In de Schijnwerper: Hobbysoos A12 – Keramiek, werken met klei (Pottenbakken)

Geplaatst: vrijdag 24 maart 2017 om 09:15 | Views: 17978

Auteur: Martje Ritzema

NIEUWE PEKELA - Pottenbakken, iets moois creëren van klei, het kan bij Hobbysoos A12. Wekelijks komt een groep van maximaal 18 personen bij elkaar om de prachtigste dingen te maken. In de Schijnwerper was te gast bij de groep pottenbakkers.

Video Freddy Stotefalk en Martje Ritzema

Het gebouw waar Hobbysoos A12 in zit was in het verleden bestemd voor het ‘project mensen zonder werk’. Daarna werd het ‘Stichting Mobiel’ en in december 2004 kreeg het de huidige bestemming en heet het ‘Hobbysoos A12’. Een beetje achteraf, maar een bordje wijst duidelijk de weg naar Hobbysoos A12. Er is een ruime parkeerplaats – de deur gaat gastvrij open.

Het is maandagmiddag en zoals gebruikelijk gaat de pottenbakkersgroep o.l.v. Anja Bos aan de slag. Een gezellige rumoerige sfeer hangt in de zaal waar, aan een paar lange tafels, een aantal dames al druk doende is met klei. Spuitflesjes gevuld met water staan op de tafel. Een rondleiding door de Hobbysoos leert mij meteen al dat hier van alles gebeurt waar ik totaal geen verstand van heb. Er is een voorraadkamer waar de ongebakken en ongeglazuurde stukken staan te wachten op hun beurt om in de oven te kunnen. Grote emmers glazuurpoeder, klei en baksels in allerlei vormen vullen de stellingen. Een grote oven blijkt aan te staan – ik houd respectvol afstand. In een andere ruimte zijn mensen aan een enorme werkbank druk doende met houtbewerken. Er wordt gepast en gemeten, gezaagd en geschuurd. Het is een en al bedrijvigheid.

De pottenbakkersgroep is momenteel helemaal vol, vertelt Anja. Er mogen zich uiteraard wel mensen aanmelden, maar die komen dan wel op de wachtlijst. Het lidmaatschap is € 14 per maand. Daarvoor kun je dan 9 maanden lang op de maandagmiddag komen pottenbakken. Uiteraard moet je dan nog wel het door jou te gebruiken materiaal betalen, dus de klei, het bakken en glazuren, want ‘Oven wordt nait veur niks opstookt.’

Als je als beginneling binnenkomt bij het pottenbakken krijg je van Anja 5 basislessen, waarna je als startend pottenbakker ‘los’ kunt. Kom je daarna ergens niet uit op het gebied van pottenbakken, dan is iedereen bereid om je te helpen. Bovendien is Anja altijd op de achtergrond aanwezig. Dat blijkt wel als, na een dik uurtje intensief kleien, de koffie en thee door Anja wordt rond gebracht. Er wordt door sommigen echt gepauzeerd, anderen gaan door met hun werk. ‘Je mouten wel joen aandacht der bie hòllen hè!’

Eén keer per jaar opent Hobbysoos haar deuren voor publiek en organiseert een open dag. Op die dag promoot Hobbysoos A12 alle activiteiten die er zijn. Anja noemt een aantal op: bloemschikken, vilten, breien, schilderen, houtsnijden en dan is er ook nog een fotoclub op een avond. Ze zijn echter niet alleen in het gebouw A12 actief, maar zijn bijvoorbeeld ook aanwezig op de hobbymarkt van de Adrillenmarkt in Winschoten. En ze doen mee aan de vrijwilligersdag in Pekela. Bovendien laten ze zich zien op de Tuin 10-daagse. Bovendien heeft PrachtigPekela in 2015 een zeer interessante reportage gemaakt over het proces van rakustoken: zie PrachtigPekela Raku stoken.Hoewel de groep wellicht de gemiddelde leeftijd van 65 nadert constateer ik vooral dat hier wekelijks zeer actieve hobbyisten bezig zijn.

Het was een interessant en gezellig uurtje bij Hobbysoos A12. Het is ongelooflijk dat er zoveel bedrijvigheid is in Pekela. Het gebouw valt niet meteen op want het is een beetje achteraf gesitueerd, maar zeker een bezoek waard. Ik raad alle Pekelders aan om zeker eens een keertje naar een Open Dag van Hobbysoos A12 te gaan.

Pottenbakken kun je bij Hobbysoos A12 op maandagmiddag van 13.15-15.30 uur. Inlichtingen Hobbysoos 0597-675617 of email pilolly@home.nl

Wil jij met jouw club/vereniging ook In de Schijnwerper mail naar martje@prachtigpekela.nl

Wil je zien waar ‘In de Schijnwerper’ al eens te gast was, neem dan een kijkje op PrachtigPekela onder de kop 'In de Schijnwerper'.

Foto's Martje Ritzema

Aan dit artikel is meegewerkt door

Martje Ritzema
fotograaf en redacteur
martje@prachtigpekela.nl

Eerder verschenen:

Nieuwe elektrische dienstwagen voor BOA's gemeente Pekela
Schade stroompiek naar tevredenheid afgehandeld
Julianakapel nodigt u uit voor Paasdiensten
30 maart: Paasactiviteiten voor kinderen bij Kinderboerderij Pekela
30 maart: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Kinderen mogen meedenken over nieuwe speeltuin bij het Heeresmeer
30 maart: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
VAN HARTE: Karina Kuiper is 36 jaar geworden
Nu ook voor de 12+ ----> freerunning, sport & spel bij SV Dynamica
10 maanden oude Lola vermist vanaf Onstwedderweg Nieuwe Pekela
Kinderen van cbs de 7-Sprong vieren Palmpasen
PCOB Pekela ontving mw. mr. notaris Bergman over het levenstestament
Acantus start met de bouw 36 appartementen in centrum Oude Pekela
29 maart: Kamerkoor Bel Canto zingt 'Die Passion' in Nieuwe Pekela
Groningers lenen laagste bedrag van Nederland
Kinderen Groen van Prinsterer bezorgen bewoners Clockstede een beetje Paasgeluk
Gemeente Pekela heeft scheidingsspreekuur
Roegbaindertocht bij veel wandelaars populair
GEVONDEN: Sleutelbos in Titanstraat Oude Pekela
Hanging basket-actie voor renovatie klok Lutherse Kerk

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

s73uuabinchp8vm8sk2b55pu34