Partij voor de Dieren roept op deel te nemen aan Week zonder vlees

Geplaatst: vrijdag 22 februari 2019 om 18:25 | Views: 2056

PEKELA - De Partij voor de Dieren roept de provincie Groningen op om actief deel te nemen aan de nationale ‘Week zonder vlees’, van 11 – 17 maart. In deze week worden mensen uitgenodigd om een week lang geen vlees (en vis) te eten. Het initiatief is in het leven geroepen om Nederlanders bewust te maken van de vele positieve effecten van vleesminderen op onder andere klimaat en biodiversiteit. De partij vraagt tevens om het concept “Carnivoor? Geef het door!” in te voeren.

Volgens fractievoorzitter Ankie Voerman moet de provincie voor het realiseren van haar beleidsdoelen op bijvoorbeeld het gebied van klimaat en biodiversiteitsherstel veel harder werken aan een transitie naar meer plantaardig voedsel. “Dat kan door minder ruimte te bieden aan de veehouderij en door de teelt van plantaardige eiwitten voor menselijke consumptie te stimuleren. Maar juist ook door zich aan te sluiten bij initiatieven als de Week zonder vlees en zo het goede voorbeeld te geven in haar eigen organisatie,” aldus Voerman.

De Partij voor de Dieren vraagt het college ook om het concept ‘Carnivoor? Geef het door!’ in te voeren in de kantine en catering van het provinciehuis. Dit concept stimuleert mensen anders te eten, met behoud van keuzevrijheid. Bij vergaderingen, congressen en andere bijeenkomsten waar eten wordt geserveerd, worden wensen zoals vegetarisch en glutenvrij op dit moment nog van te voren doorgegeven. Bij het hanteren van het concept ‘Carnivoor? Geef het door!’, wordt de standaard omgedraaid. Wie geen wensen heeft doorgegeven krijgt een maaltijd zonder vlees of vis. In dit systeem behoudt iedereen maximale keuzevrijheid om vlees of vis te eten. Volgens Voerman is dit een vriendelijke manier om de sociale norm aan te passen. Bij het ministerie van OCW en de gemeente Utrecht is het idee al ingevoerd, en ook in het buitenland passen allerhande overheidsinstellingen het toe.

Ankie Voerman: “Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden waarop de provincie kan bijdragen aan een voedseltransitie die de gehele planeet ten goede komt. Er wordt op dit moment nog weinig aandacht aan gegeven en dat is een gemiste kans. De Partij voor de Dieren wil het college uitnodigen serieus aan de slag te gaan en niet in de achterhoede te blijven hangen.”

Eerder verschenen:

Tocht om de Noord door Alteveer en Pekela
Pekela's got talent groot succes voor jong en oud
Noordster pakt punt in eerste competitiewedstrijd
Schaaphok Techniek: voor onderhoud en reparatie van uw tuinmachines
28 september: Burendag met BBQ en Abba in de Riggel
Prachtig weer met gemotiveerde mensen op Pekela’s Cleanup Day
Kom 28 september om 17.00 uur het Grunnens Laid meezingen!
25 september: Bingo in de kantine van vv PJC Nieuwe Pekela
Wat zijn bonussen zonder storting?
Stukkie trailen? Dit is er pas eentje!
VAN HARTE: De ouders van Wilma Kwant zijn 60 jaar getrouwd
Nog enkele plekken vrij voor deelname aan Spooktocht in Pekelderbos
ILT: Groningen Airport Eelde binnen de normen voor geluid en milieu
Judo Op School in Nieuwe Pekela
18 september: Scholenkorfbaltoernooi bij WSS
Lokale LHBTI werkgroep krijgt veel aanloop op Jaarmarkt Oude Pekela
Kylian met team van TEAM NL 5-de op EK judo in Finland
Leger des Heils zoekt collectanten in Pekela
Cheque van 350 euro voor Hulphond Nederland tijdens Veteranendag
6 oktober: Concert Salonorkest Las Niñas in Nieuw Beerta

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

nrkbs7qndft6jirq4do7sdlpm5