Rondom T Vloat speelt 'n Drokke Tied in volle Kiepe

Geplaatst: zondag 18 maart 2018 om 15:15 | Views: 9562

Auteur: Meindert Koning

NIEUWE PEKELA - Zaterdagavond heeft toneelgroep Rondom T Vloat voor een volle zaal van Dorpshuis de Kiepe in Nieuwe Pekela een klucht in 3 bedrijven "'n Drokke Tied" van Herman van der A gespeeld. Na zo'n 6 jaar elders gespeeld te hebben is de toneelgroep weer teruggekeerd naar De Kiepe in Nieuwe Pekela, waar ze met twee voorstellingen de bezoekers weer prachtige avonden willen bezorgen. Deze avond was alvast zeer geslaagd!

Video Harry Wolterman

Al vroeg, zo tegen kwart over zes, waren de eerste gasten aanwezig om vooral maar vooraan te kunnen zitten. Om kwart over zeven moest het tweede gedeelte van de grote zaal (in het eerste stonden al ruim honderd stoelen die inmiddels bezet waren) er bij worden getrokken om iedereen een goede zitplaats te bieden. Om kwart voor acht werd er dan ook begonnen met het openingswoord, en werd er even bij stilgestaan dat deze toneelgroep sinds jaren, nu voor het eerst weer hun uitvoeringen heeft in Nieuwe Pekela.

Na een voorstelling van de leden, werd er om acht uur begonnen met het eerste bedrijf. De zoon Kobus en zijn hulp Truus beten het spits af. Deze klucht speelt zich af in een dorpscafé op het Grunniger platteland en de uitspattingen van pa zorgen er voor dat zijn zoon de kroeg moet gaan runnen. Maar al gauw blijkt dat Kobus hier niet geschikt voor is en Truus de hele boel naar zich toe trekt. Er komen geen klanten meer en de enigste vaste gasten zijn Roef en Jaantje, twee notoire drinkers, die al gauw de lachsalvo’s in ontvangst mochten nemen. Ook de komst van enkele gasten uit het westen van het land zorgen voor doldwaze perikelen. De baas komt af en toe even langs met zijn veel jonger vriendin. Maar dit is geen lang leven beschoren en al gauw wil hij dan ook met hangende pootjes terug komen. Zijn vrouw Graitje toont een beetje medelijden en neemt hem onder sancties terug in huis, maar met een proeftijd. Truus heeft door dat er wat veranderd moet worden en al gauw word het dorpskroegje een hotel restaurant, met alle gevolgen van dien. Het kippenhok word afgebroken om het huis te voorzien van de juiste kamertjes. Mathilde de jonger vriendin van eerst Pa, en van de gast Jack, later van kobus is zwanger geraakt, en komt ook als gast in het hotel, wat de proeftijd van Pa minder kans van slagen geeft. Maar wil de echte vader nu opstaan, Jaantje stelt voor samen met Roef om het spel wie van de drie te doen en met inmiddels een kan jenever in de borst leid dit tot hilarische taferelen. De vrouw van jack heeft ook een stiekem liefdesleven en ook haar vriend heeft een kamer in het hotel.

Al met al leidde dit tot grote lachsalvo’s en na het derde bedrijf viel de spelers van Rondom T Vloat een overweldigend applaus ten deel. De lovende reacties vielen bij de spelers(sters) dan ook in goede aarde. Deze toneelgroep had twee nieuwe spelers op de planken. De tweede omdat de een van de speelsters een hernia operatie moest ondergaan. Dus moest de souffleuse (vingerkraber) de rol van Graitje overnemen, en na slechts drie keer compleet te hebben gerepeteerd werd er toch een stuk op de planken gezet, zoals je mag verwachten van deze groep en was dit niet merkbaar. Het is zeker bijzonder dat Rondom T Vloat beschikt over veel jonge speelsters.

Na een dankwoord aan het publiek, de spelers en medewerkers van de groep werd er nog wat extra aandacht gelegd op het feit dat Andrea Weits de zaakjes prima op orde heeft in de Kiepe. Het was er behaaglijk warm en iedereen kwam aan zijn trekken. Er zijn periodes geweest dat dit wel eens anders was...

En voor diegene die het hebben gemist: op 24 maart is er een tweede uitvoering van Rondom T Vloat in de Kiepe. Het begint om kwart voor acht en de entree is 5 euro.

Fotoreportage

   Toneelgroep Rondom 't Vloat speelt 'n Drokke Tied in de Kiepe - Foto's Harry Wolterman

Aan dit artikel is meegewerkt door

Harry Wolterman
Fotograaf en redacteur

harry@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

Camping ZomersBuiten haakt aan bij landelijke start kampeerseizoen op zaterdag 6 april
KPN Glasvezel via Glasvezel Pekela
Vita Salis Fysiotherapie neemt afscheid van Inge Lenting
30 maart: Finales Klaverblad Jeudtoernooi bij LTC Oude Pekela
Nieuwe elektrische dienstwagen voor BOA's gemeente Pekela
Schade stroompiek naar tevredenheid afgehandeld
Julianakapel nodigt u uit voor Paasdiensten
30 maart: Paasactiviteiten voor kinderen bij Kinderboerderij Pekela
30 maart: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Kinderen mogen meedenken over nieuwe speeltuin bij het Heeresmeer
30 maart: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
VAN HARTE: Karina Kuiper is 36 jaar geworden
Nu ook voor de 12+ ----> freerunning, sport & spel bij SV Dynamica
10 maanden oude Lola vermist vanaf Onstwedderweg Nieuwe Pekela
Kinderen van cbs de 7-Sprong vieren Palmpasen
PCOB Pekela ontving mw. mr. notaris Bergman over het levenstestament
Acantus start met de bouw 36 appartementen in centrum Oude Pekela
29 maart: Kamerkoor Bel Canto zingt 'Die Passion' in Nieuwe Pekela
Groningers lenen laagste bedrag van Nederland
Kinderen Groen van Prinsterer bezorgen bewoners Clockstede een beetje Paasgeluk

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

u2strnvf2hqf9ptfau2q7ra401