Tinten en Cosis verstevigen samenwerking

Bestuurders Hetty Verhulst (Cosis) en Johan Brongers (Tinten Welzijnsgroep)

Geplaatst: dinsdag 31 januari 2017 om 15:55 | Views: 11314

Auteur: Babette Bruinsma - Communicatieadviseur

PEKELA / REGIO - Op 25 januari hebben Cosis en Tinten hun gezamenlijke visienotitie ondertekend. Met de ondertekening van deze visienotitie verstevigen zij hun samenwerking. Beide organisaties zijn nu in het sociale werkveld nog meer met elkaar verbonden. Het doel van de samenwerking is door het bundelen van hun krachten en expertise de burgers nog beter van dienst te kunnen zijn. Daarnaast dat mensen zichzelf nog beter kunnen redden in hun wijk en in de maatschappij. Cosis en Tinten brengen hiervoor de juiste mensen en organisaties bij elkaar: dus niet ieder voor zich, maar samen.

Feestelijke ondertekening
Tijdens deze bijeenkomst presenteerde Lieke Ruijgers, manager Gemeentelijk Domein Cosis, de visienotitie. Een document waarin de visie van beide partijen samenkomt over hoe door samenwerking in dorpen en wijken de kwetsbare burger nog beter ondersteund kan worden bij het innemen van zijn plek in de maatschappij.

Bestuurders Hetty Verhulst (Cosis) en Johan Brongers (Tinten Welzijnsgroep) zette beide hun handtekening onder het document en zijn enthousiast over de samenwerking. “Het is mooi dat het op papier staat, maar het gaat natuurlijk om de uitvoering. En die laat al mooie resultaten zien. We zijn op de goeie weg!”, zegt Verhulst. Brongers voegt daar aan toe: “Het geeft mij altijd een warm gevoel als je door de juiste samenwerking nog meer mensen kunt helpen, en de praktijk heeft al uitgewezen dat dit het geval is. Samen ben je sterker.”

Een gelukkig huwelijk
Cosis en Tinten zijn organisaties, beide actief in het gemeentelijk domein, die zich richten op het versterken van eigen kracht van de kwetsbare burger, ieder vanuit de eigen expertise. Cosis vanuit de expertise ondersteuning en begeleiding van kwetsbare burgers met een beperking en Tinten vanuit de expertise gericht op versterken burgerkracht en -participatie in het welzijnsveld. Daar waar de lokale situatie vraagt om verbinding van expertise, zoeken Cosis en Tinten elkaar op om samen antwoord te geven op de vraag. Onder andere in Veendam/Pekela is de samenwerking al van start gegaan. NOVO (van Cosis) en Compaen en De Badde (van Tinten) trekken samen op in de daar ontwikkelde 'Algemene Voorzieningen Begeleiding'. Op verzoek van de gemeente en vanuit de gezamenlijke visies dragen de organisaties van harte bij aan het pionieren en vormgeven van een laagdrempelig antwoord op 'zorgvragen' gesteld door inwoners van Veendam/Pekela.

Ineke Weernink, directeur van o.a. Compaen en De Badde, presenteerde hun eerste ervaringen tijdens de bijeenkomst. Zij werd hierbij ondersteund door Michael Deuring, ambulante begeleider van NOVO. Beide noemden de samenwerking ‘een gelukkig huwelijk’. Weernink: “We hebben een team opgezet waarin we nauw samenwerken, als één sluitend team samenwerken, sneller de juiste hulp kunnen bieden doordat we samen meer expertise in huis hebben. Zo hebben we in korte tijd al veel mensen kunnen helpen. En daar gaat het om. We zijn een huwelijk aangegaan en het werkt!”

Enkele voorbeelden uit de praktijk :
In Assen : Cosis en Tinten trekken samen (overigens is hier ook Leger des Heils betrokken) op in het ontwikkelen van vrijwilligersbeleid, zowel op gebied van scholing als ook werving. Verder is er in Assen een samenwerkingsinitiatief tussen Thuisondersteuning Assen (Wmo ondersteuning van Cosis) en buurtteam Assen Oost (Vaart Welzijn van Tinten); hier worden gezamenlijk bewoners opgevangen en waar nodig ondersteund, die betrokken zijn bij woningrenovatie en daar overlast in ervaren.
In Emmen : In Emmen Zuid gaan welzijnsorganisatie Sedna (van Tinten) en Promens Care (van Cosis), in de rol van hoofdaanbieder van het gebiedsbudget Wmo begeleiding en huishoudelijke ondersteuning, kantoorruimte met elkaar delen. Hierdoor ontstaat feitelijk één loket. Vanuit deze samenwerking verwachten beide organisaties de aanvulling op elkaar verder vorm te geven.

Van elkaar leren
De bestuurders van Cosis en van Tinten hebben uitgesproken meer en vanzelfsprekender te gaan samenwerken, met name op die plekken waar werkgebieden elkaar overlappen. Cosis en Tinten willen van elkaar leren op verschillende niveaus om beter toegerust te zijn voor nu en de toekomst; dit geldt voor zowel medewerkers als managementteam en de organisaties als geheel, met als doel inwoners te ondersteunen bij participatie in de samenleving. Brongers zegt: “Het is fijn als je mensen om je heen hebt die met dezelfde ideeën en idealen werken. Wanneer je dan ervaringen samen kunt delen, kan je ook samen aan verbetering werken.”

Wie zijn Cosis en Tinten?
Zowel Cosis als Tinten werken in provincies Groningen en Drenthe waar ze ondersteuning geven op alle levensgebieden en dicht bij de burger staan. De twee organisaties zijn deels complementair en deels overlappend in hun dienstverlening. Door de gaande transities in de zorg ervaren Cosis en Tinten een organische behoefte tot meer samenwerking en afstemming in het belang van de kwetsbare burger. Tinten Welzijnsgroep bundelt de krachten van negen lokale welzijnsorganisaties in Groningen en Drenthe. Tinten biedt praktische maatschappelijke ondersteuning aan alle burgers in haar werkgebied met als doel mensen te activeren om mee te doen in de maatschappij en daar hun plek in te nemen. Dit doet zij vanuit gebiedsteams of sociale teams in dorpen en wijken. Tinten heeft een fijnmazig netwerk binnen de sociale kaart. Cosis geeft (vaak) langdurige praktische ondersteuning aan de kwetsbare burger met een chronische hulpvraag zoals een verstandelijke en/of psychische beperking. Cosis biedt ondersteuning op alle levensgebieden. Denk hierbij aan werk, wonen, vriendschappen, leren, vrije tijd, geestelijke en lichamelijke gezondheid. Dit doet Cosis in heel Drenthe en Groningen, vanuit kleinschalige voorzieningen in dorpen en wijken.

Eerder verschenen:

Muzikanten Excelsior trotseren kou tijdens buitenconcertjes
Kabelbaan, heksentoren of het zandhuis met tafel en kraan?
11 mei: Open Nederlands Kampioenschap Kaaibakken bij Wel Wait
Diamanten bruidspaar Zijlstra viert feest
Gezond, lekker en gratis thuisbezorgd door Maaltijdservice Oosterlengte
Echtpaar De Vries viert 60-jarig huwelijksjubileum
25 april: Kom fysiotherapeute Inge Lenting uitzwaaien; ze gaat met pensioen!
20 april: Officiële opening showroom Old Ambt Meubelen in Oude Pekela
Nij Begun de goudpot aan het einde van de regenboog?
20 april: Kledingbeurs voor de minima aan Holland Marsh 17D Nieuwe Pekela
Sponsor Vera uit Nieuwe Pekela om te bouwen aan verandering in Rwanda!
21 april: Grunneger dainst in Hervormde kerk Nieuwe Pekela
12 en 13 juli Rock-On Outdoor Festival in het Boekhovenpark Nieuwe Pekela
Expositie 'Bruggen in beeld' in winkelcentrum de Helling
Organisatie klaar voor 3e Roegbainder wandeltocht
Auto brandt volledig uit aan Thorbeckelaan Oude Pekela
Nieuwe pand van Siefkes Vastgoed met een feestelijke knal officieel geopend
Vier teams strijden tegen elkaar tijdens 1e editie van slag om Pekels Goud
VAN HARTE: Aletta Bont is 33 geworden
Pekela staat er goed op bij gebruikers van Wmo

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

0pfcam8pjt2k5n7js2j8f7smr7