Regionale conferentie Duurzaam Coöperatief Ondernemen en lectorinstallatie bij Siepco

Geplaatst: vrijdag 24 maart 2017 om 14:05 | Views: 10653

OUDE PEKELA - Donderdag 23 maart werd een regionale conferentie over Duurzaam Coöperatief Ondernemen in het gebouw van Siepco in Oude Pekela geopend onder leiding van Marcel Nieuwenweg. Totaal waren er 250 mensen aanwezig vanuit het onderwijs, overheid en bedrijfsleven om deel te nemen aan de conferentie.

Na de opening was het woord aan burgemeester Kuin van Pekela die als gast aanwezig was. Hij refereerde dat op deze plek met haar rijke historie het goed is te bekijken hoe we met elkaar gezien de werkgelegenheid en de onderlinge samenhang met elkaar versterken. “Vandaag zijn we hier bij elkaar in een hele mooie omgeving die Pekela groot heeft gemaakt en heel veel heeft gebracht voor wat betreft werkgelegenheid en industrialisatie. Dit gebouw is nu door meerdere vrijwilligers als historische cultureel erfgoed opgeknapt en mogelijk gemaakt door hennepverwerker Hempflax”. De burgemeester vindt dat Coöperaties goed passen bij Pekela in de toekomst. Hij sprak de verwachting uit dat voor Pekela en de Veenkoloniën er een mooie toekomst in zit Hij bedankte de HanzeHogeschool om dit allemaal te durven doen. “Geniet van dit gebouw en Pekela en wenste iedere deelnemer veel succes”. Hij feliciteerde Willem Foorthuis alvast met zijn benoeming als lector van de HanzeHogeschool en hoopt op een mooie samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs.

Gedeputeerde Eelco Eikenaar: "De samenleving is sterk geïndividualiseerd, maar mensen willen meer en meer het heft in eigen handen nemen". Alleen lukt het niet, je moet gaan samenwerken, samen sta je sterker. Het oprichten van een coöperatie doe je vanuit het besef dat je met elkaar verder komt en dat in het belang van het individu en het collectief. Aan de overheid de taak dat je daar voor openstaat, samenwerken in plaats van langs elkaar heen werken. De gedeputeerde spreekt de wens uit op een structurele samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en onderwijs.

Willem Foorthuis opent glimlachend zijn betoog met de woorden: ‘Je doet je lectorinstallatie in Oude Pekela “of all places”: in de trend van waarom in Pekela? Willem Foorthuis geeft vol trots een geschiedenislesje over Pekela. Wat hem betreft mag Pekela als cultureel wereld erfgoed worden beschouwd. Hier bevindt zich het grootste bevaarbare inlandse kanaalstelsel ter wereld, er waren 9.000 kanalen, waarvan nu nog over 4.246. Daarom wilde hij juist in dit gebied zijn verhaal doen. ‘Voor het graven van de kanalen en het steken van de turf en het weer afvoeren waren duizenden werkenden nodig en was in één woord een groot verdienmodel.

Lees HIER het bericht op RTV1.

Bron: RTV1

Foto's Abel van der Veen

Aan dit artikel is meegewerkt door

Abel van der Veen
Fotograaf en redacteur

abel@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?
11 mei: Open Nederlands Kampioenschap Kaaibakken bij Wel Wait
Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
20 april: Officiële opening showroom Old Ambt Meubelen in Oude Pekela
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
20 april: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!
21 april: Grunneger dainst in Hervormde kerk Nieuwe Pekela
12 en 13 juli Rock-On Outdoor Festival in het Boekhovenpark Nieuwe Pekela
Expositie 'Bruggen in beeld' in winkelcentrum de Helling
Organisatie klaar voor 3e Roegbainder wandeltocht
Auto brandt volledig uit aan Thorbeckelaan Oude Pekela
Nieuwe pand van Siefkes Vastgoed met een feestelijke knal officieel geopend
Vier teams strijden tegen elkaar tijdens 1e editie van slag om Pekels Goud
VAN HARTE: Aletta Bont is 33 geworden
Pekela staat er goed op bij gebruikers van Wmo

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

0sr6n48rk26s6r2og3mopfou93