Bloemetje voor mevrouw Anja Bos uit Nieuwe Pekela

Anja Bos en Janny Dik - foto Jos Schaafsma

Geplaatst: maandag 15 januari 2018 om 09:30 | Views: 8301

NIEUWE PEKELA - Wie heeft er een bos bloemen verdiend? Iedere week worden tientallen inwoners van Oldambt genomineerd. We kiezen daar iemand uit en bezorgen die persoon een boeket. Zaterdag brachten we dit naar Nieuwe Pekela. Daar woont Anja Bos. Zij werd genomineerd door Janny Dik.

Zij schreef: “ Anja is een vrouw uit duizend die veel vrijwilligerswerk doet, bijvoorbeeld bij de hobbysoos in Nieuwe Pekela. Ze begeleidt ons bij het kleien en zorgt voor een gezellige sfeer. Ze is ook vrijwilliger bij de kerk en zorgt voor het kerkhof. Ook is ze een geweldige oma die altijd klaarstaat. Een top vrouw!”

Het is nog wat schemerig wanneer we bij ‘Soos A12’ in Nieuwe Pekela aankomen. Hier hebben we afgesproken met Janny en Anja. Vroeg op de zaterdagmorgen, want Anja moet nog naar de voetbalwedstrijd van haar kleindochter.

“Ze voetbalt bij WVV. Frederika Zuur, die eerder een Bloemetje van jullie kreeg is haar trainster”, zegt Anja. “Mijn kleinzoon speelt bij de jeugd van FC Groningen. Dat is ook best intensief.” Anja is zeventig jaar jong en staat met beide benen in het leven. Tot haar vijftigste werkte ze in de keuken van het ziekenhuis.

“Toen ik stopte met werken zei ik tegen collega’s: “Nu ga ik eerst een week lang boeken lezen.” Maar dat is er nog niet van gekomen.”

In de soos is Anja verantwoordelijk voor de groep creatieve mensen die daar iedere maandag komt boetseren. Janny is één van hen. “Sinds 2000 is dit onze plek. Ik ben er vanaf het begin bij”, zegt ze. We krijgen een rondleiding door de prachtige locatie. Een houtwerkplaats, een voorraadruimte waar o.a. de pottenbakkersoven staat, een grote werkruimte en een moderne keuken. “Vroeger was dit de kantine van een fabriek. De gemeente wilde het pand slopen. Wij mochten het voor een symbolisch bedrag overnemen en hebben het helemaal naar onze wens verbouwd en ingericht.”

Anja is ook actief bij de Lutherse kerk: “Ik ben één van de vijf mensen van de Kerkhofcommissie. Verantwoordelijk voor beplanting. Ik ga iedere week wel even langs. Onkruid weghalen. En als er een plechtigheid is, zorg ik dat alles netjes is. Eigenlijk doen we het praktische werk met z’n tweeën. Alleen de heg snoeien doe ik niet meer. Ik ben ook al zeventig jaar …”

Anja is vaak bij haar dochter en kleinkinderen: een kleindochter van 16 en een kleinzoon van 18. “Ik ben natuurlijk kok geweest. Ik vind het leuk om daar te koken. En doe ook de boodschappen. We eten dan samen. Voor mij heeft dat het voordeel dat ik niet alleen hoef te eten. En ik hoef niet af te wassen!” zegt ze met een stralende lach.

Heeft Anja dan wel eens tijd voor zichzelf? Ze zegt: “Ik brei ook wel eens een dag, maar dan moet ik er weer uit. Toen ik nog werkte bij het ziekenhuis deed ik ook al vrijwilligerswerk. Vluchtelingenwerk bijvoorbeeld. Het zit een beetje in me, denk ik”. Ook u kunt iemand nomineren voor het Bloemetje van de Week. Dit kan via www.facebook.com/BloemetjeVanDeWeek

Eerder verschenen:

Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!
Ruim 250 wandelaars tijdens derde editie Roegbainder wandeltocht
1 juni: Feest voor kinderen bij seizoensafsluiting VV Damacota
Gezelligheid bij maandelijkse Muziek Vitaminen in MFC de Binding
CDA Pekela nodigt u uit de balans op te maken
Pekelders tonen hun geschilderde bruggen in winkelcentrum de Helling
Roegbainders glorieuze winnaar van Strijd om Pekels Goud
Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?
11 mei: Open Nederlands Kampioenschap Kaaibakken bij Wel Wait
Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!
12 en 13 juli Rock-On Outdoor Festival in het Boekhovenpark Nieuwe Pekela

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

qfgpj1l6p975td6oeu741nt553