Als Waed voorleest, is de klas stil

Geplaatst: maandag 20 mei 2019 om 13:50 | Views: 3834

PEKELA - Op zaterdag 25 mei mag ze voorlezen tijdens de landelijke finale van voorleeswedstrijd Read2Me!: Waed van het Dollard College in Oude Pekela. Read2Me! is dé voorleeswedstrijd voor brugklassers en wordt in Groningen georganiseerd door Biblionet Groningen.

Read2Me!
Read2Me! maakt onderdeel uit van het programma-aanbod voor het voortgezet onderwijs van Biblionet Groningen. Met de wedstrijd willen Biblionet Groningen en Stichting Lezen het lezen onder jongeren in het voorgezet onderwijs bevorderen. Groningse middelbare scholen kunnen via hun lokale bibliotheek deelnemen aan Read2Me! en worden tijdens hun deelname begeleid door leesconsulenten. In Oude Pekela is Maaike Hermse de leesconsulente. Ze is onder de indruk van het voorleestalent in de provincie Groningen en vindt Read2Me! een mooi project dat het motto ‘Don’t judge a book by it’s cover’ goed illustreert: “Sommige boeken zouden leerlingen misschien zelf nooit uit de kast pakken, maar door in de klas uit verschillende boeken voor te lezen, prikkelen ze elkaar en ontdekken ze dat veel boeken verrassend leuk zijn.”

Voorlezen in de klas
In de provincie Groningen bestond Read2Me! dit jaar uit drie rondes: een ronde op school, een provinciale ronde en tenslotte de landelijke finale, die aankomende zaterdag plaatsvindt in Podium Hoge Woerd in De Meern (Utrecht). Op het Dollard College doen de leerlingen van docente Nederlands Pauline van Keulen fanatiek mee met de wedstrijd. Tijdens de schoolronde luisterden ze kritisch naar elkaars voorleesbeurten en verkozen ze samen met de schoolcoördinator van het Dollard College en Maaike, namens Biblionet Groningen, Waed tot schoolkampioen. Nu Waed kans maakt op de landelijke titel geven ze haar tips en helpen ze haar bij het kiezen van een geschikt fragment. “Read2Me! is een hele goede manier om leerlingen aan het lezen te krijgen,” stelt Pauline. Ze raadt de voorleeswedstrijd dan ook van harte aan aan andere middelbare scholen.

De landelijke finale – wint Waed?
Op het grote podium in Utrecht zal Waed voorlezen uit het boek Piratenzoon van Rob Ruggenberg: een boek dat, volgens de regels van Read2Me!, behoort tot de jeugdhistorische canon. Zodra Waed het boek in handen kreeg, was ze verkocht: “Ik vind het een heel erg mooi boek. Het is een waargebeurd, heel realistisch verhaal.” Om zich op de finale voor te bereiden, heeft Waed het boek eerst aandachtig gelezen. En nu oefent ze fragmenten hardop, zowel thuis voor haar ouders als op school voor haar klas. Docente Pauline heeft veel vertrouwen in Waed, die over stalen zenuwen beschikt en tijdens het voorlezen helemaal opgaat in het verhaal: “Als ze een spannend stukje voorleest, verandert haar houding, gebruikt ze haar stem en kijkt ze op een bepaalde manier de klas in. Als Waed voorleest, is de klas stil.”

Eerder verschenen:

Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!
Ruim 250 wandelaars tijdens derde editie Roegbainder wandeltocht
1 juni: Feest voor kinderen bij seizoensafsluiting VV Damacota
Gezelligheid bij maandelijkse Muziek Vitaminen in MFC de Binding
CDA Pekela nodigt u uit de balans op te maken
Pekelders tonen hun geschilderde bruggen in winkelcentrum de Helling
Roegbainders glorieuze winnaar van Strijd om Pekels Goud
Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?
11 mei: Open Nederlands Kampioenschap Kaaibakken bij Wel Wait
Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!
12 en 13 juli Rock-On Outdoor Festival in het Boekhovenpark Nieuwe Pekela

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

gn6gnjvade0t9c89rhs4ht9jq4