In de Schijnwerper: Vogelvereniging ‘De Goudvink’ Oude Pekela

Geplaatst: zondag 12 november 2017 om 20:55 | Views: 4660

Auteur: Martje Ritzema

OUDE PEKELA - Kanaries, tropische vogels en parkieten in verschillende soorten en maten, dat zijn de vogeltjes waar leden van vogelvereniging ‘De Goudvink’ dagelijks hun liefhebberij aan hebben. ‘De Goudvink’ bestaat sinds 1969 en heeft nu nog ongeveer 45 leden. Vogelliefhebber en bestuurslid (voorzitter) van deze vereniging, Abel van der Veen, leert ‘In de Schijnwerper’ in korte tijd op een heel andere manier naar de kleurrijke wereld van de vogeltjes te kijken.

VIDEO Freddy Stotefalk

We zitten aan de grote tafel bij Abel thuis, de camera op tafel, een kop koffie er bij – helemaal goed. En dan barst Abel los. Met bijna niet te stuiten enthousiasme vertelt hij over zijn vereniging, de vogelshows, het houden van vogels en de maandelijkse bijeenkomsten in de Denzo Bar – hun vergaderlokaal en opslagplaats van het materieel.

Op de maandelijkse bijeenkomsten worden de lopende zaken doorgenomen en op de verenigingsavond (1 keer per jaar) wordt regelmatig een spreker uitgenodigd, bijvoorbeeld een dierenarts, sprekers van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers of andere natuur / vogel deskundigen. Op die avonden krijgen de leden bijvoorbeeld tips en trucs aangereikt hoe ze met hun vogeltjes zo goed mogelijk op shows kunnen presteren.

Op deze shows worden gemiddeld tussen 175 en 200 vogeltjes ingebracht en gekeurd door landelijke keurmeesters. En elk onderdeeltje van zo’n klein beestje wordt gekeurd, van snavel tot staart, bevedering (juiste kleur), houding en conditie. Maar de moeilijkste eis, waaraan een vogeltje moet voldoen op een keuring, blijkt de grootte te zijn. Oh ja, niet onbelangrijk, de vogeltjes worden getraind om rustig te zijn, anders is het een gefladder van niks natuurlijk op zo’n mooie show.

Ruim een week is men bezig om deze jaarlijks terugkerende show te organiseren en in goede banen te leiden. in het clubgebouw van de WSS wordt alles ‘in stelling’ gebracht door de leden van ‘De Goudvink’. Stellages worden in elkaar gezet en speciale kooitjes worden daarop geplaatst. Dit luistert erg nauw, want alles moet aan landelijke eisen voldoen. Dan volgt een dag van keuringen met de dag erna de echte vogelshow, waar gelukkig altijd grote belangstelling voor is.

De leden brengen eigen gekweekte vogels in op de show. In korte tijd worden de vogeltjes zo opgekweekt en verzorgd dat ze na ongeveer acht maanden keuring- en showklaar zijn. Toen ik vroeg of de vogeltjes hun nageltjes ook geknipt moesten worden (mijn zus deed dat immers altijd bij onze kanarie) en of ze dat zelf ook deden werd ik hartelijk uitgelachen. ‘Dat doun ze allain bie vogeltjes dij mensen in hoes in n kooitje hebben’, legt Abel uit. ‘Onze vogeltjes binnen minder as n joar old as ze noar de shows goan. Doarnoa verkopen wie de mindere vogels, want den binnen ze veur de shows nait meer zo interessant veur de kweker.’ De beste vogels blijven natuurlijk wel bij de kwekers om weer mee verder te kweken.

Tja, dat kan ook natuurlijk, wij hadden thuis ons ‘Pietje’ omdat hij zo mooi floot…

Regionaal zijn er verschillende vogelverenigingen waar ‘De Goudvink’ goede contacten mee onderhoudt. Ze gaan de shows van elkaar bezoeken en doen daar weer ideeën van op. En dan vertelt Abel mij nog iets wat ik absoluut niet wist van kanaries – de oorspronkelijke kleur van de kanarie is niet geel, maar groen! Wie had dat nou gedacht. Volgens mij denkt 99% van de mensen dat kanaries geel zijn (kanariegeel is het toch…). Zo word ik steeds wijzer als redacteur van ‘In de Schijnwerper’.

Lid zijn van vogelvereniging ‘De Goudvink’ is niet duur, evenals het houden van vogeltjes niet duur hoeft te zijn. Als je als leek wilt beginnen bij deze club, krijg je alle raad en hulp die nodig is van leden van deze vereniging. Ze zijn blij met iedereen die zich voor deze hobby interesseert en als lid mee wil draaien in deze vereniging. Ook jeugdleden zijn natuurlijk van harte welkom. Wil je wat meer informatie over deze vereniging, kijk dan gerust ook eens op hun Facebookpagina DeGoudvinkOudePekela. 

Wil jij met jouw club/vereniging ook ‘In de Schijnwerper’ mail dan naar martje@prachtigpekela.nl

Wil je zien waar ‘In de Schijnwerper’ al eens te gast was, neem dan een kijkje op PrachtigPekela onder de kop 'In de Schijnwerper'.

Foto's Abel van der Veen

Aan dit artikel is meegewerkt door

Martje Ritzema
fotograaf en redacteur
martje@prachtigpekela.nl
Abel van der Veen
Fotograaf en redacteur

abel@prachtigpekela.nl
Freddy Stotefalk
Fotograaf en videograaf
freddy@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

Druk bezochte winterfair bij Christelijke Gereformeerde kerk
Proeftuin Boven Pekela en Doorsneebuurt aardgasvrij van start
Realisatie Villa Hemp in Oude Pekela stap dichterbij
Succesvolle 2e Regionale Vogelshow in Alteveer
Vandaag: Winterfair bij de Christelijke Gereformeerde kerk
Hendrik Wester komt met goede beoordelingen uit de VVN-fietscontrole
Watertoren bij een ondergaande zon
Vrijwilligerscentrale Pekela zoekt handige mensen voor klusjes
Maxima steelt de show in Oude Pekela
21 november: Sinterklaasfeest voor kinderen tot 10 jaar in de Kiepe
Leerlingen Dollard College verwennen mantelzorgers met high tea
18 november: Oecumenische kerkdienst in Wedderwegkerk
Zilver voor Silvan Bulthuis in Den Haag
15 t/m 17 november: Regionale Vogelshow Zuid-Oost Groningen
17 en 18 november: Pronkjewailtoernooi bij Korfbalvereniging WSS
Geboren en gebleven: een heel leven in hetzelfde dorp
27 november: Pekelder Proatcafé in de Riggel Boven Pekela
Acantus is de schimmelkampioen van Nederland
24 november: Sinterklaas intocht in Pekela
Sint Maarten met poffertjes en feestelijk verlichte Tjalk

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

fms1grucc100evmlsdu21fu3n3