#

In de Schijnwerper: Koersbalclub De Kiepe

Geplaatst: vrijdag 8 december 2017 om 13:55 | Views: 1780

Auteur: Martje Ritzema

NIEUWE PEKELA - Het is een gure vrijdagmiddag in november als ik naar De Kiepe ga voor een ontmoeting met de koersbalclub. Zes dames zitten aan een tafel bij het raam. Het is er lekker warm. Ik word van harte welkom geheten door de voorzitter, Mevrouw Zuur.

Video Harry Wolterman

Een vrij grote zaal in De Kiepe is het speelterrein van de Koersbalspelers. Dat is ook wel nodig, want dit spel wordt gespeeld over een meterslange dikvilten mat. De dames zitten al klaar voor de eerste ronde – de eerste twee spelers worden opgeroepen om te spelen. Een klein wit balletje wordt als eerste over de mat gerold waarna om beurten de spelers afwisselend met de gele en zwarte koersballen proberen het witte balletje zo dicht mogelijk te naderen zonder van de mat te rollen.

Zo op het eerste gezicht heeft het spel wel iets weg van jeux de boules alleen de ballen rollen tot mijn verbijstering een richting op die je niet zou verwachten. Halverwege het speelveld zet de bal opeens koers richting het kleine witte balletje. Oh, vandaar – koersbal – ik zie de bal van koers veranderen, maar snap nog niet hoe dit kan.

De dames zetten hun spel voort en kijken, voor ze gaan gooien, eerst nauwkeurig of ze de bal goed in de hand hebben. Ze kuren en gooien dan met veel overleg de ogenschijnlijk zware bal naar het beoogde doel. Nadat beide spelers alle vier de ballen hebben gegooid worden de punten geteld en genoteerd. De volgende twee spelers worden opgeroepen voor hun beurt. Met een handige koersbalvanger (zelf verzonnen woord van mij) worden de koersballen weer op hun plaats gelegd. Het is echt een heel handig ‘apparaat’, want zo hoef je niet te bukken om de ballen weer bij elkaar te krijgen.

Tijdens de pauze wordt mij duidelijk gemaakt waarom de bal een geplande richting uit kan rollen. Er zit lood in één kant van elke bal zodat deze een aparte draaiing kan maken. Heel apart! Een lekker kopje thee wordt mij aangeboden (altijd welkom) en dan krijg ik in de gaten waarom dit spel zo leuk is. Ik mag even proberen – hmm de bal is minder zwaar dan ik had gedacht, maar ik moet wel een beetje zicht krijgen op het vreemde gedrag van zo’n koersbal.

De koersbalclub Nieuwe Pekela heeft al sinds jaar en dag haar eigen mascotte ‘Coba’. Het beertje is jaren gelden gebreid door een van de leden en staat wekelijks op de mat. ‘Nee, doar kinnen wie nait zunder, Coba heurt der bie, aans gait t mis.’ Dan mooi laten staan toch!

Er blijken heel wat koersbalclubs te zijn die zelfs competitie spelen. De koersbalclub van Nieuwe Pekela, die al zo’n dertig jaar bestaat, heeft ooit ook wel meegedaan aan regionale wedstrijden, maar nu het clubje te klein is geworden en niet iedereen meer de beschikking heeft over eigen vervoer is het met de wedstrijden tegen andere clubs jammer genoeg gedaan.

Als ik vraag wat er zo leuk is aan koersbal wordt mij verteld dat het zo gezellig en ontspannen is. Je bent even uit huis en onder de mensen. Het is geen dure hobby als je bedenkt dat je voor slechts € 4,00 per maand elke vrijdagmiddag onder de pannen en ook nog leuk bezig bent. De huidige zes leden zouden graag meer mensen bij hun club hebben ‘aans stopt t binnenkört’. Hierbij vragen ze mensen om gewoon eens een keertje langs te komen om een keer gratis mee te spelen. Ik zou zeggen ‘doun’! Het is geen vermoeiende hobby en je blijft er toch actief door.

Kom gerust langs op een vrijdagmiddag van 13.30-15.30 uur in De Kiepe en doe mee. Even bellen met voorzitter Mw. Zuur-Van der Veen kan uiteraard ook. Haar telefoonnummer is 0597-614324.

Wil jij met jouw club/vereniging ook ‘In de Schijnwerper’ mail dan naar martje@prachtigpekela.nl

Fotoreportage

   In de Schijnwerper: Koersbal De Kiepe

Aan dit artikel is meegewerkt door

Martje Ritzema
fotograaf en redacteur
martje@prachtigpekela.nl
Harry Wolterman
Fotograaf en redacteur

harry@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

27 en 28 april: Oud papier inzameling bij Wedderwegkerk
Hap-ki-do Willie overhandigt 2550 euro aan Beatrix Kinderziekenhuis
Fantastisch Mini-Oranjeconcert in Het Dokhuis met De Zwalkers
NCRV uitzending over een vervuild Pekelderdiep
Grandioos Oranjeconcert door de Zwalkers in de Clockstede
Marit Heijerman debatteert in Tweede Kamer over aanpak kindermishandeling
27 april: Oranje toernooi bij Tennisclub Nieuwe Pekela
Dominee Peter Roosendaal neemt afscheid van Nieuwe Pekela
Zonovergoten Tennisclinic OBS Hendrik Westerschool
Foto-impressie Koningsspelen Feiko Clockschool
VAN HARTE: Dineke Buurmeijer is vandaag 64 jaar geworden
WSS komt met nieuw concept voor Koningsdag 2018
Noordster ook tegen subtopper Emmen zonder punten
27 april: Koningsdag single darttoernooi in dartcafé d'Oal Stee
28 april: Zwerfvuilactie Pekela Schoon in Nieuwe Pekela
27 april: Koningsdag rommelmarkt bij jeugdsoos Ons Stee Oude Pekela
Uitgebrande auto in Veendam mogelijk gebruikt bij ramkraak Action
Vrijheidstoernooi 2018 wederom groot succes
Ramkraak op winkelpand Action Oude Pekela
Leerlingen odbs Theo Thijssen openen feestelijk de Koningsspelen

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

d2adtcnjji4oe8p2tnebu9bt47