Partij voor de Dieren roept op deel te nemen aan Week zonder vlees

Geplaatst: vrijdag 22 februari 2019 om 18:25 | Views: 1840

PEKELA - De Partij voor de Dieren roept de provincie Groningen op om actief deel te nemen aan de nationale ‘Week zonder vlees’, van 11 – 17 maart. In deze week worden mensen uitgenodigd om een week lang geen vlees (en vis) te eten. Het initiatief is in het leven geroepen om Nederlanders bewust te maken van de vele positieve effecten van vleesminderen op onder andere klimaat en biodiversiteit. De partij vraagt tevens om het concept “Carnivoor? Geef het door!” in te voeren.

Volgens fractievoorzitter Ankie Voerman moet de provincie voor het realiseren van haar beleidsdoelen op bijvoorbeeld het gebied van klimaat en biodiversiteitsherstel veel harder werken aan een transitie naar meer plantaardig voedsel. “Dat kan door minder ruimte te bieden aan de veehouderij en door de teelt van plantaardige eiwitten voor menselijke consumptie te stimuleren. Maar juist ook door zich aan te sluiten bij initiatieven als de Week zonder vlees en zo het goede voorbeeld te geven in haar eigen organisatie,” aldus Voerman.

De Partij voor de Dieren vraagt het college ook om het concept ‘Carnivoor? Geef het door!’ in te voeren in de kantine en catering van het provinciehuis. Dit concept stimuleert mensen anders te eten, met behoud van keuzevrijheid. Bij vergaderingen, congressen en andere bijeenkomsten waar eten wordt geserveerd, worden wensen zoals vegetarisch en glutenvrij op dit moment nog van te voren doorgegeven. Bij het hanteren van het concept ‘Carnivoor? Geef het door!’, wordt de standaard omgedraaid. Wie geen wensen heeft doorgegeven krijgt een maaltijd zonder vlees of vis. In dit systeem behoudt iedereen maximale keuzevrijheid om vlees of vis te eten. Volgens Voerman is dit een vriendelijke manier om de sociale norm aan te passen. Bij het ministerie van OCW en de gemeente Utrecht is het idee al ingevoerd, en ook in het buitenland passen allerhande overheidsinstellingen het toe.

Ankie Voerman: “Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden waarop de provincie kan bijdragen aan een voedseltransitie die de gehele planeet ten goede komt. Er wordt op dit moment nog weinig aandacht aan gegeven en dat is een gemiste kans. De Partij voor de Dieren wil het college uitnodigen serieus aan de slag te gaan en niet in de achterhoede te blijven hangen.”

Eerder verschenen:

OPSPORING: Heeft iemand poes Pip gezien?
Veteranendag 2019 bij Siep & Co in Oude Pekela
28 juli: Benefietdag voor Kledingbank Maxima
27 juli: IVR/WENN houdt voorlichtingsactie in Hoogezand
Valerie Orsel Groninger kampioen met pony Lester
27 juli: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17 D
23 mei 2020: Grandioos eindfeest Noordster met Q-music
22 t/m 28 juli: Weektoerooi TC Nieuwe Pekela Open
Bewoners ongerust over eikenprocessierups in bomen aan Vijverlaan
Nieuwe Pekela krijgt een nieuwe straat: Praam
VAN HARTE: Maurice van Vulpen is 19 jaar geworden
Gewonde kat gevonden in bossen bij voetbalveld Nieuwe Pekela
Huurders in Pekela benoemen veel knelpunten in enquête
VAN HARTE: Coba Nieboer ziet Sarah!
Zomerlezen: Bibliotheek leest voor aan ouderen
Leerlingenraad cbs de 7-Sprong organiseert opruimdag
Jan van der Laan met pensioen
Zempo FITNESS: beperkte openingstijden van 29 juli t/m 16 augustus
Een echte leren tas is niet duur, wel duur-zaam
2 oktober: Uniek concert met Toby Beard in de Kiepe

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

5m7h2tfmijtq0q1t9nvg2jtcf6