Groningse Waed straalt in landelijke finale Read2Me!

Geplaatst: dinsdag 28 mei 2019 om 14:25 | Views: 1262

PEKELA - Op zaterdag 25 mei was het zover in theater Podium Hoge Woerd in Utrecht: de landelijke finale van de voorleeswedstrijd Read2Me! voor de brugklas! Waed van het Dollard College in Oude Pekela nam plaats in de grote voorleesstoel…

Waed maakt indruk
Doodstil was het in de zaal toen Waed voorlas uit het boek Piratenzoon van Rob Ruggenberg: een jeugdhistorische roman over de Tachtigjarige Oorlog. Met haar blik, stem en houding wist ze het publiek helemaal mee te nemen in het verhaal. De jury, bestaande uit schrijfster Maren Stoffels, acteur Elindo Avastia en coördinator van jeugdbibliotheek.nl Lieke Hoefs, was onder de indruk: “Waed was relaxed, zorgde voor een mooie afwisseling tussen de verteltekst en de gesprekken in het verhaal en haar gezicht deed mee, zonder dat ze acteerde. Ze had geen dipjes tijdens het voorlezen en haar stemgebruik was fijn.” Het kiezen van een winnaar was lastig – alle leerlingen lazen de sterren van de hemel – maar uiteindelijk werd Pieter van Aalst uit Friesland zowel door de jury als door het publiek tot ‘Brugklas Voorleeskampioen Read2Me!’ gekroond.

Read2Me! en Biblionet Groningen
De voorleeswedstrijd Read2Me! maakt onderdeel uit van het programma-aanbod voor het voortgezet onderwijs van Biblionet Groningen. Het doel van de wedstrijd is het bevorderen van het lezen van (historische) jeugdliteratuur en het vergroten van het leesplezier. Middelbare scholen kunnen zich aanmelden bij hun lokale bibliotheek en worden gedurende de wedstrijd, die dit jaar uit een schoolronde, een provinciale ronde en de landelijke finale bestond, begeleid door leesconsulenten. In Oude Pekela was Maaike Hermse de begeleidende leesconsulente. Ze is ontzettend trots op Waed: “Waed heeft het super goed gedaan! Ze las heel boeiend voor, met gepaste pauzes, waardoor de spanning in het verhaal extra werd opgevoerd.”

Een succesverhaal op school
Ook Waeds docente Nederlands, Pauline van Keulen, is trots. Haar klas deed fanatiek mee met de voorleeswedstrijd. Tijdens de schoolronde in de klas luisterden de leerlingen kritisch naar elkaars voorleesbeurten en als voorbereiding op de landelijke finale gaven ze Waed tips en hielpen ze haar bij het uitkiezen van een geschikt voorleesfragment. Pauline raadt alle Groningse middelbare scholen dan ook aan om via Biblionet Groningen mee te doen met Read2Me!: “Het is een hele goede manier om leerlingen aan het lezen te krijgen. Ze horen verschillende klasgenoten vertellen over boeken, lezen zelf stukjes voor en komen er zo achter dat er gewoon heel veel leuke boeken zijn!”

Eerder verschenen:

7 juli: Tuinconcert met popduo Weima & van der Werf
Motorrijder gewond op N366 bij Nieuwe Pekela
VAN HARTE: Richard Wijsbeek is 40 jaar geworden
Blije gezichten op Dollard College Pekela: veel geslaagde leerlingen!
Tammo Tillema stopt als correspondent bij Pekelder Streekblad
Pekelder Boys promoveert naar 4e klasse
Jubileumeditie Oostwold Airshow groot gemoedelijk vliegfeest
VAN HARTE: Shadi Fajan is vandaag 41 jaar geworden
Pekelder Boys 1 wint uit met 0-3 van Wijster
VAN HARTE: Lammert en Monique Lemmen zijn 25 jaar getrouwd
22 juni: Groot concert 'Deutschland und Nederland singen' in Weener
Heeresveld concours 2019 - FOTO'S
Druk bezochte Open Dag bij Brandweer Nieuwe Pekela
Grote boom bij gemeentehuis deels afgebroken door stormachtige wind
Erepenning voor Hennie Tiktak bij afgelaste 30e Schutsemarkt
Geslaagd openingsfeest LHBTI VeenkoloniŽn-Westerwolde in De Riggel
Heeresveld concours gaat gewoon door ondanks stormachtige wind
SCHUTSEMARKT AFGELAST!!!
Pekela betrekt inwoners bij nieuw Afvalbeleidsplan
Zevende- en achtstegroepers cbs de 7-Sprong halen EHBO certificaat

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

gfi42j05gpal5d9nlrv709ejs6