oud-docente Marietje de Boer, oud-leerling en docent Jur Luis, oud-leerling en medewerkster stafbureau Ria Goossen, docente Hennie Bosma, oud-leerling Harry Kiewiet en locatiedirecteur Jeroen Baerveldt prikten zaterdag 28 september als dé datum.

Er is die dag een programma met activiteiten en vooral veel ruimte om even lekker bij te kletsen met de vele oude bekenden onder het genot van een hapje en een drankje, verzorgd door diverse lokale horeca-ondernemers. Overdag zijn er lessen van (oud-) docenten Gerrit Berkhoff, Jan Frankema, Roelof Plieger en Jur Luis. Verder is er een pubquiz en is de tentoonstelling De Eeuw van mijn Ubbo te zien. Ook zijn er optredens van voormalige schoolbands. “Als er nog toenmalige schoolbandjes zijn die het leuk lijkt om die dag weer eens op te treden, dan mogen ze zich melden”, zegt Evelien Bos. ‘s Avonds is er in de sportzaal plus een grote feesttent op het achterliggende sportterrein - geheel in Ubbotraditie - een gezellige dansavond.

Reünisten kunnen zich aanmelden voor het middagprogramma of het complete dagprogramma. Wie de hele dag komt, kan ook aanschuiven bij het streetfoodbuffet. Ook bijzonder: de reünisten kunnen net als vroeger weer met de Gadobus naar school. Vanaf het speciaal voor de gelegenheid ingerichte parkeerterrein rijden enkele old-school autobussen als pendels naar het Ubbo.

Voor de reünie hebben zich inmiddels honderden oud-leerlingen aangemeld. Er zijn al aanmeldingen binnen uit onder meer Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië. “Een heel leuke reactie kregen we van een oud-leerling die nu in Hong Kong woont. Hij kan er die dag niet bij zijn, maar vroeg of we door middel van een livestream live-beeldverslag konden doen.”

Volgens Baerveldt zijn de reacties op de reünie overweldigend enthousiast: “Het past ook een beetje bij de schoolcultuur. Veel leerlingen zien wij hier later terug. Dan komen ze eens kijken op hun oude school of werken ergens aan mee. We doen eigenlijk nooit tevergeefs een beroep op mensen.” Ook oud-leerling Roelof Plieger keerde er terug als docent, inmiddels meer dan dertig jaar geleden: “Ik voel mij thuis op deze school waar mensen voor elkaar klaarstaan en waar de zaken van oudsher goed georganiseerd zijn. Daarom werk ik ook vol enthousiasme mee aan de organisatie van deze reünie. We gaan er met elkaar een fantastisch feest van maken.”

Meer informatie over de reünie van Ubbo Emmius Stationslaan Stadskanaal is te vinden op ubbostationslaan100.nl. Via deze site kan iedereen zich aanmelden, zowel voor deelname aan de reünie als voor de maandelijkse reünie-nieuwsbrief met nieuws, updates en andere leuke berichten omtrent de reünie en het eeuwfeest. Ook op de Facebookgroep van oud-leerlingen en -medewerkers ‘Ubbo Emmius Lyceum Oud-Leerlingen’ wordt veelvuldig aandacht besteed aan de reünie, die plaatsvindt op zaterdag 28 september van 12.00 tot 22.00 uur.

Opening van het schoolgebouw aan de Stationslaan in Stadskanaal in 1926 (foto Ubbo Emmius Scholengemeenschap)

Eerder verschenen:

Camping ZomersBuiten haakt aan bij landelijke start kampeerseizoen op zaterdag 6 april
KPN Glasvezel via Glasvezel Pekela
Vita Salis Fysiotherapie neemt afscheid van Inge Lenting
30 maart: Finales Klaverblad Jeudtoernooi bij LTC Oude Pekela
Nieuwe elektrische dienstwagen voor BOA's gemeente Pekela
Schade stroompiek naar tevredenheid afgehandeld
Julianakapel nodigt u uit voor Paasdiensten
30 maart: Paasactiviteiten voor kinderen bij Kinderboerderij Pekela
30 maart: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Kinderen mogen meedenken over nieuwe speeltuin bij het Heeresmeer
30 maart: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
VAN HARTE: Karina Kuiper is 36 jaar geworden
Nu ook voor de 12+ ----> freerunning, sport & spel bij SV Dynamica
10 maanden oude Lola vermist vanaf Onstwedderweg Nieuwe Pekela
Kinderen van cbs de 7-Sprong vieren Palmpasen
PCOB Pekela ontving mw. mr. notaris Bergman over het levenstestament
Acantus start met de bouw 36 appartementen in centrum Oude Pekela
29 maart: Kamerkoor Bel Canto zingt 'Die Passion' in Nieuwe Pekela
Groningers lenen laagste bedrag van Nederland
Kinderen Groen van Prinsterer bezorgen bewoners Clockstede een beetje Paasgeluk

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

9ou88ud68ja6sgtf5sctlnh8o7