Bloemetje van de Week voor Christina Stuut uit Oude Pekela

Geplaatst: maandag 26 november 2018 om 14:40 | Views: 6069

Auteur: Jos Schaafsma

OUDE PEKELA - Zaterdag brachten we het Bloemetje van de Week naar Christina Stuut uit Oude Pekela. Ze werd genomineerd door Ria Stuut. Ze schreef: “Ik gun het mijn schoonzus Christina Stuut. Omdat ik ontzettend trots op haar ben. Kort geleden kreeg ze een maagverkleining. Nu kan men wel zeggen o dit doen er zoveel. Maar hier gaan jaren aan vooraf. Proberen af te vallen, als een jojo weer terug met nog meer kilo's. En ze is en blijft altijd lief en lachen.”

We worden hartelijk ontvangen in het rijtjeshuis in Oude Pekela. “Kom binnen! Willen jullie koffie! Ik had nooit gedacht dat ik uitgekozen zou worden!”

Rond de zware eikenhouten salontafel in de gezellige huiskamer zitten Ria en haar vriend Heine. En Peter, de echtgenoot van Christina. Op een bureautje staan twee bokalen die gewonnen werden met de postduiven. ‘De andere prijzen staan allemaal boven .. ‘

Peter en Christina zijn nu 24 jaar bij elkaar. Peter zegt lachend: ‘Ik heb haar gered uit Finsterwolde .. Ontwikkelingshulp hé ..’

“Ik was een bang, verlegen meisje”, zegt Christina: “Ik kreeg hulp van het Riagg. Naar jongerenhuis het Schienvat ging ik wel. Om onder de mensen te zijn. Echt dik was ik niet. Maar ook geen grassprietje. Toch voelde ik me niet geaccepteerd. Peter steunde me altijd. Bijvoorbeeld met het halen van het rijbewijs. Ik durfde niet naar de theorieles. Maar Peter bracht me en bleef om zeker te zijn dat ik niet spijbelde.”

Ze laat een foto zien genomen in januari: “Hier woog ik 168 kilo. Kon niet traplopen. Peter deed alles boven. Ik werd direct moe. Het was zo moeilijk om kleren te kopen. Zo strak. En dan ging ik maar diëten.”

Ria vult aan: “Bij ‘De Raad’ in Winschoten hing vroeger zo’n oversized spijkerbroek buiten. Als we daar langs liepen, zei Christina: als ik daar in pas, ga ik echt afvallen .. maar verder praatte ze er nooit over. Dat vind ik ook zo knap. Ze praat nu veel makkelijker over haar gewicht.“

Vanwege het overgewicht had Christina last van meer kwalen. Ze heeft fibromyalgie, een soort reuma. Met heftige pijnen in spieren

Peter: “We hoorden wel verhalen over maagverkleining, en dat het niet goed was gegaan. Dus wij stelden steeds uit. Ik kan het niet voor je beslissen, zei ik dan. Even een maagverkleining? Het is echt een grote ingreep. En daarna is er ook veel dat je moet laten.”

Eind januari dit jaar had ze de eerste afspraak in Leeuwarden. “Ik had al zoveel diëten gehad. Vorig jaar nog een koolhydraatarm dieet.”

Ria zegt: ”Ze was helemaal geel. Nee grauw. Geen brood. Geen aardappelen. Ze moest stoppen van de huisarts.”

Na het gesprek in Leeuwarden ging de knop om. “Iedere dag zes keer eten. Geen cola meer drinken. Daar was ik jarenlang aan verslaafd. Maar ik heb het direct aan de kant gezet. Stoppen met roken. En begonnen met sporten. Dat doe ik sinds juni. Drie keer per week. Sinds januari ben ik al 41 kilo kwijt.”

Op haar mobiel heeft ze een filmpje waarop te zien is hoe ze aan het sporten is bij Sportfabriek Brittania. Mensen in alle soorten en maten en van jong tot oud zijn er intensief aan het bewegen. “Het is er altijd groot feest. Ik hou daar wel van. Ik had nooit gedacht dat ik sporten leuk zou vinden.”

De eerste dinsdag in september werd Christina geopereerd. En twee dagen later was ze al weer thuis. “Doordat ik mijn leefgewoonte al had aangepast, ging het herstel best voorspoedig. Ik deed alles langzaam. Maar dat is juist goed.”

Toen kon ze zorgen voor haar man.

Op de salontafel ligt een kleine afstandsbediening met een antenne. “Dat is van de neuromodulatie,” zegt Peter. “In 2008 werd ik al geopereerd voor hernia. Maar ik kreeg toch weer last. En ik reageerde niet goed op de medicijnen die ik kreeg: er kwamen hallucinaties. Toen kwam er de mogelijkheid om via elektrische zenuwstimulatie iets aan de pijn te doen. Daar moest ik dan voor geopereerd worden. Maar dat wilde ik pas nadat Christina hersteld was.”

Christina heeft nu meer energie. “Al jarenlang werkt mijn schildklier niet goed. Nu, met het afvallen hebben we dat eindelijk op de regel kunnen krijgen. En ook de klachten van de fybromyalgie zijn minder. De pijn is niet weg. Maar wel te verdragen. Eerder liet ik het servies en alles wel vallen. Dat is nu niet meer zo.” Ria zegt: “Ze doen altijd heel vrolijk met z’n tweeën. Maar dat gaat niet vanzelf..”

Eerder verschenen:

Nieuwe elektrische dienstwagen voor BOA's gemeente Pekela
Schade stroompiek naar tevredenheid afgehandeld
Julianakapel nodigt u uit voor Paasdiensten
30 maart: Paasactiviteiten voor kinderen bij Kinderboerderij Pekela
30 maart: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Kinderen mogen meedenken over nieuwe speeltuin bij het Heeresmeer
30 maart: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
VAN HARTE: Karina Kuiper is 36 jaar geworden
Nu ook voor de 12+ ----> freerunning, sport & spel bij SV Dynamica
10 maanden oude Lola vermist vanaf Onstwedderweg Nieuwe Pekela
Kinderen van cbs de 7-Sprong vieren Palmpasen
PCOB Pekela ontving mw. mr. notaris Bergman over het levenstestament
Acantus start met de bouw 36 appartementen in centrum Oude Pekela
29 maart: Kamerkoor Bel Canto zingt 'Die Passion' in Nieuwe Pekela
Groningers lenen laagste bedrag van Nederland
Kinderen Groen van Prinsterer bezorgen bewoners Clockstede een beetje Paasgeluk
Gemeente Pekela heeft scheidingsspreekuur
Roegbaindertocht bij veel wandelaars populair
GEVONDEN: Sleutelbos in Titanstraat Oude Pekela
Hanging basket-actie voor renovatie klok Lutherse Kerk

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

86p11e55nr0apbknllhs9acac6