#

Informatie over dementie van OdensehuisPekela

Geplaatst: maandag 8 oktober 2018 om 18:40 | Views: 1367

PEKELA - Omdat ik steeds vaker iets vergeet en het soms even niet meer weet, wil dat niet zeggen dat ik ‘gek’ ben of wordt! Geheugenverlies, even niet meer weten hoe het moet, namen en soms dingen niet meer herkennen, of soms helemaal niet meer weten wat je zeggen wilt, omdat je de woorden niet meer kan vinden. Vaak hebben dit soort momenten te maken met wat er in je hoofd gebeurt. Gelukkig gaan steeds meer mensen met elkaar er over praten over wat er met hen gebeurt. Want nee deze mensen die dit overkomt worden niet ‘gek’, vaak hebben zij te maken met dementie.

Een ziekte in de hersenen, maar waar heel veel mensen helaas nog niet over durven te praten. Waar veel onderzoek naar is, en men vaak niet weet hoe men er mee om zou kunnen gaan. Waarom praten veel mensen eigenlijk niet over wat er in hun hoofd gebeurt, over dementie? Is het niet zo dat de omgeving van deze mensen zonder dat zij het eigenlijk merken zorgt dat men niet durft te praten over wat er in je hoofd gebeurt? Is het niet de omgeving die vindt dat je eigenlijk ‘raar’ doet ?

Het begint vaak met geërgerde opmerkingen, zoals “ben je het nu al weer kwijt”, of geïrriteerdheid als je dingen niet meer op zijn plek legt. Of: “dit heb ik je toch al verteld!”, of “mam, dit heb je nu al 10 keer verteld”. Of: “nou volgens mij wordt je ‘dement!” en dan gewoon verder gaan met het gesprek! Of je steeds weer laten weten dat de dingen niet zijn zoals jij ze ziet: “Nee pap, oom Jan leeft allang niet meer!”.

Als iemand dat steeds weer tegen mij zegt, dan hou ik liever mijn mond, want nog even en men zegt tegen mij dat ik ‘gek’ wordt en dan……. dan komt dat schrikbeeld dat mensen die ‘gek’ worden in een gesloten verpleeghuis belanden. “Nee, ik hou maar liever mijn mond over wat er in mijn hoofd gebeurt”.

Hoe eenzaam ben je als je dit overkomt. Er gebeurt van alles in je hoofd, maar zelf begrijp je ook niet waarom je het niet meer weet, waarom je spullen verkeerd weglegt, je merkt zelf (zeker in de beginfase) dat er iets niet klopt, maar wat?

Tot dat je er met elkaar niet meer om heen kunt en de stap naar de huisarts wordt gezet, of mensen uit je omgeving dringen er op aan dat je eens een gesprek met een geheugenteam moet hebben. Dan valt het woord: “dementie”, dan is het even stil……………………. en wat nu dan?

Vaak volgt dan een jarenlang proces van verdriet, afscheid, niet weten hoe nu verder en helaas niet op tijd met elkaar praten over wat als het niet meer thuis kan? Wat zijn de wensen van degene die moet leven met de dementie? Vaak gaat men pas praten als het haast niet meer mogelijk is, de situatie helemaal onhoudbaar is. Ervaring van mensen met dementie leert dat het van belang is om zo vroeg mogelijk met deze ziekte in je hoofd te gaan praten met de omgeving, je dochter, zoon, kleinkind of iemand die je vertrouwd. Zoek hulp met het omgaan met elkaar, ervaring leert dat mensen vaak achteraf zeggen: “had ik maar geweten wat er allemaal wel en niet mogelijk was”.

Het OdensehuisPekela en omgeving is een ontmoetingsplek waar je dan terecht zou kunnen. Wij willen graag in eerste instantie elkaar accepteren zoals we zijn, samen de dingen doen die we nog wel kunnen. Genieten van dingen als muziek, samen met mantelzorgers onderzoeken wat zijn en waren de dingen in het leven waar je ‘blij’ van wordt. Maar ook een plek waar je dingen deelt, mantelzorgers die ervaringen met elkaar uitwisselen, of helemaal even niet ‘zorgen’ gewoon ontspannen een kopje koffie drinken met degene die bij je is.

Het OdensehuisPekela en omgeving is in oprichting en wordt gedragen door vrijwilligers en mantelzorgers die samen ook ervaring hebben met dementie. Het streven is dat het OdensehuisPekela vooral een ontmoetingsplek (buurthuis) wordt voor mensen met problemen met hun geheugen en hun mantelzorgers. Een plek waar men gezamenlijk gaat bepalen wat men wil. Maar waar ook ouderen terecht kunnen die er eens uit willen, niets is toch mooier als je er samen nog toe doet in de samenleving.

Wilt u eens kennismaken met het OdensehuisPekela en omgeving komt dan gerust eens langs: Voorlopig zijn we gestart op de 2 e en 4 e zondag van de maand.

Momenteel is de locatie: De Kinderboerderij in Oude Pekela, Hugo de Grootstraat, in Oude Pekela. Vanaf januari 2019 willen wij, naast de zondagen starten met de 1 e en 3 e vrijdag in de maand op vrijdagmiddag gezamenlijk een maaltijd te maken. Op het moment is de nog niet duidelijk op welke plek, we zijn op zoek naar een goede locatie waar wij als bezoekers van OdensehuisPekela e.o. rustig bij elkaar kunnen komen en onze eigen ‘huiskamer’ plek kunnen maken.

Mocht u meer willen weten kom dan een keer langs, wellicht zien wij u zondag 13 of 27 oktober tussen 14.00-16.00 uur bij de Kinderboerderij Oude Pekela

Ook kunt u telefonisch contact opnemen met telnr 0618893387 of mailen naar jenozorg@outlook.com

Eerder verschenen:

Game, set en match! Double trouble in Oude Pekela
Uitstekend jubileumconcert van Las Ni˝as in De Binding
Opbrengst KWF collecte 2018 in Pekela 1778,92 euro
Noordster boekt eerste overwinning door Zondagsschot!
Kerk en MuziekCaroussel 2018 m.m.v. mezzosopraan Hanneke Tichelaar & bariton Roele Kok
OPSPORING: Van wie is deze bruin-zwarte poes? UPDATE
Grote opbrengst Sponsorloop Scouting Pekela
Nieuwe Action trekt veel klanten tijdens eerste openingsdag
Burgemeester feliciteert diamanten bruidspaar Velema-Roskamp
Biblionet Groningen en Dollard College gaan samenwerken
Elke woensdag knutselmiddag in Bibliotheek Oude Pekela
Schoolklassen strijden om titel sportiefste klas gemeente Pekela 2018
Humanitas Veendam-Pekela op zoek naar co÷rdinator van Maatjesproject
Aanmelding voor de Pekelder Vrijwilligersprijs 2018 gestart
27 oktober: Jaarlijkse rommelmarkt bij de Gereformeerde kerk
Nieuw bericht in opmaak
Verslag toernooi Dynamic Tennis in de Spil op 8 oktober
26 oktober: Spooktocht vanaf Linked in Nieuwe Pekela
Gevaarlijke troep van de buurman
Fusie tussen KiWi en SPGB

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

6gfbnhaorbnjc23p56ki00p9q3