ZICHT OP AGBZW: Een drukke periode

Geplaatst: maandag 4 februari 2019 om 13:50 | Views: 4376

Auteur: Rocco van Dijk | Plant Manager Underground Storages

PEKELA / ZUIDWENDING - Normaalgesproken is het redelijk rustig op onze locatie maar de afgelopen periode leek alles tegelijk te gebeuren. In dit stukje wil ik jullie bijpraten over de glycol lekkage, een bezoek van de brandweer, de vliegende zonnepanelen en de aardbeving. Het betreft de stand van zaken op vrijdag 18 januari. Updates plaatsen we op www.agbzw.nl en communiceren we via de lokale pers.

Glycol lekkage
Vrijdag 21 december is een lekkage geconstateerd aan het warmwatersysteem. Dit systeem bevat glycol (een antivries) en dat is schadelijk voor het milieu. We hebben tot zaterdagavond 22 december doorgewerkt om de resterende glycol uit het systeem te halen en te vervangen door demi-water. Daarmee was de vervuilende bron weggenomen. Het vinden van het lek is een grote uitdaging; het bevindt zich midden op het terrein van onze installatie, onder de grond. Bronbemaling en zuiveringsinstallaties zijn geplaatst om het grondwater weg te pompen en te reinigen. De bacteriënkolonie die gebruikt wordt om het glycol af te breken (het is biologisch afbreekbaar) heeft tijd nodig om op gang te komen. Tot het moment dat deze voldoende op gang is gekomen, slaan we al het opgepompte grondwater op en voeren dit af.

Bezoek brandweer – oververhitte luchtcompressor
Woensdag 2 januari rukte de brandweer uit voor een automatische melding op onze locatie. Ter plekke werd door onze wachtdienst geconstateerd dat een luchtcompressor oververhit was geraakt, waarbij oliedampen waren vrijgekomen die de melding veroorzaakte. Onze techneut heeft de compressor uitgezet, de brandweer heeft niet in actie hoeven komen. Uit onderzoek bleek dat een klep heeft gefaald. Deze is vervangen en de unit is weer operationeel. Het branddetectiesysteem heeft goed gewerkt!

Zonnepanelen
Tijdens de harde wind van dinsdag 8 januari zijn een aantal zonnepanelen van het zonnepark in aanbouw losgeraakt en rond de installaties van Nouryon (voorheen AkzoNobel) en onze aardgasbuffer terecht gekomen. De leverancier van de zonnepanelen heeft onderzoek gedaan en geconstateerd dat ze de constructie niet conform hun eigen ontwerpspecificaties hebben gebouwd. Bepaalde onderdelen zijn verkeerd geleverd en ingebouwd. Dit wordt aangepast. Daarnaast wordt de constructie voor de zekerheid extra verstevigd. Het project loopt hierdoor enige vertraging op maar ik ben blij dat de oorzaak bekend is en goed kon worden opgelost.

Aardbeving
Woensdagnacht 9 januari om 03.44 uur werden sommige omwonenden wakker van een doffe dreun, het bleek om een aardbeving te gaan met een kracht van 1.0. De KNMI heeft de voorlopige locatie geplot in de buurt van caverne A2, met een onzekerheid van 1.5 km in een vierkant. Het KNMI heeft de diepte voorlopig bepaald op 1.000 m, wederom met een onzekerheid namelijk van 1.000 m naar boven of beneden. We hebben direct onze cavernes geïnspecteerd en geconstateerd dat er aan de oppervlakte geen schade is opgetreden. De cavernes zijn ontworpen om een aardbeving van 5.0 te weerstaan. KNMI heeft de beving in nader onderzoek. Wij hebben besloten om de exacte plaatsbepaling van het KNMI niet af te wachten en hebben dinsdag 22 en woensdag 23 januari sonarmetingen uitgevoerd op twee cavernes. Met deze meting willen we bepalen of er iets is veranderd aan de wanden of op de bodem van de cavernes. Bijvoorbeeld doordat een stuk van de wand is afgebrokkeld en onderin de caverne is gevallen. De betrouwbaarheid van de caverne is op dit moment niet in het geding. De uitslag van deze metingen zullen we ook communiceren naar het bevoegd gezag en de lokale pers en plaatsen op www.agbzw.nl.

Meer informatie
Meer informatie vindt u op www.agbzw.nl en op www.energystock.com.

Eerder verschenen:

Pekelders tonen hun geschilderde bruggen in winkelcentrum de Helling
Roegbainders glorieuze winnaar van Strijd om Pekels Goud
Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?
11 mei: Open Nederlands Kampioenschap Kaaibakken bij Wel Wait
Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
20 april: Officiële opening showroom Old Ambt Meubelen in Oude Pekela
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
20 april: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!
21 april: Grunneger dainst in Hervormde kerk Nieuwe Pekela
12 en 13 juli Rock-On Outdoor Festival in het Boekhovenpark Nieuwe Pekela
Expositie 'Bruggen in beeld' in winkelcentrum de Helling
Organisatie klaar voor 3e Roegbainder wandeltocht
Auto brandt volledig uit aan Thorbeckelaan Oude Pekela
Nieuwe pand van Siefkes Vastgoed met een feestelijke knal officieel geopend
Vier teams strijden tegen elkaar tijdens 1e editie van slag om Pekels Goud

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

7jp03rbeta5cu3g5jmen0q2f87