Plastic afval inzamelen amper beter voor milieu

Geplaatst: zondag 24 september 2017 om 09:40 | Views: 11420

PEKELA - Afgelopen woensdag publiceerde het Centraal Planbureau een studie waaruit geconcludeerd kan worden dat het huidige systeem van plastic-inzameling weinig milieuwinst oplevert. In bijna heel Nederland, ook in Pekela, worden plastic verpakkingen apart, of in combinatie met blik en drinkpakken, ingezameld. Een deel van het ingezamelde kunststof (vooral flessen) wordt gerecycled tot nieuwe plastic producten. Maar heeft dit wel zin?

Het grootste deel van het plastic afval bestaat afval van slechte kwaliteit (pakjes en folies), wat nauwelijks geschikt is voor hergebruik. Er wordt een deel opgeslagen voor eventueel recycling, of wordt uiteindelijk alsnog verbrand.

Veel gemeenten belonen hun inwoners om zo weinig mogelijk restafval in te leveren. Hiermee neemt de kans op vervuiling van groente- en tuinafval toe, zeggen de onderzoekers. Er schijnen mensen te zijn die plastic bij het gft-afval gooien als ze moeten betalen voor de hoeveelheid restafval die ze inleveren. Omdat gft-afval vermalen wordt, belandt dit plastic via compost in het oppervlaktewater.

Oplossingen
Volgens de onderzoekers zou één van de oplossingen zijn om het statiegeldsysteem uit te breiden. Dat zou direct bijdragen aan het verminderen van zwerfafval, en daarmee ook effect heeft op de plasticsoep. Het plastic zwerfafval bestaat nu voor ruim 90 procent uit verpakkingen. Ook zouden gemeenten niet langer gestimuleerd moeten worden om zo veel mogelijk plastics in te zamelen, maar om vooral goede kwaliteit plastic in te zamelen, die beter kan worden hergebruikt. Daarnaast zou de overheid maatregelen kunnen nemen om het gebruik van kunststoffen door producenten tegen te gaan, bijvoorbeeld door strengere regels.

Wat kun je zelf doen
Gooi niet al je plastic bij het plastic afval

Het plastic dat nu wordt ingezameld is vaak van slechte kwaliteit, mede doordat er plastic bijzit wat niet of nauwelijks te recyclen is. Daardoor is de milieuwinst beperkt. Milieu Centraal adviseert daarom om bijvoorbeeld chipszakken, zwarte plastic schaaltjes en vleesschaaltjes van piepschuim gewoon bij het restafval te gooien. En als je twijfelt: gooi het dan liever bij het restafval dan bij het plastic. Op afvalscheidingswijzer.nl vind je wat wel en niet bij het plastic afval mag.

Maak je plastic afval een beetje schoon
Je zorgt ook voor een schone stroom plastic door de plastic verpakkingen leeg te schrapen en schudden voordat je ze gescheiden weggooit. Ga ze niet spoelen met water, want dat kost weer energie.

Gooi nooit je plastic bij het gft
Volgens het CPB is een van de oorzaken van de plasticsoep in de oceanen dat er plastic bij het groente- en tuinafval wordt gegooid. Doordat het wordt gecomposteerd verdwijnt het in het oppervlaktewater en komt het in de zee. Ook veel bioplastics zijn niet of slechts heel langzaam afbreekbaar. Gooi dus nooit plastic bij het gft.

Koop minder plastic
Plastic verpakkingen zijn zinvol als ze bederf en beschadiging voorkomen. De milieu-impact van eten weggooien is namelijk groter dan die van verpakkingen. Het advies luidt dus níet om nooit meer producten in plastic verpakkingen te kopen. Beter is het om minder producten te kopen (bijvoorbeeld door ze te delen of te lenen) en vaker je producten te hergebruiken. Koop tweedehands Lego voor je kinderen, neem je eigen boodschappentas mee, gebruik plastic zakken vaker, gooi je stofzuiger niet weg maar laat hem repareren en gebruik een hervulbare waterfles of koffiebeker.

Gooi nooit afval op straat
Zwerfafval op straat is slecht voor mens, dier en milieu en een van de oorzaken van de plasticsoep in de oceanen. 90 procent van al het plastic op straat zijn verpakkingen. Het is een open deur, maar gooi dus nooit je verpakkingen op straat.

Bron: NOS.nl

Eerder verschenen:

VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geïnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen
Creatieve leerlingen Dollard College tonen burgemeester kunstmaquettes
Twee inwoners van Pekela krijgen Nederlandse nationaliteit
27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!
Ruim 250 wandelaars tijdens derde editie Roegbainder wandeltocht
1 juni: Feest voor kinderen bij seizoensafsluiting VV Damacota
Gezelligheid bij maandelijkse Muziek Vitaminen in MFC de Binding
CDA Pekela nodigt u uit de balans op te maken
Pekelders tonen hun geschilderde bruggen in winkelcentrum de Helling
Roegbainders glorieuze winnaar van Strijd om Pekels Goud
Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

mdi9uq6tgl533ih2peiqd4a2o7