Stel een daad en toon je moed

Geplaatst: woensdag 19 juli 2017 om 14:20 | Views: 4672

Auteur: Sandra Beckerman, Tweede Kamerlid uit Groningen

PEKELA - Een vlinder in Brazilië kan een tornado in Texas veroorzaken. Doordat de vlinder met zijn vleugels fladdert en daarmee lucht verplaatst kan hij een reeks andere gebeurtenissen in gang zeten die grote gevolgen hebben. Het klinkt heel onwerkelijk. Toch klopt deze theorie, die chaostheorie heet, grotendeels.

Kleine gebeurtenissen kunnen grote gevolgen hebben. Maar één vlinder is niet genoeg, vaak zijn een paar vlinders of vogels nodig voor een grote verandering. De theorie werd per ongeluk uitgevonden door Edward Lorenz. Een kleine fout van Lorenz zorgde voor de ontdekking van de theorie die in zijn vakgebied, het voorspellen van het weer, grote gevolgen had.

Ook in de geschiedenis zien we dat kleine daden van enkelen grote gevolgen kunnen hebben. Je hebt niet altijd veel macht of een hoge positie nodig om verandering te veroorzaken. Soms zijn een paar mensen die iets heel kleins doel voldoende om de loop van de geschiedenis te beïnvloeden.

Niet zelden waren het Pekelders die door de moed te tonen en in actie te komen de koers van de geschiedenis veranderden.

De kleine en grote daden van Pekelder (communistische) verzetshelden hebben nog steeds gevolgen. Door in de aller bangste en donkerste dagen van de menselijke geschiedenis toch in verzet te komen zijn niet alleen mensenlevens gered maar is ook mensen blijvend hoop gegeven dat er altijd licht is.

Ook belangrijk is de staking van de meisjes die in Pekela bij de sigarenfabriek Champ Clark werkten. De allereerste wilde vrouwenstaking. De twintig mannen in het bedrijf kregen er een tientje loon bij de dertig vrouwen niet. Grietje Schoonhoven van 18 kwam erachter en werd woedend. Toen de bazen weigerden ook de meisjes een tientje extra te betalen besloten ze de boel plat te leggen. Ze wonnen veel meer dan een tientje. Hun salaris ging van 35 gulden naar 58 gulden. Maar hun moed had veel grotere gevolgen. De meisjes inspireerden ook anderen om onrecht niet te pikken.

Veel mensen denken dat zij niet de macht hebben om onrecht te bevechten. Dat het toch wel gebeurt omdat politici in den Haag ons niet zien. Maar de geschiedenis laat zien dat verandering vaak komt omdat hele normale mensen hele normale kleine acties doen die vervolgens enorme gevolgen hebben. Pekelders waren vaak de vlinders die orkanen veroorzaakten. Daar is moed voor nodig, koppigheid en standvastigheid. Drie eigenschappen die de meeste Pekelders bezitten. Dus kom op; verzet je tegen sloop van goede huizen, tegen afbraak van voorzieningen tegen aanvallen op je mooie dorp. Een beter Nederland begint in Pekela.

Eerder verschenen:

R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!
Ruim 250 wandelaars tijdens derde editie Roegbainder wandeltocht
1 juni: Feest voor kinderen bij seizoensafsluiting VV Damacota
Gezelligheid bij maandelijkse Muziek Vitaminen in MFC de Binding
CDA Pekela nodigt u uit de balans op te maken
Pekelders tonen hun geschilderde bruggen in winkelcentrum de Helling
Roegbainders glorieuze winnaar van Strijd om Pekels Goud
Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?
11 mei: Open Nederlands Kampioenschap Kaaibakken bij Wel Wait
Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

bph23oclrit676oo7vda82r7m3