In de Schijnwerper: Scouting Pekela

Geplaatst: maandag 9 april 2018 om 09:35 | Views: 19484

Auteur: Martje Ritzema

NIEUWE PEKELA - Wanneer ik aankom op het scouting terrein wordt er al druk getimmerd. Iets dichterbij komend zie ik dat er niet zomaar een hamer wordt gebruikt, nee het is een hamer zoals ik in de verhalen van Asterix en Obelix tegen ben gekomen. Dat verwacht je toch niet bij onze scouting in Pekela!! Dus wel. De begeleiders van de welpen geven geduldig tekst en uitleg.

Video Freddy Stotefalk

Ze zetten op scoutingwijze een enorme katapult in elkaar. En daar gebruik je veel touw bij en deze enorme hamer. Nou dat vereist wel enige oefening. De katapult is bedoeld voor het wegschieten van chocolade paaseitjes. Geniaal bedacht, maar de uitvoering blijkt toch nog wel wat behendigheid van de welpen de vergen. Er worden nog wat aanpassingen verricht en zowaar – de katapult werkt. Geweldig!

De jongste kinderen bij scouting zijn bij de bevers ingedeeld. Bij Scouting Pekela blijkt voor deze groep een wachtlijst te bestaan. Op elke 3 kinderen moet namelijk één begeleider zijn. Maar aanmelden kan altijd, zo zegt Geanne Haaijer, ze komen gewoon op een wachtlijst. Zodra er weer een plaatsje vrij is, krijg je bericht dat je mag komen. De bevers, in hun rode blouses, krijgen niet meteen de moeilijkste karweitjes, maar ze worden wel klaargestoomd voor de welpen. Deze zaterdagmorgen zijn ze begonnen met voorbereidingen voor het Pinksterkamp. Het thema is dan ‘de discoplaneet’. Hiervoor maken ze een prachtige raketten. Daarna is het tijd om paaseieren te zoeken die over het hele scouting terrein zijn verstopt. Het zonnetje schijnt heerlijk – en de kinderen hebben het super naar hun zin.

De welpen gaan in het bos aan de overkant van het kanaal op zoek naar de paashaas. Nou het valt nog niet mee om die te vinden, want hij heeft zich heel goed verstopt onder veel kreupelhout. En zijn schutkleur werkt uiteraard ook niet mee. Gelukkig is hij een beetje in slaap gevallen en snurkt er lustig op los. Een aantal kinderen vindt hem na intensief zoeken in zijn schuilplaats. Jammer dan paashaas, je bent het haasje en gaat mee naar het scouting gebouw. Daar aangekomen gaat ook deze groep meiden welpen (cupido) aan het eieren zoeken.

Tijdens het interview, dat gevoerd wordt met Kirsten in ’t Hout, Rozemarijn Leutscher, Geanne Haaijer en Frederik Mellema, blijkt dat Scouting Pekela een behoorlijk grote club is. Op dit moment zijn er 201 leden. Ze werken met super veel vrijwilligers. Dat moet ook wel als je bedenkt dat voor de jongsten sowieso 1 op de 3 een begeleider moet zijn. Petje af voor iedereen die zich voor deze club inzet.

En het is niet alleen bij mooi droog weer dat scouting actief is, nee in weer en wind zijn ze op vrijdagavond en zaterdag bezig. Op vrijdagavond zijn de scouts, jongeren van 11-15 jaar, op het scoutingterrein te vinden. Daarna volgt de groep van 15-18 jaar, de explorers. Tja, en wanneer je bij deze groep hoort, bereid je je langzamerhand voor op het eventueel leren begeleiden van de jongere groepen, een belangrijke taak binnen Scouting Pekela, want zonder begeleiding geen scouting. En als je dan zover bent dat je begeleider bent, hoor je al tot de stam, de groep 18-plussers, die eveneens op een aantal vrijdagen in en rond het scoutinggebouw een onderkomen vindt.

Jaarlijks gaan de groepen, al dan niet samen, op verschillende kampen. Dat blijkt een superleuk onderdeel van scouting te zijn. Een nachtje weg, jezelf leren redden en allerlei opdrachten uitvoeren, lekker vies worden – heel veel mag. Een uitermate belangrijk lang weekend is het Pinksterkamp. Daar gaan van Scouting Pekela ongeveer 150 leden mee naar toe. Voor de bevers en welpen zijn dan nog niet zoveel wedstrijdelementen onderdeel van het kamp, maar door de ouderen wordt echt competitie gevoerd. Er worden verschillende kampeervaardigheden getoetst en dan is het altijd ontzettend spannend of je het goed hebt gedaan!! En het mag gezegd: Scouting Pekela komt vaak met prijzen thuis. Echt een geweldige club.

Lijkt het je ook wat om bij Scouting Pekela te horen, ga dan gerust eens op een vrijdagavond of zaterdag kijken. Meer informatie is in te winnen op de site van Scouting Pekela http://www.scoutingpekela.nl

Wil jij met jouw club/vereniging ook ‘In de Schijnwerper’ mail dan naar martje@prachtigpekela.nl

Fotoreportage

   In de Schijnwerper: Scouting Pekela

Aan dit artikel is meegewerkt door

Martje Ritzema
fotograaf en redacteur
martje@prachtigpekela.nl
Freddy Stotefalk
Fotograaf en videograaf
freddy@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

Nieuwe elektrische dienstwagen voor BOA's gemeente Pekela
Schade stroompiek naar tevredenheid afgehandeld
Julianakapel nodigt u uit voor Paasdiensten
30 maart: Paasactiviteiten voor kinderen bij Kinderboerderij Pekela
30 maart: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Kinderen mogen meedenken over nieuwe speeltuin bij het Heeresmeer
30 maart: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
VAN HARTE: Karina Kuiper is 36 jaar geworden
Nu ook voor de 12+ ----> freerunning, sport & spel bij SV Dynamica
10 maanden oude Lola vermist vanaf Onstwedderweg Nieuwe Pekela
Kinderen van cbs de 7-Sprong vieren Palmpasen
PCOB Pekela ontving mw. mr. notaris Bergman over het levenstestament
Acantus start met de bouw 36 appartementen in centrum Oude Pekela
29 maart: Kamerkoor Bel Canto zingt 'Die Passion' in Nieuwe Pekela
Groningers lenen laagste bedrag van Nederland
Kinderen Groen van Prinsterer bezorgen bewoners Clockstede een beetje Paasgeluk
Gemeente Pekela heeft scheidingsspreekuur
Roegbaindertocht bij veel wandelaars populair
GEVONDEN: Sleutelbos in Titanstraat Oude Pekela
Hanging basket-actie voor renovatie klok Lutherse Kerk

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

8g1ted5hhm2qkem8aurp6hvl14