Als Waed voorleest, is de klas stil

Geplaatst: maandag 20 mei 2019 om 13:50 | Views: 1322

PEKELA - Op zaterdag 25 mei mag ze voorlezen tijdens de landelijke finale van voorleeswedstrijd Read2Me!: Waed van het Dollard College in Oude Pekela. Read2Me! is dé voorleeswedstrijd voor brugklassers en wordt in Groningen georganiseerd door Biblionet Groningen.

Read2Me!
Read2Me! maakt onderdeel uit van het programma-aanbod voor het voortgezet onderwijs van Biblionet Groningen. Met de wedstrijd willen Biblionet Groningen en Stichting Lezen het lezen onder jongeren in het voorgezet onderwijs bevorderen. Groningse middelbare scholen kunnen via hun lokale bibliotheek deelnemen aan Read2Me! en worden tijdens hun deelname begeleid door leesconsulenten. In Oude Pekela is Maaike Hermse de leesconsulente. Ze is onder de indruk van het voorleestalent in de provincie Groningen en vindt Read2Me! een mooi project dat het motto ‘Don’t judge a book by it’s cover’ goed illustreert: “Sommige boeken zouden leerlingen misschien zelf nooit uit de kast pakken, maar door in de klas uit verschillende boeken voor te lezen, prikkelen ze elkaar en ontdekken ze dat veel boeken verrassend leuk zijn.”

Voorlezen in de klas
In de provincie Groningen bestond Read2Me! dit jaar uit drie rondes: een ronde op school, een provinciale ronde en tenslotte de landelijke finale, die aankomende zaterdag plaatsvindt in Podium Hoge Woerd in De Meern (Utrecht). Op het Dollard College doen de leerlingen van docente Nederlands Pauline van Keulen fanatiek mee met de wedstrijd. Tijdens de schoolronde luisterden ze kritisch naar elkaars voorleesbeurten en verkozen ze samen met de schoolcoördinator van het Dollard College en Maaike, namens Biblionet Groningen, Waed tot schoolkampioen. Nu Waed kans maakt op de landelijke titel geven ze haar tips en helpen ze haar bij het kiezen van een geschikt fragment. “Read2Me! is een hele goede manier om leerlingen aan het lezen te krijgen,” stelt Pauline. Ze raadt de voorleeswedstrijd dan ook van harte aan aan andere middelbare scholen.

De landelijke finale – wint Waed?
Op het grote podium in Utrecht zal Waed voorlezen uit het boek Piratenzoon van Rob Ruggenberg: een boek dat, volgens de regels van Read2Me!, behoort tot de jeugdhistorische canon. Zodra Waed het boek in handen kreeg, was ze verkocht: “Ik vind het een heel erg mooi boek. Het is een waargebeurd, heel realistisch verhaal.” Om zich op de finale voor te bereiden, heeft Waed het boek eerst aandachtig gelezen. En nu oefent ze fragmenten hardop, zowel thuis voor haar ouders als op school voor haar klas. Docente Pauline heeft veel vertrouwen in Waed, die over stalen zenuwen beschikt en tijdens het voorlezen helemaal opgaat in het verhaal: “Als ze een spannend stukje voorleest, verandert haar houding, gebruikt ze haar stem en kijkt ze op een bepaalde manier de klas in. Als Waed voorleest, is de klas stil.”

Eerder verschenen:

Bomvolle kerk in Weener bij 14e 'Deutschland und Nederland singen'
29 juni: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17 D
Benefiet Festival voor Stichting Beat Batten in de Kiepe
DOP Heftruck familie Dijkhuizen gerestaureerd door vrijwilligers Siepco
15-jarig jubileum Berwin Bijholt juwelier opticien
Zo'n 300 barrels vertrokken voor Barrelchallenge uit Oude Pekela
100-jarig jubileum Noordster: ReŁnie 7X7-toernooi
Bewoners Clockstede krijgen medaille na intocht Avondvierdaagse
Expositie Andrea Schinkel in gemeentehuis Pekela
Bewoners Clockstede trotseren code geel bij 3e dag Vierdaagse
28 september: Ubbo Emmius Stationslaan Stadskanaal houdt grote reŁnie
29 juni: BBQ met Blues in Pekel in de Riggel Boven Pekela
Wethouder Jaap van Mannekes geeft startschot realisatie zonnepark
Fietssleutel gevonden bij Berwin Bijholt juwelier opticien
Eikenprocessierups aangetroffen in veel bomen in gemeente Pekela
Openingshandeling Blijhamsterbrug afgelast vanwege weersverwachting
Auto bij watertoren in beslag genomen voor onderzoek windmolenterreur
Blijhamsterbrug weer terug op zijn plek in Turfweg
Bewoners Clockstede door park en dierenweide op 2e dag Vierdaagse
Zonnig begin van Clocksteder Avondvierdaagse 2019

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

cu6gtejtmunvc8pa54phkttv37