Prijsuitreikingen voor zelf groenten verbouwen bij de Kinderboerderij

Geplaatst: vrijdag 16 september 2016 om 12:40 | Views: 7267

Auteur: Henk Drenth

OUDE PEKELA - Vanuit de ConsuminderkringPekela/Veendam is het project Makkelijke Moestuinen ontstaan. Mensen uit deze kring hadden nagedacht hoe met weinig geld creatief om te kunnen gaan. Jannie Orsel van de Stichting Eerste hulp was de initiator, en zij had een inwoner van Pekela gevraagd of hij zich wilde inzetten voor het project Makkelijke Moestuinen.

Met als insteek om weer een bijdrage te kunnen leveren aan het maatschappelijk leven. Al gauw kwam hij in contact met één van de vrijwilligers van de senioren groep Creatief Oud. Deze vrijwilliger was één van de eerste deelnemers van de ConsuminderkringPekela in 2013. Samen werden het ‘maatjes’ in het project Makkelijke Moestuinen.

De ConsuminderkringPekela/Veendam is inmiddels omgedoopt als inwonersgroep ‘GRIP OP DE KNIP’. Deze groep zit op een Facebook site met 300 leden. Uit de wekelijkse gesprekken ontstond ook de gedachte om een moestuinwedstrijd op te starten.

Veel mensen zijn heel actief met het moestuinproject bezig, en hebben thuis een moestuinbak staan. Anderen zetten tips op de site. Het project heeft zich als een waaier uitgestrekt, met verbintenissen van verschillende mensen en van diverse groeperingen. Rebecca Roelans van Buurtwerk Pekela is bij het moestuinproject betrokken geraakt.

De wedstrijd groenten verbouwen vond met 7 deelnemers plaats op de kinderboerderij in Pekela. Daar staan 9 houten moestuinbakken waarin de groenten zijn verbouwd. Er zijn drie prijzen uitgedeeld. De eerste prijs was voor het gewenste resultaat, de tweede prijs was voor degene die vanaf het begin tot het eind op de site van zijn of haar moestuinbak het meest verslag had gedaan, en de derde prijs was voor het meest creatieve bak. Allerlei groenten zijn in wasdom gekomen, zoals spinazie en boerenkool. En tomaat, die ook buiten de kas kan groeien.

De 3 jarige Cathy had een kleine bloemenbak met zaadjes gevuld en deze laten groeien, zij heeft de prijs voor de creativiteit gewonnen. De bloemenbak heeft ze ook zelf decoratief beschilderd. Zij is al heel jong betrokken bij het zelf groenten verbouwen. Ze was beretrots op het resultaat.

De oudste deelnemer is 91 jaar en heeft mosterdzaad gepland. Ze weet niet wat ze ermee moet doen, maar ze vindt de bloemetjes zo leuk.

Het project heeft meerdere doelen in zich. Uiteraard het zelf leren verbouwen van groenten, en dat kinderen weer kunnen zien waar die tomaat en de komkommer uit de winkel nou precies vandaan komen. De deelnemers zelf wisten op de vraag wat ze in de moestuinbakken gingen doen aanvankelijk nog geen antwoord. En op de vraag wat ze het liefst lustten kwamen er ook nog niet veel groentes naar voren, maar wel pizza’s. Daar worden ook groentes op verwerkt. Er is deze zomer ook een komkommerwedstrijd gehouden voor wie de grootste kon verbouwen. Dat ze veel water nodig hebben bleek wel toen het grootste exemplaar alras van omvang veranderde.

In de wedstrijdgroep zitten mensen die minder in de maatschappij waren betrokken. Een van de jongeren is het moestuinproject gaan doen. Hij werd gekoppeld aan de persoon uit de seniorengroep, en werden maatjes van elkaar. Samen hebben ze de moestuinbakken gemaakt. Het project heeft zijn kracht gevonden in de verbinding van jong en oud. Er is een start gemaakt met enthousiaste mensen die zijn voortgang vind in plannen die de komende tijd zullen worden opgepakt.

Rebecca had als buurtwerker zelf niet zoveel verstand van moestuinen, maar inmiddels heeft ze al veel ervaring opgedaan.

Op de kinderboerderij werken voornamelijk mensen van de Novo. Het merendeel van hen heeft meegedaan met de moestuinbakken. De bakken zijn onder leiding van de vaste timmer- en klusman zelf gemaakt. Het project is van klein tot iets groters uitgegroeid. De deelnemers leren hun eigen kracht kennen en ontwikkelen zich. Eigen initiatief is daarbij belangrijk, in plaats van dat ze ergens weg worden gezet. Het zaaigoed is door bedrijven geschonken.

De zelf verbouwde groenten worden naar huis meegenomen. In de keuken van de kinderboerderij worden er lekkere rauwkostgerechten van gemaakt, met de eitjes van de kippen uit de kinderboerderij.

Foto's Henk Drenth

Eerder verschenen:

Dubbele subsidie voor bewoners van proeftuin alleen nog in 2024 beschikbaar
Uitslag verloting 2024 korfbalvereniging WSS
Eerste Jumbo tegoedbonnen uitgereikt aan winnaars Glasvezel Pekela loterij
Pekela zoekt leden voor een Adviesraad Sociaal Domein
Badmintonvereniging Oude Pekela organiseert Zomertoernooi
VAN HARTE: Elsinus Kok 'Kokkie' is 60 jaar geworden
VAN HARTE: Jeroen Kuiper is 45 jaar geworden!
Voorlichtingsmiddag over online veiligheid voor senioren in Oude Pekela
4 mei: Hervormde kerk Nieuwe Pekela haalt oud papier op
Palen geïnstalleerd om Unionbrug in Oude Pekela te beschermen
Creatieve leerlingen Dollard College tonen burgemeester kunstmaquettes
Twee inwoners van Pekela krijgen Nederlandse nationaliteit
27 april: Oranje Bevrijdingsconcert in de Binding
R.K. Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus viert 100 jaar Jenaplan
Gezellige bingomiddag van de Zonnebloem in MFC de Binding
5 mei: Classic demo races georganiseerd door Rijdend Motorsport Museum
Burgemeester Jaap Kuin zaagt Old Ambt Meubelen open
VV Damacota introduceert de Damacota (in)wisselbeker!
Ruim 250 wandelaars tijdens derde editie Roegbainder wandeltocht
1 juni: Feest voor kinderen bij seizoensafsluiting VV Damacota

Reageren

Reacties lezen en schrijven is bij dit artikel niet mogelijk. U heeft geen [MijnPP-account].

qdhv899vkg2d2jhm3p67knf6k1