Elke 2e en 4e zondag info over dementie bij Odensehuis Pekela e.o.

Geplaatst: maandag 7 januari 2019 om 13:05 | Views: 1862

PEKELA - Het OdensehuisPekela e.o. streeft er naar dat er meer begrip en bekendheid komt rondom dementie in Pekela. Eén van deze manieren is om inwoners van Pekela meer informatie te verschaffen over dementie. Dit willen wij doen via de media, facebook en activiteiten in het OdensehuisPekela en omgeving. Er zijn diverse organisaties en ontwikkelingen die zich bezighouden met een dementievriendelijke omgeving voor mensen die te kampen krijgen met dementie, hier zal het OdensehuisPekela contacten mee gaan leggen. 

In Nederland leven naar schatting 270.000 mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt dat aantal in 2040 naar 550.000. Echter veel Nederlanders weten nog veel te weinig over dementie, slechts een op de vier Nederlanders zou op straat namelijk de signalen van dementie herkennen.

Wat is dementie?
Dementie is een verzamelnaam voor symptomen van ziekten die de hersenen aantasten. De ziekte Alzheimer is de grootste veroorzaker van dementie. Dementie kent verschillende kenmerken, sommige bekend, andere onbekender. Zo weet vrijwel iedereen dat dementie gepaard gaat met vergeetachtigheid, maar meer onbekende kenmerken zijn gedragsveranderingen, verslechterd beoordelingsvermogen, problemen met zien, sociaal isolement en taalproblemen. Iemand die lijdt aan dementie kan bijvoorbeeld ontzettend ongeduldig en boos worden, terwijl hij of zij doorgaans juist erg geduldig en kalm is, of grote sommen geld uitgeven terwijl hij of zij doorgaans zeer spaarzaam is. Veel mensen weten niet goed hoe ze hiermee om moeten gaan.

De omgang met iemand met dementie
Hoe moet je er dan eigenlijk mee omgaan? Dat varieert natuurlijk heel sterk. Iedereen is tenslotte anders, hetzelfde geldt voor mensen met dementie. Wel zijn er algemene omgang richtlijnen die gelden voor vrijwel iedereen met dementie. We zetten een aantal tips voor u op een rijtje.

Wees duidelijk
Het is voor mensen met dementie lastiger om informatie te verwerken, praat daarom in korte zinnen, zorg dat u goed te verstaan bent, en praat rustig. Gebruik in elke zin maar één boodschap en stel één vraag per keer. Wacht ook even op een reactie en geef de persoon wat tijd tot nadenken. Als u ziet dat iemand moeite heeft met de vraag, controleer dan even of ze de vraag goed begrepen hebben. Dus weer 1 zin met 1 vraag.

Serieuze houding
Neem mensen met dementie serieus. Dementerende mensen raken gemakkelijk geïsoleerd. De oplossing: laat dementerende mensen in hun waarde en neem hen serieus. Wees belangstellend en toon betrokkenheid, hiermee laat u merken dat ze nog steeds erbij horen. Probeer ook niet te veel te corrigeren of tegen te spreken. Hiermee legt u de nadruk op wat iemand met dementie niet meer weet of kan, wat juist niet de bedoeling is.

Sta open
Zorg dat u openstaat voor de wensen en voorkeuren van de dementerende. Kijk hoe u het beste contact kunt maken met hem of haar, en vraag toestemming voordat u handelt. Dat stelt gerust en laat de regie in de handen van de persoon met dementie. Mensen met dementie kunnen emoties ook sterker ervaren, vaak huilen zij sneller en krijgen ze sneller een opgejaagd gevoel. Probeer deze gevoelens bespreekbaar te maken door ze te benoemen. “Ik zie dat u verdrietig/bang bent”. Deze emoties mogen er gewoon zijn, laat de dementerende dat merken.

Mocht u vermoeden hebben dat uw partner, moeder of vader deze signalen vertoont, neem dan contact op met uw huisarts en uit daar uw zorgen.

Verder begeleidt team290 mensen met dementie en hun mantelzorgers. Casemanagers regelen de zorg die nodig is. Zo kunt u langer thuis blijven wonen. Voor Pekela en omgeving is dat 050 – 5223800

U kunt als mantelzorger met uw dementerende partner, moeder of vader elke 2e en 4e zondag van de maand terecht in het Inloophuis OdensehuisPekela en omgeving. Vanaf 14.00 – 16.00 uur, locatie de Molenhof, Scholtenswijk 1, te Oude Pekela. (de achteringang). Hier kunt u terecht voor een kopje koffie, een activiteit of uitwisselen van ervaringen, kennis etc. Voor meer informatie verwijzen wij u naar facebook jenozorg of kunt u bellen met 0618893387 of mailen naar: jenozorg.com

Eerder verschenen:

Meeste stemmen voor SP, gevolgd door Forum voor Democratie en PVV
Gevonden Rabobank pinpas afgegeven bij servicebalie Jumbo
N366 Nieuwe Pekela - Veendam dicht van 22 t/m 25 maart
Extra aanhangwagen-controles op N366, voorkom boete met deze tips
Leerlingen obs de Linde planten bomen tijdens Boomfeestdag
Expositie Els van Gelderen-Boissevain in gemeentehuis Pekela
Pekelder Proatcafé over de middenstand in de jaren 60 druk bezocht
23 maart: Sporten voor kinderen die vechten tegen kanker
Nog geen woningen in Pekela aangesloten op glasvezel
30 maart: Belangrijke bekerwedstrijd Pekelder Boys JO13-1
13 april: Oldambt Zingt met Lars Gerfen en De Kleine Parels
Leerlingen Groen van Prinstererschool wandelen voor water
Toernooi Dynamic Tennis in de Spil gehouden op 18 maart 2019
19 meert Pekelder Proatcafé over Pekelder middenstand in de Kiepe
19 april: Paaseieren zoeken in de Binding voor kinderen van 2 tot 8 jaar
5 april: Bingo in de Binding i.s.m. korfbalvereniging WSS
23 maart: Uitvoering musical De Bestemming in PKN kerk centrum Veendam
Pekela Schoon doet mee met Landelijk Opschoondag
Noordster neemt punt mee uit Friesland
Auto met twee volwassenen en een kind slaat over de kop in Apollolaan

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

vobp0o9h13a5ebp6vt2lorh9i7