#

In de Schijnwerper: Manegevereniging en Lr & Pc N.I.O.P.

Geplaatst: zondag 10 september 2017 om 22:30 | Views: 4401

Auteur: Martje Ritzema

NIEUWE PEKELA - Het is een zonnig weekend in juni als ik voor het eerst echt kennismaak met NIOP tijdens het Heeresveld Spring Concours. Paarden draven over verschillende velden, het parcours wordt uitgezet en ik vraag iemand, waarvan ik denk dat hij er verstand van heeft, mij enigszins wegwijs te maken. De paardensport blijkt een groots gebeuren in Nieuwe Pekela te zijn. Erik Schuringa praat ‘In de Schijnwerper’ bij.

Video Freddy Stotefalk

Het bord van de manege kom ik regelmatig richting Boven Pekela tegen, maar van de paardensport op zich weet ik hoegenaamd niets. Treurig eigenlijk als je bedenkt dat een van mijn dochters de paardensport in haar jeugd beoefend heeft. Erik Schuringa vertelt dat in 1973 op een weilandje tegenover de katholieke kerk en in de winters in een schuur van Boerland werd gereden. In 1976 is de oude boerderij vooraan de weg in gebruik genomen. De huidige parkeerplaats is de eerste buitenbak geweest. Ik realiseer mij welke ontwikkelingen NIOP in de afgelopen 70 jaar heeft doorgemaakt en een gevoel van schaamte overvalt mij – als inwoner van Nieuwe Pekela weet ik vrijwel niets van deze vereniging.

NIOP is van een manege in een kleine boerenschuur uitgegroeid tot een geweldige manege met twee prachtig grote rijhallen, een derde hal met paardenboxen en drie buitenbakken. Daarnaast is er een gezellige kantine van waaruit je de twee rijhallen prachtig kunt overzien. Het is een gemoedelijke drukte als ik op een donderdagavond een rondleiding door de manege krijg. Binnen krijgen leerlingen instructie in de ene bak, in de andere bak zijn ruiters aan hun laatste springtraining bezig voor de Groninger kampioenschappen in het Stadspark. Buiten zitten jeugdigen in het zadel en krijgen dressuurtraining. Wat een ontzettend mooi gezicht!

Onder de jeugd is er nog wel redelijk veel verloop, zo vertelt Erik, maar desondanks telt NIOP toch nog zo’n 250 leden. Een mooi aantal, maar dat moet ook wel, want de kosten van een manege zijn niet gering. Mensen die bij NIOP komen lessen hoeven niet zelf een pony/paard aan te schaffen, ze mogen gebruik maken van de paarden die NIOP voor dit doel zelf in de stallen heeft. Deze lespaarden zijn kindvriendelijk en rustig, zodat elke leerling met een gerust hart kan leren paardrijden. Uiteraard mag je ook komen lessen met je eigen paard of een uurtje voor je plezier gaan rijden. Het blijkt zelfs mogelijk te zijn om je paard er te stallen om al dan niet te worden gebruikt voor lessen in de manege.

Dat NIOP een vereniging is waar menig ruiter graag komt blijkt wel uit het feit dat Jur Vrieling een regelmatig terugkerende ruiter is. In 2017 heeft hij ook weer meegedaan met het Heeresveld Spring Concours.

Op mijn vraag of de NIOP ruiters in een tenue moeten rijden begint Erik een beetje te lachen en verwoordt het ongeveer als volgt: ‘Mijn vader zou dit niet graag horen, maar tegenwoordig mag je zelf weten in welke kleding je rijdt. Veel jeugd laat zich niet meer in een strak pak hijsen en wil gewoon leuke moderne kleding aan. Dat zijn ontwikkelingen die je niet tegen moet houden. Je moet met je tijd mee gaan. Zo hou je de jongeren ook vast en de jeugd heeft, ook bij NIOP, de toekomst’.

Lijkt het je leuk om een keer paard te komen rijden, schroom dan niet en ga even richting Boven Pekela en loop eens binnen bij NIOP. Het bord is niet te missen. De site geeft je ook veel informatie www.manegeniop.nl

Wil jij met jouw club/vereniging ook ‘In de Schijnwerper’ mail dan naar martje@prachtigpekela.nl

Foto's Chantal en Jeannet Stötefalk en Martje Ritzema

Aan dit artikel is meegewerkt door

Martje Ritzema
fotograaf en redacteur
martje@prachtigpekela.nl
Chantal Stotefalk
Fotograaf
Jeannet Stotefalk
Fotograaf en videograaf
jeannet@prachtigpekela.nl
Freddy Stotefalk
Fotograaf en videograaf
freddy@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

Zilveren spelden voor CDA leden
Obs Hendrik Wester viert juffendag!
Tonny Huft nieuwe trainer van Pekelder Boys
Werkbezoek gemeenteraad en college aan Brandweer
29 juni: SP-avond: ‘Meer dan een stapel stenen’
Expositie Jan F. Bogema in gemeentehuis Pekela
Hypotheek Expert nu ook gevestigd in hartje Winschoten
Petra Oosterhuis wint Huidexpert Award in categorie Beste Cenzaa Huidexpert
VAN HARTE: Nikki is 18 jaar geworden!
Leerlingen van Obs Hendrik Wester geslaagd voor verkeersexamen
Verslag Schnitzel en patat viswedstrijd van HSV de Beurs
Excelsior en Bläserchor geven fantastisch concert in Weener
Yogastudio aan ds. S. Tjadenstraat aanwinst voor Nieuwe Pekela
GEVONDEN: sleutel met Playmobil sleutelhanger [UPDATE]
Wethouder van Mannekes opent winkel voor duurzaam wonen
Opgave voor de Kinderspelweek Boven Pekela 2018 is gestart!
23 juni: Promillagecup en feest bij Pekelder Boys
22 juni: Superbingo in feesttent op Rutger Oldeboom sportpark
Buitenspeeldag Active Kidz bij de Kiepe groot succes
Wethouder van Mannekes reikt basisschoolleerlingen verkeersdiploma uit

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

6uvn6534c458ho94qrl3lju5a3