Partij voor de Dieren roept op deel te nemen aan Week zonder vlees

Geplaatst: vrijdag 22 februari 2019 om 18:25 | Views: 3150

PEKELA - De Partij voor de Dieren roept de provincie Groningen op om actief deel te nemen aan de nationale ‘Week zonder vlees’, van 11 – 17 maart. In deze week worden mensen uitgenodigd om een week lang geen vlees (en vis) te eten. Het initiatief is in het leven geroepen om Nederlanders bewust te maken van de vele positieve effecten van vleesminderen op onder andere klimaat en biodiversiteit. De partij vraagt tevens om het concept “Carnivoor? Geef het door!” in te voeren.

Volgens fractievoorzitter Ankie Voerman moet de provincie voor het realiseren van haar beleidsdoelen op bijvoorbeeld het gebied van klimaat en biodiversiteitsherstel veel harder werken aan een transitie naar meer plantaardig voedsel. “Dat kan door minder ruimte te bieden aan de veehouderij en door de teelt van plantaardige eiwitten voor menselijke consumptie te stimuleren. Maar juist ook door zich aan te sluiten bij initiatieven als de Week zonder vlees en zo het goede voorbeeld te geven in haar eigen organisatie,” aldus Voerman.

De Partij voor de Dieren vraagt het college ook om het concept ‘Carnivoor? Geef het door!’ in te voeren in de kantine en catering van het provinciehuis. Dit concept stimuleert mensen anders te eten, met behoud van keuzevrijheid. Bij vergaderingen, congressen en andere bijeenkomsten waar eten wordt geserveerd, worden wensen zoals vegetarisch en glutenvrij op dit moment nog van te voren doorgegeven. Bij het hanteren van het concept ‘Carnivoor? Geef het door!’, wordt de standaard omgedraaid. Wie geen wensen heeft doorgegeven krijgt een maaltijd zonder vlees of vis. In dit systeem behoudt iedereen maximale keuzevrijheid om vlees of vis te eten. Volgens Voerman is dit een vriendelijke manier om de sociale norm aan te passen. Bij het ministerie van OCW en de gemeente Utrecht is het idee al ingevoerd, en ook in het buitenland passen allerhande overheidsinstellingen het toe.

Ankie Voerman: “Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden waarop de provincie kan bijdragen aan een voedseltransitie die de gehele planeet ten goede komt. Er wordt op dit moment nog weinig aandacht aan gegeven en dat is een gemiste kans. De Partij voor de Dieren wil het college uitnodigen serieus aan de slag te gaan en niet in de achterhoede te blijven hangen.”

Eerder verschenen:

Drie mannen gehuldigd voor redden drenkeling
Pas op agressieve wespen bij het Heeresmeer
Juf Gea Molleman-Takens neemt na 14 jaar afscheid van de Blokkendoos
8 juli: Dr Woof komt vaccineren en chippen bij de Graankorrel
Jenaplanschool St. Willibrordus bedankt Culthuurhuis De Klinker in Winschoten!
Auto slaat over de kop op Apollolaan Oude Pekela
Gebruikte handschoenen, mondkapjes of overalls vaak in verkeerde container
Gratis webinar: Geef inbrekers geen kans!
Gezinnen gaan op reis met de Bibliotheek
Korrie neemt afscheid van obs De Linde
Biblionet Groningen zet de Vakantie Voorleestent op!
Diploma-uitreiking Dollard College Pekela: 100% geslaagd!
Hannie's Hakhoning elke woensdagmiddag geopend
Juf Jos neemt afscheid van obs De Linde
Juf Diana neemt na 11 jaar afscheid van De Ukkies
Cash Back Zomer Actie in Pekela
‘Pekela geeft gas!’ lanceert nieuwe website
Gratis Bootcamp trainingen voor de jeugd in Pekela
Nieuwsbrief Pekela Duurzaam juli 2020
Wat doet de cliëntenraad van De Badde?

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

7dcdnnp2r2e02hsicvk0hgfrb5