Groningse Waed straalt in landelijke finale Read2Me!

Geplaatst: dinsdag 28 mei 2019 om 14:25 | Views: 1595

PEKELA - Op zaterdag 25 mei was het zover in theater Podium Hoge Woerd in Utrecht: de landelijke finale van de voorleeswedstrijd Read2Me! voor de brugklas! Waed van het Dollard College in Oude Pekela nam plaats in de grote voorleesstoel…

Waed maakt indruk
Doodstil was het in de zaal toen Waed voorlas uit het boek Piratenzoon van Rob Ruggenberg: een jeugdhistorische roman over de Tachtigjarige Oorlog. Met haar blik, stem en houding wist ze het publiek helemaal mee te nemen in het verhaal. De jury, bestaande uit schrijfster Maren Stoffels, acteur Elindo Avastia en coördinator van jeugdbibliotheek.nl Lieke Hoefs, was onder de indruk: “Waed was relaxed, zorgde voor een mooie afwisseling tussen de verteltekst en de gesprekken in het verhaal en haar gezicht deed mee, zonder dat ze acteerde. Ze had geen dipjes tijdens het voorlezen en haar stemgebruik was fijn.” Het kiezen van een winnaar was lastig – alle leerlingen lazen de sterren van de hemel – maar uiteindelijk werd Pieter van Aalst uit Friesland zowel door de jury als door het publiek tot ‘Brugklas Voorleeskampioen Read2Me!’ gekroond.

Read2Me! en Biblionet Groningen
De voorleeswedstrijd Read2Me! maakt onderdeel uit van het programma-aanbod voor het voortgezet onderwijs van Biblionet Groningen. Het doel van de wedstrijd is het bevorderen van het lezen van (historische) jeugdliteratuur en het vergroten van het leesplezier. Middelbare scholen kunnen zich aanmelden bij hun lokale bibliotheek en worden gedurende de wedstrijd, die dit jaar uit een schoolronde, een provinciale ronde en de landelijke finale bestond, begeleid door leesconsulenten. In Oude Pekela was Maaike Hermse de begeleidende leesconsulente. Ze is ontzettend trots op Waed: “Waed heeft het super goed gedaan! Ze las heel boeiend voor, met gepaste pauzes, waardoor de spanning in het verhaal extra werd opgevoerd.”

Een succesverhaal op school
Ook Waeds docente Nederlands, Pauline van Keulen, is trots. Haar klas deed fanatiek mee met de voorleeswedstrijd. Tijdens de schoolronde in de klas luisterden de leerlingen kritisch naar elkaars voorleesbeurten en als voorbereiding op de landelijke finale gaven ze Waed tips en hielpen ze haar bij het uitkiezen van een geschikt voorleesfragment. Pauline raadt alle Groningse middelbare scholen dan ook aan om via Biblionet Groningen mee te doen met Read2Me!: “Het is een hele goede manier om leerlingen aan het lezen te krijgen. Ze horen verschillende klasgenoten vertellen over boeken, lezen zelf stukjes voor en komen er zo achter dat er gewoon heel veel leuke boeken zijn!”

Eerder verschenen:

Afsluitende dag Spelweek Boven Pekela [FOTO'S]
Vierde dag Spelweek met geluidenspel, rodeostier en spooktocht
7 december: Muziekquiz in de Binding
Springkussens, waterglijbanen, talentenshow en lichtjestocht bij Spelweek
VAN HARTE: Oma Lies is 60 jaar geworden
Werkbezoek CDA Tweede Kamerlid Agnes Mulder aan Steenindustrie Strating
Oprit Pekela-Zuid op de N366 per direct afgesloten
Bewoner lichtgewond bij overval op woning op Flessingsterrein
De Leidinggroothandel haalt container materialen weg bij Clockstede
8 september: Derde editie Truckrun vanuit Oude Pekela
Dagje Drouwenerzand op tweede dag Spelweek Boven Pekela
10 t/m 12 september: Fyzigo Fietsdriedaagse
Bouw woonzorgcentrum Clockstede ligt stil
Spelweek Boven Pekela geopend door sherrif en burgemeester
32-jarige kapper Saleh Hodziek krijgt Nederlandse nationaliteit
21 september: Garagesale in de gemeente Pekela
Pekela in Top-5 van gemeenten met meeste overmatige drinkers
Nog maar 8 plekken vrij bij Caravanstalling Noord
Breng een verblijf door in Pekela
Figuranten gezocht voor spooktocht in Oude Pekela op 26 oktober

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

2h8sgn9uln1s0uum6qe6tfj822