Proeftuin Boven Pekela en Doorsneebuurt aardgasvrij van start

Geplaatst: zaterdag 17 november 2018 om 12:50 | Views: 8369

Auteur: Coen Oosterveld

BOVEN PEKELA - Met een drukbezochte bijeenkomst in de Riggel is donderdagavond de proeftuin van start gegaan. Voor deze bijeenkomst waren alle belangstellenden voor deelname aan de zgn. pilotwoningen uitgenodigd. Tegen de verwachting in was de animo zeer groot. Liefst 57 inwoners hadden zich daarvoor opgegeven. Wethouder Jaap van Mannekes benadrukte het belang van de proeftuin voor Pekela en wenste iedereen een leerzaam en succesvol project toe.

De avond stond in het teken van uitleg over het project, de rol van de pilot woningen en de financiën voor de deelnemers.

In een heldere presentatie gaf Robert de Jonge, lid van de werkgroep, uitleg over de kernpunten van het project. Bijzonder is dat van de ruim 70 ingediende aanvragen het project in Pekela samen met 27 andere projecten is toegekend. Alle deelnemers van de 600 woningen in het plangebied, van Boven Pekela tot de Ommelanderbrug, krijgen een hybride warmtepomp. De extra elektriciteit voor de warmtepomp wordt gecompenseerd door de aanschaf van 12 zonnepanelen. Degenen zonder geschikt dak kunnen meedoen aan het plaatsen van zonnepanelen op een gezamenlijk zonnedak. Met kierdichting en een lage temperatuur convector kan het gasverbruik met 50% of meer worden beperkt. De overgebleven 50% wordt ingevuld met groengas. Een klein gedeelte van veelal nieuwe goed geïsoleerde woningen kunnen met een all electric warmtepomp helemaal van het gas af.

Groengasbrouwerij
Uit afvalstromen wordt in een gesloten installatie groen gas geproduceerd. De basis van dit nieuwe revolutionaire procedé is het gebruik van rioolslib van de 600 woningen aangevuld met varkensmest, voedselresten van de bewoners en de maaltijdvoorziening van Oosterlengte. CO2 van steenfabriek Strating wordt gebruikt om de productie van groengas verder te verhogen. In totaal moet er jaarlijks zo’n 800.000 m3 worden geproduceerd.

Geen verhoging van de woonlasten
De grote vraag die velen bezighield is of dit wel is te betalen. Robert de Jonge kon velen gerust stellen. Met de besparing op het gasverbruik en een subsidie uit de proeftuin van ongeveer € 3.000,- zijn de feitelijke kosten voor de deelnemers zo’n € 5.000,-. Die kosten kunnen ofwel via een groene lening of eigen geld binnen 8 jaar worden terugverdiend. Daarna kan een jaarlijkse besparing van ongeveer € 750,- worden gerealiseerd.

Waarborgfonds
Om problemen op te kunnen vangen is er een waarborgfonds in het leven geroepen, zodat deelnemers niet in de kou komen te staan. Om daar een beroep op te kunnen doen zal men wel aan de voorwaarden van deelname moeten voldoen.

Maatwerk
Eén van die voorwaarden is, dat de woning geïnspecteerd wordt door een energie deskundige van Invent samen met de installateurs Becker en Schoonebeek. Omdat vrijwel alle woningen verschillend zijn is maatwerk noodzakelijk om de gewenste besparing te kunnen realiseren. Bovendien wordt hiermee de lokale werkgelegenheid gestimuleerd.

Bonus
De deelnemers aan de pilotwoningen kunnen rekenen op een bonus, omdat zij hun gegevens van verbruik e.d. beschikbaar moeten houden voor de proeftuin en hun woning enkele keren beschikbaar stellen voor andere belangstellende in de buurt. Van hen wordt verwacht dat zij als ambassadeurs optreden voor het slagen van dit unieke project. In december worden de eerste pilotwoningen geïnspecteerd waarna in januari warmtepomp en zonnepanelen geplaatst worden. Eind januari 2019 worden alle bewoners in het proeftuin gebied uitgenodigd en kunnen zij zich als deelnemer melden.

Eerder verschenen:

Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?
11 mei: Open Nederlands Kampioenschap Kaaibakken bij Wel Wait
Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
20 april: Officiële opening showroom Old Ambt Meubelen in Oude Pekela
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
20 april: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!
21 april: Grunneger dainst in Hervormde kerk Nieuwe Pekela
12 en 13 juli Rock-On Outdoor Festival in het Boekhovenpark Nieuwe Pekela
Expositie 'Bruggen in beeld' in winkelcentrum de Helling
Organisatie klaar voor 3e Roegbainder wandeltocht
Auto brandt volledig uit aan Thorbeckelaan Oude Pekela
Nieuwe pand van Siefkes Vastgoed met een feestelijke knal officieel geopend
Vier teams strijden tegen elkaar tijdens 1e editie van slag om Pekels Goud
VAN HARTE: Aletta Bont is 33 geworden
Pekela staat er goed op bij gebruikers van Wmo

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

rbqjqkgou3f8k8a38rrph0gsc4