#

Binnen Bij: Aardgasbuffer Zuidwending

Geplaatst: woensdag 10 januari 2018 om 21:40 | Views: 7317

Auteur: Martje Ritzema

NIEUWE PEKELA - Middenin het landschap langs de N366 zie je al van verre 6 grote aardbruingekleurde grote bouwwerken staan met daar om heen een wirwar van buizen. De Aardgasbuffer Zuidwending heeft een grootse uitstraling, maar wat is het eigenlijk. We melden ons bij de poort, mogen naar binnen, moeten ons legitimeren en krijgen een pasje mee waarna we naar een vergaderruimte worden gebracht. Een kopje koffie/thee later worden we bijgepraat door Joost Hooghiem, manager van Aardgasbuffer Zuidwending.

Video Freddy Stotefalk

De Aardgasbuffer Zuidwending is uniek in de wereld omdat hier vrijwel à la minuut aan de vraag van de klanten kan worden voldaan. Andere buffers zoals bij Langelo en Grijpskerk zijn seizoensopslagplaatsen. De opslag van Groninger aardgas (=aardgas waar van nature ca. 14% stikstof in zit), wordt door Gasunie geleverd en door EnergyStock in speciaal gemaakte zoutholtes (cavernes) opgeslagen. Dit gaat niet zo één twee drie, maar heeft een heel aantal bewerkingen nodig. Dit heeft voornamelijk met drukverschillen te maken. Het hele ingewikkelde systeem van buizen waar je zo tegenaan kijkt heeft voornamelijk te maken met het reguleren van deze druk.

De vijf cavernes die tot nu toe in gebruik zijn liggen niet op het omheinde gedeelte van de gasbuffer, maar verderop in het veld. De oude zoutcavernes, waar door AkzoNobel al jarenlang zout uit is gewonnen, zijn niet geschikt voor de opslag van gas omdat deze veel te groot zijn, te hoog liggen en niet de juiste vorm hebben. Voor een goede opslagdruk moeten cavernes een soort van sigaarvorm hebben met een dak als van een kerk. De oude zoutcavernes hebben platte daken.

De grote gebouwen die vanaf de N366 te zien zijn blijken ‘geluidsomkastingen’ te zijn voor redelijk luidruchtige compressoren. Hier wordt gas naar opslagdruk verhoogd. Het verhaal wordt aanschouwelijk gemaakt als we door Joost mee worden genomen op een rondleiding over de omheinde locatie. Wat mij erg op valt is dat het overal zo ongelooflijk schoon en super goed onderhouden is. “Voorkomen is beter dan genezen,” aldus Hooghiem “daarom zorgen wij voor preventief onderhoud.”

Ook aan de veiligheid en risicomijding is vanaf het ontwerp van deze aardgasbuffer zorgvuldig aandacht besteed. Voor de veiligheid is de hele locatie voorzien van brand- en gasdetectie met alarmering. Regelmatig wordt contact gehouden met de brandweer uit de regio, zijn alle medewerkers opgeleid tot BHV-er en EHBO-er. Ter risicomijding is voor elk essentieel onderdeel gezorgd dat er minstens één dubbele uitvoering van is die bij incidenten naadloos ingezet wordt. Zo zorgt EnergyStock er voor dat er altijd voldaan kan worden aan vraag en aanbod.

‘En als er nou eens een bom op deze plek valt?” Geen probleem voor de gasopslag in de cavernes. Het blijkt allemaal meegenomen te zijn bij de bouw. Ook aardbevingen hebben tot een beving van ruim 5 op de schaal van Richter geen invloed op deze aardgasbuffer. Er kunnen geen aardbevingen ontstaan door aanleg van cavernes zoals door EnergyStock wordt gedaan. Wel zorgen de cavernes voor een geringe bodemdaling, maar als je dit vergelijkt met de normale grondinklinking, welke van nature bodemdaling veroorzaakt, dan is dit vrijwel te verwaarlozen.

Aardgasbuffer Zuidwending probeert naar de bevolking zo transparant mogelijk te zijn. Wekelijks worden er rondleidingen verzorgd en kunnen mensen met hun vragen bij Hooghiem terecht. Hooghiem: “Onbekend maakt onbemind, daar willen we graag wat aan doen. Mensen mogen mij bellen, mailen, rondleidingen aanvragen – wij staan ze graag te woord. Ook nu er weer een nieuwe caverne aangelegd gaat worden en het waterstofproject opgestart wordt geven wij regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten voor omwonenden om onnodige zorgen weg te nemen.”

Wilt u meer weten over Aardgasbuffer Zuidwending neem dan gerust een kijkje op hun website https://www.agbzw.nl/

Wilt u met uw zaak ook eens in het zonnetje worden gezet op PrachtigPekela en adverteert u al op deze site neem dan gerust eens contact op met ‘Binnen Bij’. martje@prachtigpekela.nl

Fotoreportage

   Binnen Bij: Aardgasbuffer Zuidwending

Aan dit artikel is meegewerkt door

Martje Ritzema
fotograaf en redacteur
martje@prachtigpekela.nl
Harry Wolterman
Fotograaf en redacteur

harry@prachtigpekela.nl
Freddy Stotefalk
Fotograaf en videograaf
freddy@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

1 september: Veteranendag Pekela/Veendam 2018 in vanBeresteyn
Judo Instituut Noord locatie Oude Pekela sluit seizoen af met examens
Opbrengst Hendrik Wester sponsorloop was: 4237,41 Euro!
Leden schietvereniging Vulpes Vulpes naar WK kleiduiven schieten
Zomeractiviteiten Platform Mantelzorg Pekela
Zomervakantie Drijf-Inn en baantjes zwemmen bij H2Oldambt
Kiosk bij Heeresmeer binnenkort weer open
Graduaties bij judovereniging Zempo
VERMIST: Rode gecastreerde kater omgeving Berkenlaan/sportveld
Wouter Meijer nieuwe trainer judovereniging Zempo
Hendrik de Jonge redt man en vrouw uit auto in de sloot
22 juli: Nitro darttoernooi in dartcafé d'Oal Stee
VAN HARTE: Anita Kerbof is 48 jaar geworden
8 augustus: De Vakantie Voorleestent bij de Kinderboerderij
Drie dagen feest bij 90-jarige buurtvereniging Bronsveen
Onrust in Spoetnikstraat Oude Pekela om vermeende zedenzaak
Cabrio's en rode loper voor groep 8 bij premiere eindfilm Willibrordusschool
VAN HARTE: Erik Kuiper is 50 jaar geworden
Grandioze barbecue bij Eetpunt de Samenleving in Nieuwe Pekela
Aanstaande dinsdag: Sponsorloop tegen spierziekte Duchenne - Doneer!

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

kqcd3o6aoq1r1v4aahbdupdv37