#

In de Schijnwerper: Twirlen Deveny Trenning

Geplaatst: woensdag 19 april 2017 om 12:30 | Views: 14195

Auteur: Martje Ritzema

OUDE PEKELA - De negentien jarige Deveny Trenning uit Oude Pekela is druk bezig met de voorbereidingen voor het Europees Kampioenschap Showtwirl, welke gehouden worden van 5 t/m 8 oktober in Almere. Maar wat is nu eigenlijk twirlen. Met deze vraag gaat ‘In de Schijnwerper’ naar Deveny zelf toe om haar verhaal te horen.

Video Abel van der Veen

Ik word ontvangen in de gezellige woonkamer waar niet alleen Deveny aanwezig is, maar ook haar ouders en opa. Een kopje thee verder merk ik dat de hele familie zeer betrokken is bij deze sport. Al vanaf haar 6e is Deveny bezig met ´majorette´ Deveny is begonnen bij de majorette groep van voormalig gymvereniging Sportbond Sparta. Nadat de majorettegroep wordt afgestoten wordt Twirlteam Pekela opgericht en wordt Deveny op haar 10e een twirler.

Majorettes, o ja die meisjes met die nylons en mooie rokjes die voor een muziekkorps lopen, zeg ik. Oeps, foute opmerking, want dat is wat mensen (zoals ik) af en toe zien. Maar het is zoveel meer. Majorettes oefenen in de sporthal op vloeroefeningen, richten zich op dansen en leren omgaan met de baton (stokje). Oké, dit is duidelijk, maar wat is dan het verschil tussen majorette en twirlen? Bij majorette blijkt het meer om dansen te gaan en voor de muziek te lopen, en bij twirlen meer om de techniek en het inleven en uitbeelden van het verhaal. De uitstraling is uitermate belangrijk. Mijn beeld wordt wat bijgeschaafd aan de hand van een filmpje en foto’s. Er begint mij iets te dagen…

Voor Deveny is het al gauw duidelijk: zij wil twirlen. Daar zit meer uitdaging in met zware en vooral technische trainingen, maar ze kan wel steeds beter worden. Daarom wordt in 2017 de keus gemaakt om de trainingen in Pekela te verruilen voor eens in de week te trainen in Friesland. Hier heeft zij een goede trainster gevonden die haar begeleidt op de weg naar de top. Want als het enigszins kan, wil ze die bereiken. En ze is al een heel eind op de goede weg.

In maart dit jaar heeft Deveny meegedaan aan het NK Showtwirl in Almere en heeft hierbij de top 3 bereikt, wat betekent dat ze naar de EK mag. MAG als – en daar komt de eerste hobbel: Ze moet namelijk verplicht naar een aantal Bondstrainingen die in het midden van het land gegeven worden. Daarnaast moet ze verplicht naar drie trainingen in Lelystad om het internationale level te bereiken om sowieso mee te mogen doen aan het EK. Ben je daarvoor geslaagd, dan mag je naar het EK.

Ik heb in de gaten dat je niet zonder slag of stoot naar het EK Showtwirl mag, nee daar moet je ongelooflijk veel voor doen. De ‘routine’ (je show) moet bedacht worden, alles moet op de seconde kloppen met de muziek, het decor moet gemaakt worden en alles moet tot één geheel samengevoegd worden. Je techniek moet goed zijn – dus steeds maar weer trainen, trainen, trainen. Steeds maar weer dezelfde oefeningen – tot het moment daar is: je gaat naar het EK. Dat is het moment waarop jij jouw verhaal leven in blaast. En iedereen die naar jou kijkt wordt meegenomen in jouw verhaal. Voor de jury is belevingsuiting en de technische uitvoering uitermate belangrijk. Wat een geduld, wat een timing, wat een inleving en wat een uitstraling brengt een twirler dan voor het voetlicht. Geweldig!

Deveny heeft het druk met twirlen, maar hoe goed is het te weten dat haar hele familie haar steunt. Al twee keer mocht Deveny meedoen aan het EK, een keer in Noorwegen en een keer in Kroatië. En dan wordt uiteraard opa Abel van der Veen ingeschakeld voor het bouwen van het decor. Voor het EK kampioenschap in Kroatië bouwde hij bijvoorbeeld een met spotlights verlichte Eifeltoren. En dan is daar op de EK het moment om te vlammen. En dat heeft Deveny al bewezen te kunnen. VLAMMEN!! Daarvoor is ze in 2012/2013 tot ‘Sportvrouw van Pekela’ uitgeroepen.

Naar het EK gaan is super, maar het brengt ook enorm veel kosten met zich mee. De vele kilometers die je maakt voor de verplichte bondstrainingen op locatie is een kostenpost, maar ook het verplichte verblijf in een hotel tijdens het EK komt voor eigen rekening. Op het EK trek je het hele weekend op met de rest van het Nederlandse equipe. Ontzettend leuk, maar wel duur.

Topsport zoals Deveny bedrijft als twirler is een kostbare zaak zo merk ik nu wel. Uiteraard is Deveny al wel begonnen met het werven van sponsoren. Ze heeft paaseieren verkocht, zamelt lege statiegeld flessen in en is op haar facebook pagina begonnen met de girlfriendactie

Ik kan niet anders dan Deveny alle succes van de wereld toewensen. Fijn dat ik ben ingewijd in de wereld van het twirlen.

Wil jij met jouw club/vereniging ook In de Schijnwerper mail naar martje@prachtigpekela.nl

Wil je zien waar ‘In de Schijnwerper’ al eens te gast was, neem dan een kijkje op PrachtigPekela onder de kop 'In de Schijnwerper'.

Foto's Dick Ligt - NBTA

Aan dit artikel is meegewerkt door

Martje Ritzema
fotograaf en redacteur
martje@prachtigpekela.nl
Abel van der Veen
Fotograaf en redacteur

abel@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

Mooi boeket voor ‘zussie’ Ester Oorschot-De Raaf
21 februari: Bingoavond in kantine PJC
De Jeugdsponsoractie van Poiesz, daar zit muziek in!
Willem Molema presenteert boek 'De eeuwige geest van de Langeleegte'
Noordster pakt punt na een doelpuntrijke wedstrijd
Podiumplaatsen voor schaatser Jan Mein uit Nieuwe Pekela
Pekela Schoon vraagt steun voor Statiegeldalliantie
21 februari: Politieke partijen presenteren zich in het Taalhuis
Pekelder Proatcafé over de Ro-d-ys trekt zo'n 50 belangstellenden
Inwoner uit Oude Pekela wint 10.000 euro bij BankGiro Loterij
Leerlingen Zorg en Welzijn Dollard College organiseren Valentijnsmarkt
Judoschool Wouter Meijer door naar Belgische Kampioenschappen
Nieuwe website gemeente Pekela online!
23 februari: Kinderdisco in café de Körf in Nieuwe Pekela
Harm Mellies naar internationaal darttoernooi voor mensen met een beperking
Vrouw valt van paard op Zuiderveen tussen Pekela en Winschoten
Voorbereidingen tweede Woodlandz Festival in volle gang
Kinderhotel Wedde ontvangt cheque vijftienduizend euro
Arianne Koudstaal zoekt goed tehuis voor twee konijnen
Stakende leerkrachten Groen van Prinsterer schenken koffie in de Clockstede

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

30pqs046vb87513h625iv7nc26