ZICHT OP AGBZW: voorstellen Bert Stouwie

Geplaatst: zaterdag 7 juli 2018 om 10:10 | Views: 5197

Auteur: Gerben van Dijk | Communicatieadviseur EnergyStock

PEKELA / ZUIDWENDING - In het vorige artikel hebben we Rindert Meerstra voorgesteld. Rindert is projectleider voor de uitbreiding van de gasopslag. Deze keer stellen we Bert Stouwie voor. Bert leidt het waterstofproject dat we op dit moment uitvoeren.

Waterstofproject
Even terughalen: wat is het waterstofproject? Bert vertelt: “we willen groene elektriciteit gaan omzetten in waterstof. Waterstof is een gas dat je kunt maken door water te splitsen in waterstof en zuurstof. Waterstof heeft een voordeel dat elektriciteit niet heeft. Het is gemakkelijk, betrouwbaar en betaalbaar in grote hoeveelheden op te slaan. Ook kun je waterstof gebruiken om auto’s op te laten rijden. Fabrieken kunnen het gebruiken als brandstof of grondstof. Daarbij is waterstof schoon: er komt geen CO 2 vrij bij het maken ervan. Dus het is goed voor het milieu.”

Projectmanager
Bert is projectmanager voor het waterstofproject. “Wat begon als een project erbij, legt nu het meest beslag op mijn tijd. Maar het is fantastisch om te doen. Ik ben al sinds 2014 projectmanager binnen Gasunie en werk voor verschillende compressorstations. Daar wordt het gas op druk gebracht voordat het door de pijpleidingen wordt vervoerd. Ook werk ik aan verschillende andere projecten op de locatie in Zuidwending. Bijvoorbeeld aan het verminderen van het energiegebruik van de locatie zelf. Maar dit is het meest mooie project dat ze me konden geven. Het bevat nieuwe elementen zoals zonne-energie, waterstof en het transport ervan in speciale vrachtwagens.”

Voortgang en planning
“Op dit moment worden de units gemaakt die straks de groene stroom omzetten in waterstof. Ze worden deze zomer in zeecontainers naar de locatie gebracht. In september willen we ze plaatsen en aansluiten. We bereiden dit werk voor vanaf juli. We moeten dan het terrein inrichten, kabels trekken, enzovoort. Ook komt er een plek waar onze vrachtwagen waterstof kan ophalen. De waterstof wordt vervoerd in een vrachtwagen waarin meer dan honderd gasflessen aan elkaar zijn gekoppeld. Deze vullen we met waterstof. We hebben net besloten wie de vrachtwagen gaat bouwen. Verder zijn we bezig om de leverancier voor de zonnepanelen uit te zoeken. We willen dat die vanaf het najaar de zonnepanelen plaatst op de dijken rond de installatie. Voor het gasopslagproject moeten we een leiding leggen van de opslag naar de installatie. Misschien kunnen we onze laatste zonnepanelen daarom pas na de jaarwisseling plaatsen. Maar dat maakt niet uit. We zijn sowieso vanaf november volop in bedrijf. Als we dan geen stroom omzetten van onze eigen zonnepanelen, dan doen we dat met groene energie vanaf het elektriciteitsnet. We praten met meerdere bedrijven die ons groene stroom gaan aanleveren en ‘groene’ waterstof van ons willen afnemen.”

Meer informatie
Meer informatie vindt u op www.agbzw.nl en op www.energystock.com.

Eerder verschenen:

Nieuwe elektrische dienstwagen voor BOA's gemeente Pekela
Schade stroompiek naar tevredenheid afgehandeld
Julianakapel nodigt u uit voor Paasdiensten
30 maart: Paasactiviteiten voor kinderen bij Kinderboerderij Pekela
30 maart: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Kinderen mogen meedenken over nieuwe speeltuin bij het Heeresmeer
30 maart: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
VAN HARTE: Karina Kuiper is 36 jaar geworden
Nu ook voor de 12+ ----> freerunning, sport & spel bij SV Dynamica
10 maanden oude Lola vermist vanaf Onstwedderweg Nieuwe Pekela
Kinderen van cbs de 7-Sprong vieren Palmpasen
PCOB Pekela ontving mw. mr. notaris Bergman over het levenstestament
Acantus start met de bouw 36 appartementen in centrum Oude Pekela
29 maart: Kamerkoor Bel Canto zingt 'Die Passion' in Nieuwe Pekela
Groningers lenen laagste bedrag van Nederland
Kinderen Groen van Prinsterer bezorgen bewoners Clockstede een beetje Paasgeluk
Gemeente Pekela heeft scheidingsspreekuur
Roegbaindertocht bij veel wandelaars populair
GEVONDEN: Sleutelbos in Titanstraat Oude Pekela
Hanging basket-actie voor renovatie klok Lutherse Kerk

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

ecpm4kegdc0jkh6kqt1h51akm7