Partij voor de Dieren roept op deel te nemen aan Week zonder vlees

Geplaatst: vrijdag 22 februari 2019 om 18:25 | Views: 5097

PEKELA - De Partij voor de Dieren roept de provincie Groningen op om actief deel te nemen aan de nationale ‘Week zonder vlees’, van 11 – 17 maart. In deze week worden mensen uitgenodigd om een week lang geen vlees (en vis) te eten. Het initiatief is in het leven geroepen om Nederlanders bewust te maken van de vele positieve effecten van vleesminderen op onder andere klimaat en biodiversiteit. De partij vraagt tevens om het concept “Carnivoor? Geef het door!” in te voeren.

Volgens fractievoorzitter Ankie Voerman moet de provincie voor het realiseren van haar beleidsdoelen op bijvoorbeeld het gebied van klimaat en biodiversiteitsherstel veel harder werken aan een transitie naar meer plantaardig voedsel. “Dat kan door minder ruimte te bieden aan de veehouderij en door de teelt van plantaardige eiwitten voor menselijke consumptie te stimuleren. Maar juist ook door zich aan te sluiten bij initiatieven als de Week zonder vlees en zo het goede voorbeeld te geven in haar eigen organisatie,” aldus Voerman.

De Partij voor de Dieren vraagt het college ook om het concept ‘Carnivoor? Geef het door!’ in te voeren in de kantine en catering van het provinciehuis. Dit concept stimuleert mensen anders te eten, met behoud van keuzevrijheid. Bij vergaderingen, congressen en andere bijeenkomsten waar eten wordt geserveerd, worden wensen zoals vegetarisch en glutenvrij op dit moment nog van te voren doorgegeven. Bij het hanteren van het concept ‘Carnivoor? Geef het door!’, wordt de standaard omgedraaid. Wie geen wensen heeft doorgegeven krijgt een maaltijd zonder vlees of vis. In dit systeem behoudt iedereen maximale keuzevrijheid om vlees of vis te eten. Volgens Voerman is dit een vriendelijke manier om de sociale norm aan te passen. Bij het ministerie van OCW en de gemeente Utrecht is het idee al ingevoerd, en ook in het buitenland passen allerhande overheidsinstellingen het toe.

Ankie Voerman: “Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden waarop de provincie kan bijdragen aan een voedseltransitie die de gehele planeet ten goede komt. Er wordt op dit moment nog weinig aandacht aan gegeven en dat is een gemiste kans. De Partij voor de Dieren wil het college uitnodigen serieus aan de slag te gaan en niet in de achterhoede te blijven hangen.”

Eerder verschenen:

Nieuwe elektrische dienstwagen voor BOA's gemeente Pekela
Schade stroompiek naar tevredenheid afgehandeld
Julianakapel nodigt u uit voor Paasdiensten
30 maart: Paasactiviteiten voor kinderen bij Kinderboerderij Pekela
30 maart: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Kinderen mogen meedenken over nieuwe speeltuin bij het Heeresmeer
30 maart: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
VAN HARTE: Karina Kuiper is 36 jaar geworden
Nu ook voor de 12+ ----> freerunning, sport & spel bij SV Dynamica
10 maanden oude Lola vermist vanaf Onstwedderweg Nieuwe Pekela
Kinderen van cbs de 7-Sprong vieren Palmpasen
PCOB Pekela ontving mw. mr. notaris Bergman over het levenstestament
Acantus start met de bouw 36 appartementen in centrum Oude Pekela
29 maart: Kamerkoor Bel Canto zingt 'Die Passion' in Nieuwe Pekela
Groningers lenen laagste bedrag van Nederland
Kinderen Groen van Prinsterer bezorgen bewoners Clockstede een beetje Paasgeluk
Gemeente Pekela heeft scheidingsspreekuur
Roegbaindertocht bij veel wandelaars populair
GEVONDEN: Sleutelbos in Titanstraat Oude Pekela
Hanging basket-actie voor renovatie klok Lutherse Kerk

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

88latfe3jmo5hsh0mpad7qskm6