#

Bemoedigend Bloemetje voor Iris Veen

Foto: Jos Schaafsma

Geplaatst: maandag 25 september 2017 om 19:40 | Views: 4359

Auteur: Jos Schaafsma

PEKELA - Wie heeft er een bos bloemen verdiend? Iedere week worden tientallen inwoners van deze regio genomineerd. Zaterdag kiezen we daar iemand uit en bezorgen die persoon een boeket. Deze keer gaat het boeket naar de 21 jarige Iris Veen in Oude Pekela Petra Erents nomineerde haar. Ze schreef: “Ik daag jullie uit om voor Iris te kiezen. Als jullie haar zien, hoef ik niets meer uit te leggen”. Die uitdaging wilden we wel aangaan.

We worden gastvrij ontvangen door Ria, de moeder van Iris. In de gezellige huiskamer zitten Iris en Petra al op de bank. Schoenen uit, voeten op de bank. Zo op het eerste gezicht twee leuke dames.

En dan vertelt Iris over haar ziekte. Ze heeft nu 9 jaar de ziekte van Lyme. Artsen herkenden de ziekte niet. Pas na zeven jaar werd door een Duits laboratorium Lyme in haar bloed aangetoond. Het herkennen van de ziekte is complex. De infectie leidt tot heel veel verschillende ziektebeelden. En daarbij 'reizen' de klachten naar andere delen van je lichaam. Dat maakt het voor medisch deskundigen moeilijk om ze precies te duiden. Of om ze serieus te nemen.

Iris zegt: 'Als je ons van buiten bekijkt, zien we er helemaal niet ziek uit. Patiënten met Lyme laden zich op om een korte tijd gezellig te kunnen zijn. En genieten van dat moment. Maar dan komt de pijn. Die laat je niet zien aan anderen.'

Haar vader zegt: 'Iris was een sportieve jongedame. Atletiek en korfbal, in beide sporten blonk ze uit. Ze is ook heel muzikaal en wil graag naar het conservatorium. Ooit speelde ze mee in het Prinses Christina Concours. Maar door haar vermoeidheid kon ze de Havo niet afmaken.'

Moeder gebaart naar een ingelijste foto van een jonge muzikale diva. 'Dat was Iris op dat concours'.

Petra heeft zelf ook de ziekte van Lyme. 'Toen ik las dat Iris het bloemetje van de week zou krijgen, had ik het gevoel alsof ze een auto had gewonnen! Zo blij was ik! Dat is wel een mooie kant van de ziekte. Je geniet van kleine dingen'.
De ziekte leert je anders kijken naar de wereld. En anders denken over mensen. 'Je staat er versteld van wat mensen allemaal voor je willen doen. Uit onverwachte hoek. Acties van de Pekelder Windhonden Ren Club. En de oude basisschool. En ook nog haar middelbare school.' Sinds Iris Lyme heeft, zijn de ogen van anderen in de omgeving geopend: 'Laatst bij het korfbalkamp van de plaatselijke korfbalclub werd heel intensief gecontroleerd of de kinderen ook teken hadden. Dat was eerder niet zo'.
Het is een slopende ziekte. Het sloopt je lijf. Petra heeft een zoontje van 13 jaar oud. 'Je kunt niet die moeder zijn die je zou willen zijn. Maar je probeert het toch. En dan ga je steeds over de grenzen van je eigen lichaam'.
'Je wilt je graag gezellig en sociaal opstellen. Daarom zit ik ook liever niet in een rolstoel. Maar 's avonds heb ik daar spijt van. Dan is er de pijn'. Petra zegt: 'Ik kan een half uurtje iets presteren. Zoals nu met jullie praten. Maar dan ben ik de rest van de dag bek-af. Trillen. Dan moet ik op bed'. Er zijn veel complicaties. Iris: ‘Gisteren kreeg ik weer de voedsellijst binnen. Het blijkt dat ik 81 voedselintolleranties heb’.

Volgens Petra is er een positieve kant: 'Nu pas ontdek ik hoe sterk ik ben. Ik ga steeds weer over een grens. En dat lukt ook nog.'
Het erkend krijgen van de ziekte is een moeilijke zaak. Het is een wereldwijd probleem. Mensen met deze ziekte zijn radeloos. Ze hebben langdurig ernstige symptomen, maar desondanks wordt hun vaak aangepraat dat ze lijden aan een ingebeelde ziekte. Gelukkig komen er steeds meer ambassadeurs: Wereldsterren die patiënt zijn of zijn geweest. Iris noemt de zangeres Shania Twain en acteur Alec Baldwin.

Ook u kunt iemand nomineren voor het Bloemetje van de Week. Dit kan via www.facebook.com/BloemetjeVanDeWeek

Eerder verschenen:

Geslaagde burendag bij Kinderboerderij Oude Pekela
Klik & Tik: computercursus voor beginners
Wedstrijd VKW - Noordster gestaakt
Coniferen in brand aan Achterlangs Oude Pekela
GEZOCHT: kat Gizmo in omgeving Dorpshuisstraat Nieuwe Pekela
29 september: Start nieuw seizoen voor Pekela Schoon
Wisselend druk op de herfstmarkt in de Pekelahof
Ronald & Asha Vrienden voor altijd
Samen vechten tegen armoede onder ouderen
13 oktober: Rommel/spullen/kleding/boeken markt in het Tehuis
Fietscontrole bij OBS De Linde
VAN HARTE: Jacqueline Korvemaker is vandaag 50 jaar geworden
Culturele Commissie Pekela viert jubileum met vier concerten
6 oktober: Stampot viswedstrijd in Pekelder Hoofddiep
PrengerHoekman start met een nieuwe groep Academy XL in oktober
Zaterdag 22 september herfstmarkt in en om de Pekelahof
Burgemeester Jaap Kuin leest leerlingen Groen van Prinsterer voor
Bridgeclub Pekela start met cursus voor beginners
29 september: Jaarlijkse garageverkoop in heel Pekela
Crowdfunding actie Help Colin Broesder naar de R3 cup!

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

qarjjvpl4vqglm2a7snam7f2n3